Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Gluteenittoman, laktoosittoman ja kasvisruokailijan Islanti - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Gluteenittoman, laktoosittoman ja kasvisruokailijan Islanti

Koska itse olen kaikkea kolmea otsikossa mainittua, haluan jakaa kokemukseni myös muille Islantiin matkaaville erityissyöjille. Täydellinen kasvisruokailija en ole, vaan lautaseltani löytyy (helppouden nimissä, noista muista rajoitteista johtuen) toisinaan myös kalaa, mutta pyrin syömään kasvisruokaa aina kun se on kohtuullisella vaivalla mahdollista.

Reykjavikissa söimme jopa kolmesti keskustan Gló-ravintolassa. Ravintolan vaihtuvalta listalta löytyy myös lihaa, mutta pääosa ruoista oli kasvisruokia ja joukossa oli jokaisella käynnillämme aina myös raakaruokavaihtoehtoja. Useimmat ruoat olivat gluteenittomia, ja lisäksi kakkutiskissä suuri valikoima gluteenittomia ja vegaanisia raakaruokakakkuja. Erityisin kokemus tässä ravintolassa oli raakaruokapizza, jota söimme ensimmäisellä käynnillä. Gluteenittomiin annoksiin sai muutaman palan kasviksista kuivattua hyvää elävän ravinnon leipää.

Reykjavikissa kokeilimme myös Garðurinn-nimistä ravintolaa. Suosittelemme tätä Sri Chinmoyn seuraajien pitämää paikkaa erityisesti rauhoittumishetkeen sekä kakunmaisteluun – raakajuustokakku sekä gluteeniton ja vegaaninen suklaakakku olivat tajunnanräjäyttäviä! Päivittäin vaihtuvalla lounaslistalla (joka päivä näytti olevan myös gluteeniton ja vähintään yksi vegaaninen vaihtoehto) oli meidän päivänä kasviscurrya, joka sekään ei ollut hassumpaa.

 

Viimeisenä iltana söimme Thai Keflavikissa, jonka ideana on tehdä thairuokaa islantilaisista raaka-aineista. Kuten thaipaikoissa yleensä, gluteenittomia ja vegaanisia vaihtoehtoja oli runsaasti tarjolla (kaikki ateriat oli vaihdettavissa kasvisaterioiksi). Itse söin vihreän curryn tofulla, oikein maukasta.

 

Kaikissa edellämainituissa paikoissa olisi annoskoossa voinut olla meidän (tai ainakin minun) mielestä vähän parantamisen varaa, mutta pyöräilijöitä voi tietysti tässä asiassa olla vähän vaikeaa miellyttää. Söimme matkan varrella myös muutamissa muissa ravintoloissa, mutta tällöin jouduin ottamaan gluteenittomaksi tuunatun kala-annoksen, joka olikin oikein tuoretta ja hyvää. Pääkaupugin ulkopuolellakin oli tarjolla kasvisruokia, mutta ne olivat useimmiten kasvishampurilaisia tai -pizzoja. Lihansyöjille ei gluteenittomuus ole Islannin ravintoloissa mikään ongelma. Yleensä tarjoilija tiesi suoraan mitkä annokset voidaan valmistaa gluteenittomina, ja mikäli ei tiennyt, asia selvitettiin nopeasti ja vaivattomasti keittiön kautta.

Kaupoista löytyi ympäri Islannin gluteenittomalle ruokailijalle riisikakkuja, myös suklaapäällysteisinä. Isommissa kaupoissa oli lisäksi näkkileipää (Le pain des fleurs), mysliä, pastaa, puurohiutaleita, jauhoja, patukoita ja/tai keksejä. Pehmeää leipää (Schär, jonka vakuumileivistä en tosin erityisemmin pidä) löysin lähinnä luontaistuotekaupasta. Aiemmin mainitsemani Breiđalsvíkin hotellin itsetehty siemenleipä oli ehdottomasti reissun paras gluteeniton leipäelämys.

Laktoosittomien maitotuotteiden valmistuksesta vaikutti Islannissa vastaavan Arna. Laktoositonta maitoa löytyi pienemmistäkin kaupoista, ja isommista tämän lisäksi mm. skyriä maustamattomana ja maustettuna, maustettua jogurttia, piimää sekä islantilaista jogurttimaista aamiaishapanmaitotuotetta ab-mjölkiä. Kauppojen hyllyiltä löytyi lisäksi sellainen sininen paketti islantilaista mozzarellaa (merkkiä en muista), jota ei erityiesti mainostettu laktoosittomaksi, mutta jossa oli 0 g hiilihydraattia eli tuote oli laktoositon.

Vegaaneille sopivia maitoja, jogurtteja ja välipaloja oli tarjolla yllättävän laajalti. Pienissäkin kaupoissa oli yleensä jonkinsorttista riisistä, kookoksesta, mantelista tai näiden yhdistelmästä tehtyä maitoa (soijamaito oli yllättäen vähän harvinaisempi tuote) sekä kookos- tai herneproteiinivälipaloja. Kookosvälipalohin ihastuin, mutta hernevanukas ei ihan ollut se minun juttu.

Olen yleensä vähän epäileväinen ruoan riittävyydestä erityisesti pyöräreissuilla, ja olinkin pakannut tällä kertaa mukaan hiutaleita, leipiä sekä muutamanlaista proteiinijauhetta yhden pyörälaukullisen verran. Kun ruokaa oli kuitenkin lopulta tarjolla tosi hyvin, jauheet jäivät käyttämättä (eivät kuitenkaan niin hyvälle maistu) ja jätin yhden jauhepakkauksen taakseni. Suomeen palasi mukananani kaurahiutalepaketti sekä kolme pakettia näkkileipää, joita molempia olin täydentänyt matkan varrella. Ehkä ensi kerralla ottaisin noita kuivaelintarvikkeita vähän vähemmän mukaan ja ostaisin niitä lisää paikan päältä, kun niitä näytti kerran saavan.

Monipuolisen syömisen takasi meidän oma retkikeittiö, josta ei useinkaan ollut pöllömmät maisemat:

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

6 Kommentit

 • Vastaa AnskuBcn 24.8.2014 21:21

  Toinen gluteenittoman ruoan etsivä täällä moi! Kivoja vinkkejä, otan ravintoloiden nimet talteen. Ensi vuonna mahdollisesti on edessä matka Islantiin ja hyvä tietää, ettei nälkää tarvitse siellä nähdä 🙂

  • Vastaa haavematkailija 24.8.2014 22:47

   Kiva kuulla, että kokemuksistani on jollekulle hyötyä 🙂 Meidän pysähdyksistä ainakin Reykjavikista, Akureyrista ja Egilstaridista (uskon että Höfnistä myös, mutta siellä oltiin vain yön yli) löytyi ihan hyvä valikoima kaupoista kaikenlaista, pehmeät leivät tosin vain luontaistuotekaupoista. Pienemmillä paikkakunnilla oli sitten vähän satunnaisempi valikoima. Olisi toki kiva kuulla joltakulta hotellimatkailijalta, olisiko isompien hotellien aamiaisilla laajemminkin tarjolla gluteenittomia leipiä kun tuo yksi kokemus oli mulla niin hyvä 🙂

 • Vastaa Sofia / Liikkeellä 10.6.2015 21:08

  Voi että! Olisinpa löytänyt tämän postauksen ennen juuri päättynyttä Islannin reissua… Ei muuten ollut ihan helppoa syöminen, samoilla ‘rajoitteilla’ siis reissussa. Lactrase -kapselit auttoivat kyllä ja joitakin laktoosittomia tuotteita löysin kyllä kaupasta. Gluteeniton olikin haastavampaa, kala-annokset olivat kuitenkin maistuvia.

  • Vastaa Arja 10.6.2015 22:31

   Voi hitsi, mulla on mennyt sun gluteenittomuus ihan ohi, olisin toki vinkannut tästä muuten! Noita tuotteita joutui tosiaan vähän etsimään. Kiva kuulla että löysit kuitenkin syötävää, luen innolla Islannin kuulumisiasi kunhan blogeille löytyy taas aikaa!

   • Vastaa Sofia / Liikkeellä 11.6.2015 09:57

    Mun gluteenittomuus on itse asiassa suht uus juttu, laktoositon ei sitten ookaan. Sen kanssa pärjää aika helposti yleensä kyllä, mutta kuten sanoit tuo kasvis ruokavalio yhdistettynä näihin tuokin vähän lisähaastetta. Syön itse myös kalaa, joka olikin maukasta juuri Islannissa 🙂

    • Vastaa Arja 11.6.2015 17:54

     Juu minäkin syön kalaa silloin, kun ei ole muuten mahdollista syödä kunnollisesti muiden rajoitteiden takia. Kala oli minustakin Islannissa hyvää ja tuoretta silloin, kun sitä muutaman kerran söin!

  Jätä vastaus