Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Tiergartenista, Spreeparkista ja vähän pyörän vuokraamisestakin - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Tiergartenista, Spreeparkista ja vähän pyörän vuokraamisestakin

Berliinin reissun aikana vuokrasimme pyörät kahdesti. Pyörävuokraamoitahan tuosta kaupungista löytyy joka toisesta kadunkulmasta, ja pyörällä liikkuminen siellä on siinä mielessä mukavaa että ajopaikka autojen ja kävelijöiden välissä on useimmiten selkeästi merkitty. Vuokraamoilla on hyviä diilejä esimerkiksi pitkäksi viikonlopuksi tai koko viikoksi. Pyörävarkaiden luvatussa kaupungissa pelkäsimme kuitenkin ajokkiemme ja niiden myötä pienen matkabudjettimme katoavan helposti, joten emme viitsineet ottaa vuokraa yön yli. Ei sillä, amatöörivarkailta olisi ollut suheellisen helppo suojautua, sillä kunnollisia runkolukitustelineitä oli siellä täällä syrjäisemmilläkin alueilla ja jopa hotellimme sisäpihalla.

Aiemmin mainitsemani Tempelhofin lentokentän lisäksi Berliinin keskustasta löytyy muitakin mukavia suuria ulkoilualueita pyörän selästä tutkittaviksi. Samana aurinkoisena ja lämpimänä iltapäivänä pyörähdimme Tiergartenin puistossa ihailemassa vihreitä lehvästöjä, jokia ja lammikoita. Jos tähän puistoon haluaa tutustua kauttaaltaan, on pyöräily siihen ehdottomasti paras tapa ellei sitten halua lenkkeillä oikein urakalla. Puisto on nimittäin kolmisen kilometria pitkä ja kilometrin verran leveä.

Tiergartenin puisto on Berliinin laajin puistoalue. Se perustettiin 1400-luvun Berliiniin metsästysalueeksi, johon puiston ja sitä ympäröivän kaupunginosan nimi (eläinpuisto) viittaa. Alueelle rakennettiin teitä 1600- ja 1700-luvuilla, ja 1800-luvulla sen kulmalle avattiin eläintarha. Toisen maailmansodan jälkeen puiston puut hakattiin polttopuiksi ja maat valjastettiin vihannesten viljelyyn. Nykyiseen ulkonäköönsä puistoa alettiin laittaa vuonna 1949.

Tiergarten on muutakin kuin rauhoittava vihreä lehvästö ja ulkoilijoiden paratiisi keskellä suurkaupunkia. Huhujen mukaan sieltä voi mm. bongata kettuja ja muita metsän eläimiä. Lintuja lukuun ottamatta ne pysyttelivät kuitenkin meiltä piilossa. Sen sijaan yksi meidän suurimmista kiinnostuksen kohteistamme oli kauniiseen mystisenvihreään leväpuuroon hautautunut joki.

Toisen pyörävuokrapäivän tarina ei olekaan ihan yhtä hehkeä, ja kuviakin on vähemmän koska jouduin keskittymään muuhun. Olettehan kuulleet Berliinin hylätystä huvipuistosta, Spreeparkista? Minä olin kuullut siitä lukuisia jännittäviä, mutta kohtalokkaita tarinoita. Tarinoita puiston rakentamisesta, epäonnistumisesta ja konkurssista. Tarinoita isästä ja pojasta jotka yrittivät saada raha-asiansa kuntoon tuomalla suuren huumelastin Perusta Saksaan huvipuistolaitteen sisällä. Tarinoita yhä perulaisessa vankilassa viruvasta pojasta ja vapautuneesta isästä, joka asuu huvipuistossa. Mieleni oli askarrellut puiston parissa edelliset viikot, ja se oli nähtävä!

Onneksi yksi matkakavereistani lähti kanssani puistoa katsomaan. Puiston opastetut kierrokset olivat tauolla tai loppuneet kuukautta aiemmin sen rakennuksissa riehuneiden tuhopolttojen vuoksi. Sittemmin olen myös kuullut henkilökohtaisen tarinan puistoa tutkineelta matkailijalta 30 euron sakkoa (ilman kuittia, kuten Berliinissä yleensäkin) vaatineesta puistonvartijasta. Puiston sisään meillä ei ollutkaan aikomusta mennä, mutta halusin kierrellä ja tsuumailla sitä aidan takaa. Ajelimme kauniissa auringonpaisteessa Itä-Berliinin keskustasta kohti huvipuistoa, Treptower parkin ohi jälleen pääosin oikein mallikkaasti rakennettuja pyöräteitä pitkin.

Sen lisäksi, että kaverini pyörää ei oltu huollettu koko vuonna eikä varmaan edellisenäkään, minun pyörän takakumi oli muutamaa kilometria ennen Spreeparkin kulmaa tyhjä. Kenellekään tuskin on yllätys että pyörän rengas voi tyhjentyä, mutta vuokraamosta ei annettu mukaan pumppua eikä sellaista löytynyt muiltakaan rantatien pyöräilijöiltä. Minun oli vaan pakko nähdä Spreepark, joten kävimme vilkaisemassa sen ehjärenkaisella pyörällä vuorotellen. Pyörien vuokra-aika oli menossa umpeen, vuokraamo sulkemassa ovensa pian ja edessäni viiden kilometrin talutusmatka. Niinpä hienoin kiireessä ottamani kuva Spreeparkista on tämä:

Tehtävä: etsi kuvasta maailmanpyörä

Tehtävä: etsi kuvasta hylätty maailmanpyörä

Vilkaistuamme huvipuiston olin hylätystä maailmanpyörästä ja possujunan raiteen pätkästä aivan pähkinöinä. Lisäksi sain kuin sainkin lopulta pumpun ja pumppausapua ohi ajaneelta isältä ja tyttäreltä. Eipä se ilma silti kauaa rikkinäisessä renkaassa pysynyt joten kävelyreissuhan tuosta lopulta tuli. Ehdimme palauttaa pyörät liikkeeseen viimeisillä aukiolominuuteilla.

Suosittelen tarkistamaan vuokrapyörän kunnon, ja vuokraamaan pyörän vain pumpun kanssa!

 

Osa kuvista Kirsiltä – kiitos!
Lähteet: http://www.gardenvisit.com/garden/tiergarten

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

4 Kommentit

 • Vastaa Tapsa/ http://auringonalla.pallontallaajat.net/ 9.10.2014 22:01

  Hyviä vinkkejä Berliiniin tuo pyöränvuokraus ja Tempelhof. Täytyy pitää mielessä, kun sinne joskus tulee lähdettyä.

  • Vastaa Arja 9.10.2014 22:55

   Suosittelen lämpimästi, molempia 🙂 Kannattaa vaan katsoa vähän tarkemmin, millaisen pyörän suostuu vuokraamosta ottamaan. Meillä oli mukana jopa kypärät, jotka jäivät käyttämättä kun pyöräiltiin vähemmän mitä oli alunperin tarkoitus. Pumpulla olisi ollut enemmän käyttöä, mutta eiköhän noita tosiaan saa vuokran mukanakin jos ei omaa jaksa raijata!

 • Vastaa AnnKat 23.11.2014 13:07

  Kävin itse myös tsekkaamassa SpreeParkin, kun olin elokuussa Berliinissä. Tosin oltiin liikkeellä jalkaisisin. Kierrettiin alue ympäri ja olisi kyllä houkuttanut päästä alueelle sisään. Tällöin yritin itse selvitellä noita alueen kierroksia, mutta mitään en löytänyt. (Ilmeisesti ovat tauolla tai loppuneet). Alueella oli kuitenkin tosi jännä fiilis. En tiedä olinko psyykannut itseni johonkin ihme tilaan, mutta kyllä niitä huvipuistosta tulevia naputusääniä ja liikkuvaa maailmanpyörää seuraili vähän erilaisella tavalla.

  • Vastaa Arja 23.11.2014 22:47

   Sanoppa muuta, kyllä tuollaisessa ihmisen rakentamassa ja myöhemmin hylkäämässä paikassa on jotakin aavemaista tai mitä lie, kiehtovaa mutta vähän pelottavaakin. Luulen, että seuraavalla Berliinin reissulla saattaisin uskaltaa puikahtaa sisään jos ei olisi noita vuokrapyöräongelmia 🙂

  Jätä vastaus