Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Pyörämatkailun ABC - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Pyörämatkailun ABC

Matkamessuilla päädyin Rantapallon juttuun kertomaan pyörämatkailusta. Päätin samaan syssyyn kirjoittaa aiheesta vähäsen, sillä haluan kannustaa kaikkia kynnellekykeneviä matkailemaan ensi kesänä myös polkupyörällä! Pyörämatkahan voi olla lyhyt tai pitkä, ja sen voi tehdä lähelle tai kauas. Joka tapauksessa lupaan, että pyörän selässä saa sellaisen viiden aistin reissukokemuksen, jollaista ei auton, junan tai muun moottoroidun kulkuvälineen kyydissä koe!

Länsi-Virossa kesällä 2013

Ensimmäinen pyörämatka – ehkä Turun saaristoon, Saimaalle tai Viroon?

Pyörämatkailun voi mainiosti aloittaa Suomesta. Kauniita ja paljon poljettuja pyöräreittejä löytyy esimerkiksi Turun saaristosta, Saimaalta ja Päijänteen ympäriltä. Turun saaristosta suosittelen ehdottomasti valitsemaan ennemmin ison kuin pienen rengasreitin, sillä Iniön ja Houtskarin läpi polkemalla saa nauttia useammasta lauttamatkasta ja merellisemmistä maisemista. Tai miltä kuulostaisi pyöräretki Ahvenanmaalle? Tuolloin kannattaa ottaa edullinen lautta Korppoosta sekä pistäytyä matkan varrella ihailemaan Kökarin saarta. Kökarin leirintäalueen kauniit rantakalliot ovat ehdottomasti teltta- tai mökkiyön arvoiset ja itse saaren tutkii pyörän selässä helposti päivässä. Helsinkiläinen voi aloittaa pyörämatkailun vaikkapa tekemällä päiväretken sympaattiseen Porvooseen.

Mikäli pyöräilyyn tekee mieli yhdistää ulkomaanmatkailua, on etelänaapurimme Viro varma ja helppo valinta ensimmäiseksi kohteeksi. Itse olen mennyt pyörän kanssa Suomenlahden yli aina Linda Linella, jolla pyörä kulkee mukana neljällä eurolla/suunta. Tallinnasta voi halutessa ottaa junan (hinta vain muutamia euroja ja pyörä kulkee paikallisjunien pyörätelineissä ilmaiseksi) tai bussin rauhallisemmille seuduille. Minulla on kokemusta pyöräilystä vain Länsi-Virossa ja Saarenmaalla, joita voin suositella pyörämatkakohteiksi erittäin lämpimästi.

Mikäli olet valmis lastaamaan pyörän lentokoneeseen, vain mielikuvitus on rajana. Minun erityisenä inspiraation lähteenä on toiminut Lekan pariskunta, joiden kokemuksia luin ahkerasti ennen Islannin reissuamme. Lisäksi ainakin Destination Unknown -blogista voi lukea pyöräseikkailusta Irlannissa viime kesänä ja Jukka Salmisen blogista huikeasta pyöräilystä maailman ympäri. Tulevan kesän pyöräretkeä suunnittelen parhaillaan apunani Eurovelon sivusto, josta löytyy vinkkejä ja reittejä Euroopassa pyöräilyyn.

Pyörämatkan suunnittelu

Pyöräilyreitti ja päivämatkat on hyvä suunnitella etukäteen. Mikäli haluaa majoittua sisällä ja varata majoitukset hyvissä ajoin, joutuu suunnitelmaa noudattamaan tarkasti. Jos leiriydyt teltan kanssa tai majoitus on mahdollista varata vasta samana iltapäivänä, kannattaa päivämatkoiksi suunnitella erimittaisia vaihtoehtoja. Minun polkemat päivämatkat ovat vaihdelleet 40 kilometrista (erittäin sateinen ja tuulinen päivä Islannissa) 170 kilometriin (yhden päivän retki Helsingistä maalle juhannuksenviettoon kevyillä varusteilla). Sääolosuhteista ja jaksamisesta riippuen etukäteen suunniteltu lyhytkin päivämatka tuntuu joskus raskaalta, kun toisinaan pyöräilyä voisi jatkaa loputtomiin.

Jos pyörä on kunnossa ja kuski harrastaa edes jonkinlaista liikuntaa, aloitteleva pyörämatkailija voi yllättyä siitä, kuinka pitkien matkojen polkeminen on mahdollista. Itse en esimerkiksi jaksaisi juosta edes puolimaratonia ilman kyyneleitä, mutta pyöräilyä olen alusta asti pystynyt yleensä pienten lepotaukojen jälkeen jatkamaan. Aloitteleva pyöräilijä voi kokeilla ensin esimerkiksi 40-50 km:n päivämatkoja.

Islannissa kesällä 2014

Teltan ja trangian kanssa vai luottokortti takataskussa?

Pyörämatkan varustetarve riippuu siitä, miten haluat majoittua ja syödä, ja kuinka paljon olet valmis sijoittamaan matkaan. Vähillä varusteilla pärjää, kun reitin suunnittelee niin, että ruokailut pystyy hoitamaan kokkaamatta itse ja nukkumisen hotelleissa, B & B:ssä tai vastaavissa. Kaikkien matkabudjetti ei tällaista “luottokorttireissua” luonnollisesti kestä, ja itsekin olen suosinut omatoimisempaa pyöräretkeilyä. Teltan ja trangian kanssa retkeillessä matkakustannukset pysyvät kurissa, mutta pyörään joutuu lastaamaan enemmän painoa.

Varusteiden ja pyörän valinta

Lyhyempiä, alle viikon mittaisia pyöräretkiä varten ei tarvitse kummempia varusteita kuin tavallisen työmatka/kaupunkipyörän ja urheiluvaatteet. Jopolla en lähtisi pidempiä reissuja tekemään, vaikka tiedänkin pariskunnan jotka polkivat sellaisilla yhtä kyytiä Helsingistä Lappeenrantaan. Viime kesään saakka retkeilin sen sijaan 7-vaihteisella hybridipyörällä varsin tyytyväisenä. Pidemmillä reissuilla parempi retkipyörä ja pyöräilyyn tarkoitetut vaatteet ja varusteet tuovat tietenkin matkamukavuutta.

Pyörälaukut ovat useamman päivän retkellä tarpeen, etenkin jos matkaan liittyy leiriytymistä tai ruoanlaittoa omilla välineillä. Isompia tavaramääriä on nimittäin hankala kuljettaa tarakkaan köytetyissä repuissa tai kasseissa. Tällainen viritys on lisäksi aika yläpainoinen ja voi tehdä pyöräilystä epävakaata.

Pyöräilijän tankkaus

Myös ruokailun rytmittäminen riippuu päivämatkoista ja siitä, kuinka pitkä reissu on tarkoitus tehdä. Täydellä vatsalla ei ole kiva polkea, mutta erityisesti pidemmillä matkoilla on tärkeää huolehtia palautumisen kannalta riittävästä ravinnosta. Jos aikataulu sallii, on mukavaa pysähtyä isommalle lounaalle ja pitää sen päälle muutaman tunnin lepotauko. Kaltaiselleni aamutorkulle on pidempinä pyöräilypäivinä muodostunut rytmiksi syödä iso aamupala ja sulatella sitä telttaa ja tavaroita kasaillen, napostella pitkin päivää pieniä välipaloja ja syödä runsaampi illallinen. Välipaloina syön esim. aamulla tehtyjä voileipiä, hedelmiä, energiapatukoita, ja täytyy myöntää että aika usein myös keksejä tai suklaata.

Riittävä juominen on tietenkin liikkuessa tärkeää, ja pitkillä pyörämatkoilla tykkään veden lisäksi hörppiä urheilujuomaa. Autiommilla seuduilla pyöräillessä juomapullojen kuljetustakin kannattaa miettiä etukäteen – saako pyörääsi ehkä kiinni useamman juomapullotelineen, vai kuljetatko juomat pyörälaukuissa?

Pyörän huolto ja kunnossapito

Ennen useamman päivän reissua pyörä kannattaa huoltaa. Jos olet muuten pitänyt pyöräsi kunnosta hyvää huolta, voi pieni puhdistus ja öljyn lisääminen ketjuihin riittää. Jos edellisestä perusteellisesta huollosta on yli vuosi aikaa, on sellainen hyvä tehdä tai teettää pyöräliikkeessä.

Pyörämatkalla on hyvä olla hallussa (tai mukana reissukaverin muodossa) taito perustason pyöränhuoltotoimenpiteisiin. Vähintään kumin vaihto ja paikkaus on hyvä pystyä hoitamaan itse, sillä parhaat pyöräreitit löytyvät luonnon helmasta eli ihan toisesta suunnasta kuin pyöräkorjaamot. Isompien ongelmien varalta on hyvä myös katsoa etukäteen reitin varrelta pyöränhuoltoliikkeet.

Pulkkilanharjulla Päijännettä ihailemassa kesällä 2014

Lopuksi vielä pieni muistilista ensimmäistä pyörämatkaa suunnittelevalle:

-Pyörän huolto ennen matkaa
-Pumppu, renkaanpaikkausvälineet, vaihtorenkaita, ketjuöljyä, mahdollisesti muita huoltovälineitä (sekä taito näiden käyttämiseen)
-Hyvät valot hämärässä pyöräilyä varten
-Värikäs asuste tai heijastinliivi tuomaan näkyvyyttä päivällä
-Riittävästi ruokaa, välipaloja ja juomaa
-Ota etukäteen selville reitin lähellä sijaitsevat pyöränhuoltopaikat kaiken varalle

Haavematkoja toivottaa upeita pyöräreissuja!

 

Haluatko lukea ja nähdä lisää tulevista pyöräreissuista? Haavematkoja voi seurata Facebookissa, Instagramissa, Bloglovinissa ja Blogilistalla!

 

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

15 Kommentit

 • Vastaa Jenna | Journey Diary 29.1.2015 19:39

  Vois kyllä joskus kokeilla pyörämatkailua esim Ahvenanmaalla, sieltä olisi varmaan hyvä aloittaa kun ei ole tullut niin paljoa viime aikoina pyöräiltyä. On se kyllä ihan mukavaa hommaa (: Tosi kattava teksti!

  • Vastaa Arja 29.1.2015 19:51

   Kiitos! Ahvenanmaa on kyllä ihana pyöräilypaikka, ja tosiaan ne Korppoosta sinne lähtevät lautat pyöräilijälle käytännössä ilmaisia. Sinne vain nauttimaan ihanasta Suomen luonnosta 🙂

 • Vastaa Maarit Johanna 29.1.2015 19:42

  Mie pistän tämän kirjanmerkkeihin! Luulen että mulle ainakin eka etappi olis ostaa uus pyörä. Pisin matka päivässä on ollut tähän mennessä 55km Pelkosenniemeltä Sodankylään vanhalla ja erittäin painava runkoisella mummopyörällä. Retkestä on jo useampi vuosi mutta uutta pyörää en ole saanut ostettua. Onneksi Go Expo on pian ja sinne pitäs lähteä sillä mielellä että sieltä se uus löytyy. Kesällä pyörä sitten alle ja tästä vinkit ^^

  • Vastaa Arja 29.1.2015 19:48

   Hieno homma Maarit, siitä se lähtee! Retkipyörässähän ei sinänsä tartte keveyttä erityisesti tavoitella kun kiloja tulee siihen päälle muutenkin, mutta jos pyörän osat alkaa olla parhaat päivänsä nähneet, niin silloin voi uusi kulkuväline tulla tarpeseen. Toivottavasti messuilta löytyy se sinulle täydellinen pyörä! Voidaan sitten joskus pitää vaikka pyöräilevien matkabloggaajien kokoontumisajot jossain tossa Keski-Suomessa, johon kaikki voi polkaista tahoiltaan 🙂

 • Vastaa Rimma 30.1.2015 09:14

  Mahtava tietoisku! Kiitos! Saitte minut innostumaan pyöräilystä ihan uudella tavalla. Meiltä löytyy vain sellaiset vanhat mummopyörät, mutta ehkä niilläkin parikymppiä viitsii ajella. Ja jos oikein innostuu niin sitten ei muuta ku pyöräkaupoille 🙂

  • Vastaa Arja 30.1.2015 09:23

   Kiitos! Kyllä sitä mummiksellakin pääsee jos pyörä vain on kunnossa, uskoisin että vaikka ihanaan Porvooseenkin asti jos ottaa bussin takaisin 🙂

 • Vastaa Laura R. 30.1.2015 12:16

  Loistava postaus ja en vois olla enemmän samaa mieltä pyörämatkailun mahtavuudesta! Viime kesänä poljettiin juurikin tuo pieni saariston rengastie (löytyy postauksiakin täältä jos kiinnostaa lukea: http://lauraletsgo.blogspot.fi/search/label/pyöräily), joka sekin oli jo upea ja sai aikaan sen, että ens kesälle on suunnitteilla lähteä sille pidemmälle! 🙂 Haaveena ois myös lähteä joskus Baltian maihin pyörämatkalle.

  Tässä olli tosi hyvä tietopaketti, täytyy laittaa postaus talteen ja palata tähän vielä kesemmällä uudestaan! 🙂

  • Vastaa Arja 30.1.2015 15:23

   Kiitos Laura! Pyörämatkailuun jää kyllä koukkuun, etenkin kun arkisin tulee vietettyä niin paljon aikaa istuen tietokoneen äärellä, niin lomalla on kivaa pistää jalat töihin. Me mentiin kerran samalla reissulla vahingossa molemmat rengastiet, tosin vähän autolla huijaten. Ensin lähdettiin isolle, ja J:n pyörä hajosi jo Iniössä josta päästiin etelän kautta matkailuauton kyydissä Turkuun. Kun pyörä saatiin kuntoon, vedetiin pienempi rengasreitti. Hienoja olivat kyllä molemmat! 🙂 Pitää käydä tutustumassa sinun rengastiepostauksiin!

 • Vastaa Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar 30.1.2015 12:46

  Pyörä on loistava tapa reissata halvalla ja mikä parasta, se antaa täyden vapauden mennä juuri sinne, minne nenä näyttää. Viime talven sohvasurffauskeikalla päädyin viikoksi Italialaiseen taloon, jossa majoittui myös Eurooppaa ristiin rastiin pyöräilevä kaveripariskunta. Molemmat pyöräilevät edelleen ja taisi tytöllä olla haaveissa kirjoittaa jopa kirja seikkailustaan. Berliiinin matkamessuilta keräsin viime keväänä ison kasan karttoja Euroopan pyöräreiteistä. Jossakin takaraivossa siis isompi pyöräreissu kummittelee itsellänikin- Ja hei, hauska uusi tuttavuus tämä sun blogi. Meillä taitaa olla aika paljon yhteistä! 🙂

  • Vastaa Arja 30.1.2015 15:29

   Sanoppa muuta, juuri tuo menemisen vapaus on yksi pyöräreissauksen parhaista puolista. Täytyy myöntää, että mulle roadtrip autolla (jossa on tietysti myös vapaus mennä kuten tykkää) ei ole unelmavaihtoehto myöskään siksi, että mua alkaa aina nukuttaa autossa. Pyöräillessä ei ole varaa pilkkiä vaan aistit pysyy auki 🙂 Vitsi, että fanitan tuollaisia kuvailemiasi elämäntapapyöräilijöitä! Toivottavasti itselläkin on vielä jossain vaiheessa mahdollisuus toteuttaa pidemmän aikaa sellaista elämää. Toivottavasti sinunkin pyöräreissusuunnitelmat vielä realisoituu. Niin ja olenkin sun blogia käyny joskus kurkkailemassa 🙂

 • Vastaa Inka 30.1.2015 15:47

  Mahtava postaus Arja!! Ens kesänä on pakko käydä vähintään Porvoossa, ja onpa mulla sun innostamana viritteillä pieni pyöräilyä myös Virossa, vaikka sitä kunnon pyörämatkaksi ei voikaan sanoa. Iso kiitos infosta ja inspiraatiosta! 🙂

  • Vastaa Arja 30.1.2015 16:59

   Isot kiitokset sulle Inka, kun haastattelit minua ja sait ajattelemaan että aihe voisi ehkä kiinnostaa muitakin 🙂 Mun mielestä Viron ja Suomenkin matkat on kyllä ihan oikeita ja kunnollisia pyörä(lähi)matkoja!

 • Vastaa Osku 30.1.2015 22:17

  Hieno ja innostava kirjoitus 🙂
  Itse olen tähän mennessä pyöräilyt vain päivämatkoja ja nekin on ollut max 130km Mutta tarkoitus olisi jossain vaiheessa ostaa makuupussi / makuualusta ja teltta varsinkin kesäyöt on niin upeita ettei oo tosikaan
  Tiedätlö muuten Matti Rämön kirjat ? Upeita pyöräily matkakirjoja

  • Vastaa Arja 31.1.2015 00:46

   Kiitos, Osku! Matti Rämön muita juttuja olen lukenut ja kirjoistakin olen tietoinen, mutta täytyy myöntää että kirjat on kokonaan vielä lukematta. Pitänee perehtyä tässä keväällä, kun on taas aikaa lukea. Kiva kun muistutit niistä 🙂

 • Vastaa markku j. kinnunen 28.9.2016 20:41

  Rämö on kyllä aika rämä. Omituinen rusinoiden ja pähkinöiden mussuttaja, jonka pyörästä pinnat katkeilee jatkuvasti. Syynä lienee 40 kilon kuorma, kun on pakko kuljettaa mukana suunnilleen saunan kiuas ja lauteet päälle!

 • Jätä vastaus