Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Golden circle, Akureyri ja Myvatn - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Golden circle, Akureyri ja Myvatn

Odotellessamme tiistaita ja pyöräliikkeiden avautumista kävimme Reykjavik excursionsin päiväretkellä katsomassa ne pakolliset nähtävyydet, joiden luo emme kuitenkaan pyöräilisi. Geysir ja toimiva sisaruksensa Stokkur eivät suotta ole suosituimpien nähtävyyksien joukossa täällä. Koko alue virtasi kuumaa vettä pieninä höyryävinä puroina ja kiehuvina lampina, ja turvalliset kävelyreitit oli merkitty köysiaidoilla. Jännittävintä oli tietysti odottaa Stokkurin laidalla silmänräpäyksessä ohimeneviä, jopa 30 metriä korkeita vesipatsaita.

Stokkur

Gullfossin vesiputous ei ollut yhtä erityinen, mutta silti vaikuttava nähtävyys.

Gullfoss

Thingvellirin kansallispuistossa ihastelimme Euraasian ja Amerikan mannerlaattojen toisistaan erkanevia reunoja, jotka sijaitsevat tällä hetkellä noin seitsemän kilometrin päässä toisistaan. Laattojen välissä on upea laakso, ja paikalla on merkittävä historia viikinkien parlamentin kokoontumispaikkana. Mukanamme oli asiantunteva islantilainen opas, ja kokemuksemme perusteella voimme lämpimästi suositella kyseisen matkanjärjestäjän retkiä.

Amerikan mannerlaatan reunaa

Amerikan mannerlaatan reunaa

 
Reykjavikissa koimme myös ensimmäisen kuuman altaan käydessämme geotermaalisella rannalla. Ilmaisessa uimapaikassa oli yli 40 asteinen allas, josta näki rannalle. Puoliksi suljettuun meripoukamaan valui rannasta kuuma virta, ja virran kohdalla minäkin vilukissa tarkenin hetkisen uida. Ilman lämpötila oli kymmenisen astetta, ja kirpeässä merituulessa oli ihanaa lillua kuumassa vedessä!

rps20140809_171651

Toisen uimakokemuksen saimme Reykjavikin leirintäalueen viereisessä Laugardalslaugissa. Sielläkin, kuten kaikissa islantilaisissa uimahalleissa/uima-altailla, oli ulkotiloissa n. 30-asteinen iso allas sekä muutamia noin 40-asteisia altaita. Lämpimissä altaissa oli maanantai-iltana tungosta, istuimme täydessä altaassa kylki kyljessä muiden matkailijoiden ja iltaa viettävien perheiden kanssa.

Reykjavikista siirryimme Akureyriin Sternan bussilla tiistaina. Matka kesti viitisen tuntia, ja matkalla  oli neljä 10-15 minuutin huoltoasemapysähdystä. Matkan varrella olleista huikeista paikoista jäivät mieleen ainakin kannaksen päässä sijaitseva Borgarnes, kartassa tasaisen tylsältä näyttänyt mutta oikeasti kumpuileva ja kaunis matka Hvammstangiin, ja siitä eteenpäin vuorten välisissä laaksoissa kiertävä tie. Matka olisi ehdottomasti ollut pyöräilemisen arvoinen, vaikka olimme epäilleet sitä kovasti! Bussilla kulkeminen on kallista, ja tämä firma veloittaa matkasta riippumatta pyörästä 3100 isk eli noin 20 euroa.

Akureyrissä majoituimme keskustan leirintäalueella, josta oli jälleen hienot näkymät vuorille. Vieressä oli kauppa ja uimahalli, johon emme harmillisesti ehtineet. Akureyri on Islannin toiseksi suurin kaupunki, ja teimmekin siellä viimeiset tarviketäydennykset.

Akureyrissä vietetyn yön jälkeen pyöräilimme Godafossin vesiputouksen luo leirintäalueelle. Päivämatka jäi alle odotusten, n. 50 km, mutta siihen mahtui heti Akureyrin jälkeen korkea nousu Vikurskard ja paljon vastatuulta. Nousu oli hirvittävän rankka ja ylätasanteella todella kylmä, mutta maisemat alas laskeutuessa todella vaivan arvoiset! Godafossin leirintäalueella majoittui kanssamme italialainen valokuvaaja, joka rakentaa näyttelyä jo kolmannesta pyöräretkestään Islannissa sivuillaan fulviosilvestri.com.

Vikurskardin nousulta

Vikurskardin nousulta

 

Godafossista ajoimme seuraavana päivänä Reykjahlidiin Myvatn-järven rannalle. Tällä kertaa kaksi isoa nousua (joita ei edes ollut merkitty pyöräilykarttaan nousuiksi!), paljon vastatuulta (miten aina voi tuulla edestä?) ja aivan mielettömiä maisemia Myvatnin luonnonsuojelualueella. Järven nimestä huolimatta olemme saaneet olla rauhassa hyttysiltä, sillä sade on pitänyt niitä poissa. Kolmesta leirintäalueesta valitsimme Reykjahlidin keskustassa järven rannalla sijaitsevan Bjargin. Leirintäalueena tämä on ihan ok, mutta kallein tähän mennessä ja kaikesta pitää laitteiden lataukset mukaan lukien maksaa (mistään ei löydy pistoketta edes hiustenkuivaajalle). Kauppa, ja se minun suosikkijuttu eli uimahalli, ovat kuitenkin lähellä 🙂 Olemme muutamana päivänä yrittäneet etsiä majoitusta sisältä, mutta kaikki hotellit (tämän nimityksen alle täällä tuntuu menevän kaikki hostellista guesthouseen ja hotelliin) ovat olleet täynnä. Halvimmatkin, jotka eivät ilmeisesti ole välttämättä erityisen hyviä, maksavat 100 euroa/yö. Ei olekaan ihme, että leirintäalueet ovat täynnä niin islantilaisia kuin ulkomaalaisiakin. En ole ikinä nähnyt näin paljon telttoja ja erilaisia kasattavia ja irrotettavia asuntovaunu/-autoviritelmiä missään. Alamme olla aika valmistautuneita siihen, että koko reissu nukutaan teltassa. Olen kyllä superiloinen viime hetkellä ennen reissua hankkimastani merinovillaisesta makuupussilakanasta.

Matkalla Myvatn-järvelle

Matkalla Myvatn-järvelle

 

Eilen menimme täältä bussilla valasretkistä tunnettuun Husavikiin. Valitsimme umpimähkää kahdesta isosta valasretkifirmasta Gentle giantsin, joka tarjoaa sekä retkiä perinteisellä fishing boatilla että kauemmas merelle isojen valaiden etsimiseen sopivilla speed boateilla. Bussien aikataulujen mukaan jouduimme valitsemaan ensimmäisen, joka oli myös edullisempi. Saimme bussi- ja valasretkiliput kätevästi suoraan leirintäalueelta. Merellä tuuli ja satoi aivan järjettömästi, minua yökötti ja laivan keinuessa pelottikin, mutta niinpä vain saimme ihastella ryhävalaan vesisuihkauksia, selkää ja pyrstöä pinnalla useita kertoja! Onnekkaasti valas löytyi aika nopeasti, ja sitä sitten katselimme reilun puolen tunnin ajan ennen rantaan palaamista. Retken saldo ylitti kaikki odotukset! Kuvia ei siinä järjettömässä säässä pystynyt ottamaan, ja keskityimmekin katselemaan tuota ihmettä omin silmin.

Tämän päivän rentoudumme vielä Reykjahlidissä. Huomenna matka jatkuu, ja tavoitteenamme on pyöräillä kahdeksassa päivässä vähintään Etelä-Islannin suurimpaan kaupunkiin Höfniin asti.

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

4 Kommentit

 • Vastaa Maarit Johanna 9.8.2014 22:53

  Hei mahtava postaus! Muutan kolmen viikon päästä Akureyriin syksyksi ja kaikki pienetkin kommentit ympäristöstä on tervetulleita joten tämä postaus oli hauska ^^

  • Vastaa haavematkailija 9.8.2014 23:58

   Oi, Akureyri on varmasti ihana paikka asua, vaikutti sympaattiselta vaikka viivyttiinkin vain yksi yö. Ja tietysti se on lähellä näitä muita Pohjois-Islannin nähtävyyksiä. Hyvää syksyä sinulle Akureyriin siis 🙂

 • Vastaa jelena 10.8.2014 10:37

  Olipas kivaa ja mielenkiintoista luettavaa! Islanti alkoi kiinnostaa!

  • Vastaa haavematkailija 13.8.2014 03:34

   Kiitos, ja eikun tänne vaan! Lämpimiä vaatteita mukaan 🙂

  Jätä vastaus