Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Vakuutuksen hankinta sotariskialueelle - Irakin Kurdistan - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Vakuutuksen hankinta sotariskialueelle – Irakin Kurdistan

Oletteko koskaan olleet tilanteessa, jossa teille tarjotaan elämänne yllätysmatkaa sotariskimaahan, mutta teidän pitäisi löytää matkalle kaiken kattava vakuutus?

Minä ja neljä kaveriani olimme tuossa tilanteessa maaliskuussa 2013. Kohdemaa oli Irak, ja tarkempi määränpää Pohjois-Irakissa Kurdistanin itsehallintoalueen pääkaupunki Erbil. Kurdistanin kulttuuriministeriö oli kutsunut tanssiryhmämme edustamaan uudenvuoden Newroz-festivaaleille kahden viikon varoitusajalla. Tuolloin kurdien kalenterissa vaihtui vuosi 2713. Suomen ulkoasianministeriön matkustustiedote kehotti välttämään muun Irakin lisäksi myös Kurdistanin alueelle matkustamista. Matkustuspäätöstä tehdessämme päätimme kuitenkin uskoa brittien vastaavaan, jonka mukaan Etelä-Irakia rauhallisempi pohjoisen itsehallintoalue ei ollut matkustuskiellossa (tällä hetkellä tilanne on erilainen). Oli kuitenkin selvää, ettemme lähtisi matkaan ilman kaiken kattavaa vakuutusta. Olimme järjettömän innokkaita lähtemään paikkaan, jossa moni suomalainen ei ole käynyt. Voitte vain kuvitella, millaista matkakuumetta meissä lähi-idän noviiseissa nostatti Erbilin vanhan kaupungin Citadelin kuvien katselu:

Kuva: Flickr

Kuva: Flickr

Vakuutusyhtiöiden yleinen linja on, että mahdollisista sotatoimista aiheutuneet kulut korvataan matkavakuutuksesta muutaman viikon ajan jos aseelliset selkkaukset alkavat matkan aikana. Haasteenamme oli selvittää yhtiöiden näkökantoja siihen, oliko Kurdistanin alue sotatilassa vai ei. Tämä ei ollutkaan kaikilta osin ihan yksinkertaista. Tässä kokemuksemme eri vakuutusyhtiöistä, joista yhdelle erityisen piikikkäät risut sekavuudesta ja kahdelle punaiset ruusut selkeästä asiakaspalvelusta. Tilanne on maaliskuulta 2013.

Tapiolan sivuilla oli selkeä lista maista, jotka kuuluvat sotariskialueisiin. Irak oli luokan 1 sotariskialueisiin luokiteltava maa. Lisäksi yhtiön edustaja antoi meille suoran vastauksen, jonka mukaan Irakin pohjoinen itsehallintoalue luetaan Etelä-Irakin kaltaiseksi alueeksi, jossa on aseellisia selkkauksia. Yhtiön matkavakuutukset ovat voimassa myös sotariskialueilla, mutta mikäli vahingot aiheutuvat sodasta, mellakasta tai aseellisesta selkkauksesta, niitä ei korvata.

Toinen yhtiö, johon soitimme oli If, ja sinne saimmekin soittaa yhteensä kymmenkunta puhelua. Vakuutus piti saada nopealla aikataululla, joten minä ja toinen ryhmämme jäsen soitimme sattumalta yhtiöön ensimmäisen kerran samaan aikaan. Minulle kerrottiin Kurdistanin olevan sotariskialuetta, ja kaverilleni vakuuteltiin vakuutusten olevan siellä voimassa täysimääräisesti. Hämmentyineinä soitimme useita lisäpuheluita ja lähetimme sähköposteja asian tarkentamiseksi. Yhtiöllä ei ollut selkeää yhtenäistä kantaa asiaan, vaan jokainen virkailija vaikutti antavan erilaisen vastauksen oman fiiliksen mukaan. Erään vastauksen mukaan yhtiöllä ei ole omaa listausta riskialueista, vaan he seuraavat ulkoministeriön kantaa asiaan. Kanta tarkistetaan korvaustapauksissa. Asioinnin aikana meille mm. ehdotettiin vakuutuksen ottamista, ja ulkoministeriön kannan (eli vakuutuksemme voimassaolon) tarkistamista uudelleen lähtöpäivänä.

Eurooppalainen myöntää erillisiä sotariskialueille sopivia vakuutuksia, jotka korvaavat kaikki kulut, mikäli henkilö ei itse ole osallistunut sotatoimiin. Vakuutus järjestyi samana iltapäivänä.

Tapiolan ja Eurooppalaisen, sekä osan If:in työntekijöistä mukaan Irakin Kurdistan kuului keväällä 2013, ja todennäköisesti kuuluu erityisesti nyt luokan 1 sotariskialueisiin. Eurooppalaisen vakuutukset ja niiden myötä lennot hankittiin lähtöä edeltävänä päivänä. Sotariskivakuutus maksoi seitsemäksi päiväksi tavallisen matkavakuutuksen päälle yli 200 euroa/henkilö. Myös soittimelle otettiin oma sotariskivakuutus. Erityinen varovaisuus ei kaduta, ja ilman tätä vakuutusta emme olisi lähteneet matkalle. Matkan aikana ei silti tapahtunut mitään, mihin matkavakuutusta olisi tarvittu, ja hyvässä turvassahan me siellä oltiin:

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus