Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Pyöräilijän vinkit Islantiin - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Pyöräilijän vinkit Islantiin

Tässä minun tärkeimmät vinkkini. Kattava tietopaketti englanniksi löytyy islantilaisen maastopyöräkerhon sivuilta. Tämä postaus päivittyy kun lisää tärkeitä juttuja tulee mieleen.

Hanki retkeilyvarusteet mieluiten ennen matkaa. Islannissa myydään retkeilytarvikkeita ja -vaatetusta ympäri maan pienemmissäkin kaupoissa ja erityisesti Reykjavikista saa mitä tahansa.  Tarjolla on  vaatetta ja tavaraa osittain eri valmistajilta kuin Suomessa (mm. paljon islantilaista 66° north -merkkiä jolta oli kivannäköisiä ulkoiluvaatteita laajassa värivalikoimassa). Monien tuotteiden hinta on kuitenkin merkittävästi Suomea kalliimpi eikä valinnanvaraa välttämättä ole yhtä paljon. Poikkeuksia tähän löytyy varmasti. Reykjavíkista on myös mahdollista vuokrata retkeilytarvikkeita.

Laadukkaiden ja asianmukaisten vaatteiden ja kenkien merkitystä ei voi korostaa liikaa. Kun vettä sataa ylhäältä, sivulta, edestä ja alta ja tuuli meinaa heittää sinut tieltä jorpakkoon, tulet kiittämään jos olet kuiva ja jotakuinkin lämmin. Kerrospukeutuminen kunniaan, jolloin vaatetusta on helppo lisätä tai vähentää. Merinovilla, lycra yms. nopeasti kuivuvat ja kosteanakin lämmittävät materiaalit ovat parhaita, puuvillajutut kannattaa jättää kotiin.

 • Me hankimme ennen reissua Gore bike wearin Gore-tex Active -materiaalia olevat hupulliset takit. Kalliit, mutta meidän mielestä jokaisen pennin arvoiset sillä materiaalin vedenpitävyys ja hengittävyys olivat vertaansa vailla. Muitakin hyviä vaihtoehtoja on varmasti. Olen aiemmin pyöräillyt tavallisissa ulkoilutakeissa, mutta niissä loppuu pituus joko käsistä tai selästä (molemmat ruumiinosat sattuu minulla olemaan aika pitkiä).
 • Muutamana lämpimänä ja aurinkoisena päivänä käytin ohuempaa tuulitakkia.
 • Itselläni oli lisäksi mukana Rainlegs-sadesuojat jalkoihin pyöräilyä varten sekä varsinaiset sadehousut muulle ajalle.
 • J:llä oli sateenpitävät käsineet, joista olin kahtena tosisateisena päivänä kateellinen (luulin, että olisi ihan ok että sormet kastuu jos muuten on lämmin, mutta jääkylmässä sateessa se ei kyllä ollut). Jos lähtisin Islantiin nyt, hankkisin ehdottomasti myös vedenpitävät käsineet. Tällä metkalla menin ihan tavallisilla pyöräilyhanskoilla säästä riippumatta. Mukana oli myös sormettomat hanskat, joille ei ollut käyttöä.
 • Muu vaatetus meillä koostui pääosin merinovillasta jota voi kätevästi tuulettaa päivittäin ja pestä harvemmin. Useimpina päivinä pyöräilin merinovillaisessa 150 g/m² paksussa pitkähihaisessa paidassa, jonka päälle oli vedetty merinovillaiset irtohihat ja takki. Pyöräilyalushousujen päällä pidin villapitkiksiä ja lycratrikoita. Nähtiin paljon eteläeurooppalaisia shortseissa, en ymmärrä miten ne tarkeni!
 • Pyöräilykenkiin sadesuojat, tauoille ja välipäiville vettäpitävät retkeilykengät.

Laadukkaan teltan, lämpimän makuupussin ja eristävän makuualustan merkitystä ei voi korostaa liikaa. Islannissa on kesäöisinkin kylmä. Nuo tavarat tulevat todennäköisesti kastumaan, ja kuivattamiseen ei välttämättä ole mahdollisuutta päiväkausiin. Vastaan tuli muutamia jenkkimatkailijoita paksuine retropuuvillamakuupusseineen ja vettä läpipäästävine festaritelttoineen. Haluaisin tehdä matkallani muutakin kuin yrittää föönata yöpymistavaroitani kuivaksi.

 • Vaikka Islantiin suositellaan usein neljän vuodenajan telttaa, me pärjäsimme hyvin Marmotin kolmen vuodenajan teltalla. Muutamana yönä tosin tuuli aika hurjasti.
 • Joitain vuosia sitten hankimme Thermarestin Prolite alustat Large-kokoisena. Suosittelen kaikille huonounisille, tämä alusta muutti minun kokemukseni telttayöpymisestä täydellisesti! Erityisen tärkeää minulle oli saada paitsi pehmeä, myös tarpeeksi leveä alusta. Tähän alustaan sijoitetut eurot ovat tulleet jo moninkertaisena takaisin, koska viimein olen ylipäänsä saanut unta teltassa. Alaselkää suojellakseni pidin selälläni nukkuessa polvien alla paitamyttyä tms.
 • Makuupussissa kannattaa olla mukavuusaluetta mieluiten nollaan asteeseen saakka. Myvatnissa oli ollut viikkoa ennen meidän leiriytymistämme jonakin aamuna nurmikko huurteessa.

Islantilaisilla teillä kannattaa näkyä. Meillä oli suuret kirkkaanoranssit kuivapussit tarakalla joten emme hankkineet huomioliivejä. Ilman noita pusseja liivit olisivat varmasti olleet paikallaan. Autoilijat kiertävät tosi hyvin ja kaukaa, kunhan vain näkevät sinut.

Hanki Islannin pyöräkartta. Karttoja saa tilata postimaksua vastaan pyöräkerhon sivujen kautta tai hakea ilmaiseksi Islannista (me löysimme omamme Örninn-pyöräliikkeestä Reykjavikista). Karttaan on merkitty pyöräilijöille tärkeitä juttuja, kuten kaupat, leirintäalueet, uima-altaat ja pyöränkorjaajat ympäri Islannin. Lisäksi meillä oli tarkempi Islannin tiekartta, johon oli merkitty korkeuseroja sekä tarkemmat etäisyydet.

Muita vaatteita ja varusteita meillä oli ainakin:

 • Villasukat, -lapaset ja -pipo. Viimeistä käytin myös öisin.
 • Fleece jota pidin aina kun en pyöräillyt, sekä lämpimämmät ulkoiluhousut.
 • Kolmet pehmustetut pyöräilyhousut sekä muulle ajalle alusvaatteita (näissäkin kannattaa jättää puuvilla kotiin ja suosia merinovillaa tai keinokuituja).
 • Minulla keinokuituinen buffi koko ajan kypärän alla (tuulelle arat korvat) ja villainen kaulassa
 • Pyöränkorjausvälineitä
 • Kunnolliset lamput pyörään (toimii myös teltanpystytyksessä ja iltalukemisessa)
 • Pyöräilylasit, joihin tummat ja keltaiset linssit
 • Retkikeitin (monilta leirintäalueilta löytyi keittiö, muttei kaikilta)
 • Juomapulloja pyörässä noin 2 litran verran kummallakin
 • Hygieniatarvikkeet + matkapyyhe
 • Lääkkeitä, laastareita yms.
 • Naisille ehdoton: The pStyle. Luulin ensin vitsiksi, mutta osoittautui viiden tähden tuotteeksi. Erityisen käytännöllinen maassa jossa suurin osa kasvillisuudesta on polvenkorkuista.

Viluisen retkeilijän bonusvinkki: Lähde aamuisin ajoissa liikkeelle, ehdit uima-altaalle! Näihin ehtiminen vaatii kohtuullista päivärytmiä, mikä ei meiltä aina onnistunut (monet altaat sulkeutuivat viikolla kello 20 -21 ja viikonloppuna kello 18 maissa). Uima-altaiden suihkutiloissa oli aina saippuaa, ja ne olivat useimmiten siistimpiä kuin leirintäalueilla. Kuumassa altaassa viiman ja armottoman polkemisen jähmettämät lihakset pehmenevät.

 

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

2 Kommentit

 • Vastaa Satu VW I Destination Unknown 6.6.2015 17:27

  Tämä lähti kirjanmerkkeihin, pyöräilyreissu Islannissa on yksi tämän hetkisistä unelmamatkoista!

  • Vastaa Arja 7.6.2015 09:34

   Kiva juttu! Toivottavasti unelmasi Islannistakin toteutuu pian 🙂 Vaikka sinulla taitaa olla aika mahtava reissu tulossa tällekin kesälle!

  Jätä vastaus