Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Mistä Berliini on tehty sunnuntaisin? - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Mistä Berliini on tehty sunnuntaisin?

Kirpputoreista, aamiaisista, ulkoilevista ihmisistä ja vapaana kulkevista koirista, museoista, markkinoista, nähtävyyksistä ja katutaiteesta.

Shoppailija saa suosiolla pitää sunnuntaisin Berliinissä vapaapäivän, sillä kaupat pysyvät Saksassa pääsääntöisesti sunnuntaisin kiinni. Pitkää viikonloppua viettävän museoiden ystävän kannattaa sen sijaan viettää viimeistään sunnuntai museokierroksella, sillä museot on yleiseurooppalaiseen tapaan maanantaisin suljettu (pääsi muuten meiltä unohtumaan).

Kirpputoreja löytyy ainakin kuuluisasta Prenzlauer bergin Mauerparkista sekä Friedrichainilta Boxhagener Platzilta. Me päädyimme kuljeskelemaan tuonne ensimmäiseen. Ihmisiä riitti, ja myytävää tavaraa laidasta laitaan: käytettyjä ja uusiodesignvaatteita, käsityöläisten tekemiä koruja sekä ruokaa. Itse olen yleensä innokas kirpparipöytien penkoja, mutta tavaran laatu ja tarjonnan paljous ei oikein napanneet tällä torilla, joten päädyin lähinnä katselemaan rekkejä kauempaa.

Saanpa tässäkin yhteydessä kirjoittaa muutaman sanan lempiaiheestani kasvisruoasta, sillä myyntikojujen keskeltä eteemme sattui ihan sattumalta vegaanihampurilaiskoju Sun Day Burgers. Pitihän sieltä tietysti maistaa gluteeniton tofuburgeri. Hampurilainen oli täytetty hyvin marinoidulla tofulla, kasviksilla, iduilla ja erilaisilla chutneykastikkeilla. Suosittelen kokeilemaan, jos tämä suloinen pinkki koju osuu eteen markkinahumun keskeltä!

berliini burgeri 3

Puiston eteläreunalla, Bernauer strassen luona oli lyhyehköjä esityksiä. Ehdimme kuunnella yhtä bändiä ja katsoa australialaisen taikurin shown. Vaikka taikurin esitys olikin suurelta osin muutaman tempun valmistelua ja yleisön yleistä hypetystä, oli kyseessä selvästi ammattilaiskatutaitelija.

Lopun sunnuntain kiersimmekin keskustassa ulkona olevia turistinähtävyyksiä. Brandenburgin tori, Checkpoint Charlie, sekä Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki informaatiokeskuksineen ovatkin kätevästi kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Checkpoint Charlie on kahtiajaetun Berliinin aikainen rajanylityspaikka, joka on nyttemmin turisteja varten vähän pilalle tuunattu. Toisaalta paikalta saa paljon tietoa kahtiajaetusta Berliinistä.

Muistomerkin informaatiokeskuksessa olen käynyt aiemmin, ja koska samaistun liiankin herkästi lukemaani ja näkemääni, käyn yleensä tällaisissa paikoissa vain kerran. Periaatteeni vastaisesti menin kuitenkin matkaseurani mukaan ja kävin näyttelyn ylimalkaisesti läpi. Pisimmäksi ajaksi pysähdyin tällä kertaa väljään huoneeseen, jossa äänitteellä luetut, seinille niminä ja vuosilukuina heijastetut yksittäiset ihmiskohtalot tunkevat ihon alle. Monien henkilöiden tarkka kuolinvuosiluku puuttuu epäselvien katoamisolosuhteiden vuoksi. Keskuksesta nousimme kävelemään Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkille. Kivipaasien keskellä pimeänä ja kylmänä iltana voi ehkä tuntea aavistuksen siitä, minkä vuoksi merkki on rakennettu. Sitä toivoisi, että ihmiset ymmärtäisivät tällaisten paikkojen merkityksen paremmin. Huutaminen, juokseminen ja iloiset selfiet kuuluvat toisenlaisiin paikkoihin.

Osa kuvista tässäkin berliinipostauksessa on Kirsiltä – kiitokset!

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus