Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Matkailu, reilua vai ei? - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Matkailu, reilua vai ei?

Osallistuin maanantaina ensimmäistä kertaa Rantapallon bloggaajailtaan, ja illan teemana oli reilu matkailu. Oli mukavaa tavata Rantapallon ja Pallontallaajien väkeä, ja teemahan oli äärimmäisen kiinnostava ja tärkeä.

Uskoakseni reilujen valintojen tekeminen kulkee matkailun suhteen samaa rataa kuin valintojen tekeminen vaikkapa ruokakaupassa. Jos reiluja vaihtoehtoja on saatavilla helposti, ne on helppo tunnistaa ja niiden valitseminen koetaan merkitykselliseksi, yhä useampi kuluttaja valitsee reilumman vaihtoehdon. Tietoa reilujen matkailuvalintojen edistämiseksi jakaa Reilun matkailun yhdistys, josta oli kaksi henkilöä puhumassa bloggaajaillassa. Yleisten reilun matkailun periaatteiden lisäksi tutustuimme lapsiseksiturismin vastaiseen Liian pahaa ollakseen totta -kampanjan kuulumisiin.

Ihannetapauksessa matkailulla tuetaan paikallisia elinkeinoja. Pakettimatkoista ja all inclusive -lomista etukäteen maksetuista rahoista suuri osa jää kuitenkin matkanjärjestäjälle. Erityisesti all inclusivella lomailevat syövätkin matkanjärjestäjän pussiin ja lilluttelevat vesisyöpöissä uima-altaissa. Silti: kukapa meistä ei tekisi näin, jos siihen on pitkän talven keskellä tai stressaavan työputken jälkeen mahdollisuus? Itse tekisin aivan varmasti. Toisaalta, jos helposti saatavilla olisi paikallisia elinkeinoja tukeva ja ympäristöystävällisempi vastaava vaihtoehto, valitsisin ehdottomasti sen. Omatoimimatkailijan on tietysti helpoin valita ja maksaa palveluita suoraan paikan päällä. Hitaana hämäläisenä jäin vasta illan jälkeen pohtimaan, mikä on varaussivustojen rooli tässä välissä?

Majoituksen ja ruokailun lisäksi matkalta hankitaan usein muutakin. Todennäköisimmin reilut tavarahankinnat voi tehdä esimerkiksi käsityöläistoreilta. Tosin takeita siitä, onko tuotteet tehty paikan päällä vai esimerkiksi naapurimaassa ei välttämättä ole.

Mosambikin toreilla myydyista värikkäistä capulana-kankaista suuri osa oli peräisin naapurimaista.

Matkailun ilmastovaikutukset lienee kaikille tutumpi aihe. Myöntää täytyy, että vaikka syön pääosin kasvisruokaa, kävelen työpaikalla portaat ja sammuttelen valot perässäni, en intohimoisena syksyn- ja talveninhoajana ole antanut pilkahtelevan syyllisyydentunnon estää lentelyäni lämpimämmille leveysasteille talvisin. Olikin huojentavaa kuulla, että kahden kuukauden matalalla profiililla tehty talvinen Kaakkois-Aasian matka ei aiheuta lisäkuormitusta ympäristölle, sillä pienempi kulutus matkan aikana kompensoi lentojen aiheuttamat päästöt. Ihanteellisinta olisi tietysti lentää elämään pienemmällä hiilijalanjäljellä koko talveksi – tällainen omantunnon parantaminen kyllä kelpaisi minulle!

Päästökompensaatioiden maksaminen hyvittää lyhyempien, ja miksei niiden pidempienkin matkojen lentojen hiilidioksidipäästöjä – ainakin teoriassa. Maksuilla tuettavien, uusiutuvaa energiantuotantoa lisäävien projektien ja puunistutustalkoiden ympäristöhyödyt on monessa yhteydessä asetettu kyseenalaiseksi, ja eihän se ilmakehään joutunut hiilidioksidi tulevia päästöjä vähentämällä mihinkään katoa. Karu totuus kun on, että paras olisi jättää lentämättä. Jos ja kun sitä kuitenkin lentää, on päästömaksujen maksaminen varmaankin vähintä mitä voi tehdä.

Pieniä ymprästöasioita voi tietenkin tehdä matkalla ihan jokainen matkakohteesta riippumatta: ostaa isompia vesikanistereita ja täyttää vesipulloja niistä, lajitella jätteet mahdollisuuksien mukaan, ostaa mahdollisimman vähän pakattuja elintarvikkeita ja valita ekologisempia kulkuvälineitä.

Ekologisilla kulkuvälineillä pääsee joskus aika mielettömiin paikkoihin. Tässä menoa viimekesän ykkösmaisemassa Islannissa.

Ekologisilla kulkuvälineillä pääsee joskus aika mielettömiin paikkoihin. Tässä ympäristöystävällistä menoa minun viimekesän ykkösmaisemassa Islannissa.

Nähtäväksi jää, kestääkö tämä kirjoittaja talven pimeyden ja ryhtyykö tuumasta reiluun toimeen. Haaveissa on ollut muutaman viikon mittainen Aasian matka keväällä, pidempään kun ei todennäköisesti ole muiden kevään reissujen ohessa mahdollisuutta. Reilumpaahan olisi säästää enemmän lomaa ja tehdä ensi talvena yhdellä kertaa pidempi reissu. Joka tapauksessa päätin tehdä uudenvuodenlupauksen: ensi vuoden aikana lahjoitan lentämistäni matkoista vähintään päästölaskureiden ilmoittaman summan ilmastotyöhön. Enkä (edelleenkään) aio matkustaa all inclusive -lomalle. Uima-altaista en luovu, mutta näillä matkabudjeteilla tuskin päädytään hotelliin, jonka uima-allas olisi erityisen iso vesisyöppö.

Huomioitteko ympäristö- tai ihmisoikeusnäkökulmia reissussa, ja jos niin miten? Oletteko joskus jättäneet matkoja, tai matkojen aikana aktiviteetteja tai ostoksia tekemättä näistä syistä? Onko näillä asioilla teidän mielestä merkitystä?

Edellinen viesti Seuraava viesti

4 Kommentit

 • Vastaa Taru 14.11.2014 15:15

  Lentämistä on kyllä tullut pohdittua – ja uskallan väittää että jonkin verran vältettyäkin. Lyhyemmillä lomilla olen koittanut suunnata Suomeen sen sijaan että lähtisi vaikka kaupunkilomalle (vaikka kyllä niitäkin tulee välillä tehtyä..). Vaikeinta reilussa matkailussa on se, kun omat tiedot ovat niin mutu-pohjaisia! Enpä olisi tiennyt että pienempi kulutus pitkällä Aasianreissulla voi neutraloida lentojen päästöt.

  • Vastaa Arja 14.11.2014 23:58

   Sanopa muuta, mutulla liikutaan ja aiheesta pitäisi lukea lisää – Reilun matkailun yhdistyksen sivuilta löytyykin aika kivasti perusasioita joita ainakin minun oli ihan hyvä muistutella itselleni uudelleen. Onneksi Suomessakin riittää kaikenlaista koettavaa lyhyemmille reissuille. On tosiaan aika kiva ajatus, ettei kaukomatkastakaan tarvitsisi välttämättä potea huonoa omaatuntoa 🙂

 • Vastaa Inka 16.11.2014 19:49

  Jes, onpa mahtava että nääkin innostuit kirjoittamaan tästä. 🙂

  Mää en muistanut enää kaikkia illan aikana vastaantulleita pointteja, muun muassa tuota että kahden kuukauden Aasian-reissulla voi kompensoida lentojen aiheuttemat päästöt kun elelee nuukasti. Onpa hyvä siis, että meitä oli siellä niin monta kuuntelemassa ja painamassa eri asioita mieleen.

  Ja oli kiva nähdä!! 🙂

  • Vastaa Arja 17.11.2014 07:49

   Juu kyllähän siitä jäi osa asioista paremmin ja osa vähemmän hyvin mieleen vaikka kaikki olikin tärkeää asiaa – toi oli mulla ensimmäisenä mielessä kun oli Aasian reissukin mielessä. Mutta, päätinkin jo aika varmasti matkustaa lähemmäs ja jättää Aasian reissun pidemmille lomille 😉

   Ja oli kyllä tosi hauska tavata! 🙂

  Jätä vastaus