Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Filippiinit yllätti minut - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Filippiinit yllätti minut

Varatessani lennot Filippiineille en tiennyt yhtään, mitä odottaa. Mitä todennäköisimmin en olisi itse valinnut koko maata matkakohteeksi. Juuri silloin kuin ei odota mitään, voi kuitenkin yllättyä iloisimmin. Filippiineillä minulle kävi juuri niin. Tässä päällimmäisiä tunnelmia kahden viikon reissultani.

Filippiiniläiset ovat ystävällisiä, palvelualttiita ja kiinnostuneita matkailijoista

Filippiineillä lähes kaikki ymmärtävät, ja suurin osa puhuu englantia. Koska englanti on myös kouluissa opetettava yleiskieli, pienten lastenkin kanssa on mahdollista keskustella englanniksi. Ehkä juuri yhteisen kielen ansiosta ystävällisyys ja hyvä palvelukulttuuri tulevat erityisesti esille. Harvoja poikkeuksia tähän toki löytyy, mutta lähes kautta matkan saimme hämmästellä ihmisten ystävällisyyttä ja avuliaisuutta. Palvelukulttuuri loisti myös edullisimmissa hotelleissa ja resorteissa.

Kuten muualla Aasiassa, Filippiineilläkin matkailijalta udellaan jatkuvasti kotimaata, ikää ja siivilisäätyä. Keskustelu soljuu takseissa ja muissa kulkuvälineissä kuljettajan ja muiden matkustajien kanssa iloisissa tunnelmissa. Oman hilpeän vivahteensa keskusteluun tuo filippiiniläisten tapa lausua heidän omasta kielestä puuttuva f-äänne p-äänteenä: “Ooooh, you’re from Pinland!!

Käsittämättömän upea luonto – veden alla ja yllä

Osasin odottaa upeaa vihreää luontoa ja jylhiä tulivuoria, mutta koska en ollut ennen snorklannut, erityisesti vedenalainen maailma yllätti minut. Koralliriuttojen, merikilpikonnien ja valashaiden lisäksi olisin voinut tuijottaa tuntikausia myös kaksi kilometria korkeaa Mayon-tulivuorta ja sen ympärillä vellovaa, muuttuvaa pilvimassaa.

Mindorolla ja Kaakkois-Luzonilla oli helmikuussa lähes täydellinen matkailusää

Päivällä mittari näytti noin 30 °C eli oli juuri täydellisen lämmin snorklaukseen ja auringossa oleiluun, ja yöksi lämpötila laski noin 20 °C:een jolloin ilmastointia ei useimmiten tarvinnut (yövyimme tosin useimmiten budjettihuoneissa, joissa ei ilmastointia olisi ollutkaan). Muutamana päivänä satoi, ja yhtenä aamuna satoi niin rankasti, ettemme päässeet valloittamaan tulivuori Mayonia niin korkealta kuin alunperin oli tarkoitus. Pääosin saimme kuitenkin nauttia aurinkoisesta säästä.

Muuta Kaakkois-Aasiaa vähän kalliimpi majoitus ja ruoka

Kahden hengen budjettihuone ilman ilmastointia maksoi 700-1200 PHP eli 14-24 euroa ja ruoka-annos perusravintolassa 150-250 PHP eli 3-5 euroa. Manilan keskusta-alueilla ruoka-annosten hinnat voivat helposti tuplaantua. Kallein majoituksemme oli etukäteen varattu hotelli Tagaytayssa, 60 euroa/yö, ja tämä oli yksi Trivagon näyttämistä edullisimmista huoneista. Paikan päällä kuitenkin selvisi, että huoneen hintaan kuuluu ilmainen hieronta joka päivä, joten hinta ei enää tuntunut niin pahalta! Kallein ateriamme oli Manilassa Lonely Planetin Filippiinien oppaan top vitoseen nostamassa kasvisravintolassa. Kolmen ruokalajin aterian hinnaksi tuli 15 euroa/ruokailija.

Turvallinen matkustusmaa

Filippiineillä on maine vähemmän turvallisena matkailumaana – mielestäni turhaan. On tietenkin hyvää tuuria olla joutumatta taskuvarkaiden uhriksi missä tahansa suurkaupunkikohteessa, mutta Manilan keskusta-alueillakin tuntui pärjäävän ihan tavallisella maalaisjärjellä. Maaseudulla ei todellakaan ollut huolen häivää. Vietimme matkan alussa kolme yötä Pandan-saaren pienessä resortissa, jonka mökkien ovissa ei ole lainkaan lukkoja. Passit ja rahat vietiin säilöön resortin toimistoon.

En tiedä, olisinko silti uskaltanut matkustaa Mindanaon saarelle, jonka kaakkoisosissa toimii muslimiryhmiä. Filippiinellä riittää kuitenkin paljon muutakin nähtävää kuukausiksi, joten tämä kysymys ei tullut ajankohtaiseksi.

Filippiiniläinen ruoka on ihan OK

Ruoan suhteen minulla oli vähän epäileväiset odotukset, kuten aiemmin kerroinkin. Ei Filipiiinit mikään kasvissyöjän paratiisi ollut ja mausteiden käyttökin on suuressa osassa maata aika maltillista (tästä lisää myöhemmin). Tuoreista kauden kasviksista tehty ruoka ei mielestäni kuitenkaan ole koskaan huonoa, ja koska en ole vegaani, löysin muutakin syötävää kuin pelkkiä kasviksia ja riisiä. Bicolin alueelta Kaakkois-Luzonilta löytyi myös herkullisia kookosmaidolla ja chililläkin maustettuja ruokia.

Filippiineihin jää koukkuun!!

Kyllä, haluaisin mennä jo uudestaan. Filippiinien yli 7000 saarelta löytyy loputon monimuotoisuus, josta näin vasta pienen palan. Lisäksi matkallamme oli ainakin yksi kohde, johon haluaisin palata uudelleen. Seuraavan Filippiinien reissun reitti onkin jo hahmoteltuna!

 

Onko jokin matkakohde erityisesti yllättänyt sinut? Entä mitä haluaisit lukea tai nähdä blogistani Filippiineihin liittyen?

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

21 Kommentit

 • Vastaa Meri 25.2.2015 23:31

  Mahtavan näköistä ja kuuloista. Yllättävää tosin toi “kallis” hintataso, vaikka oon siitä aiemminkin jo kuullut. Jään langoille odottelemaan lisää materiaalia. 🙂

  • Vastaa Arja 25.2.2015 23:44

   Kiitos! Hintataso yllätti minutkin. Jännää oli, ettei Trivagosta tosiaan tahtonut löytyä kovin edullisia majoituksia, vaan ne löytyi sitten paikan päältä. Ehkä edullisimmat filippiiniläiset majoituspaikat eivät sitten listaudu noille varaussivustoille.

 • Vastaa Elina | Vaihda vapaalle 26.2.2015 08:41

  Ihania kuvia! Sait kyllä tällä postauksella Filippiinit tuntumaan todella houkuttelevalta matkailumaalta 🙂 Se ei ole tähän mennessä vielä kiinnostanut niin paljoa, että oltaisiin lähdettyä Filippiineillä käymään, mutta epäilemättä jossain vaiheessa sekin aika vielä tulee.

  Käymistäni matkakohteista eniten on yllättänyt Alaska ja nimenomaan positiivisesti.

  • Vastaa Arja 26.2.2015 09:07

   Kiitos Elina! Filippiinit olisi kyllä teidän kaltaisille eläinbongareille varmasti mielenkiintoinen kohde. Joskin suuri osa erikoisemmista eläimistä on vähän pienempää kokoa tai veden alla 🙂 En olisi itsekään keksinyt lähteä Filippiineille, mutta olen todella iloinen että tulin lähteneeksi!

 • Vastaa Maarit Johanna 26.2.2015 09:07

  Luonto näyttää tyrmäävältä! Tuo riisi(?)pelto ja vuori-kuva on minun ehoton lemppari. Tosiaan en itsekään tiedä yhtään mitään Filippiineistä joten ihan mielenkiintoinen postaus. Ajattelen maata heti tosi vaarallisena, koska melkein ainoat jutut mitä olen koskaan kuullut sieltä on aina kun sinne iskee joku taifuuni 😀

  • Vastaa Arja 26.2.2015 09:14

   Kiitos! Tyrmäävää se olikin! Edelleen leijin jossain pilvissä kun mietin miten upeaa. Onneksi reissua saa elää täällä blogin puolella uudelleen 🙂 Taifuunikausi loppuu joulukuuhun joten kevät pitäisi oli niiden puolesta ihan turvallista aikaa matkustaa. Joskin ilmastonmuutos kai sotkee noita sääjaksoja, joten koskaan ei voi olla aivan varma.

 • Vastaa Sukellus Asiaan 26.2.2015 16:06

  Filippiinit on yllättänyt myös meidät. Kaunis luonto, ystävälliset ihmiset ja mielenkiintoiset sukellukset todellakin toimii. Mahtavia kuvia ja kiitos myös kiinnostuksestasi blogiamme kohtaan.

  • Vastaa Arja 26.2.2015 17:47

   Kiitos! Luulen, että jos saisin joskus viettää Filippiineillä aikaa tarpeeksi kauan, alkaisi sukeltaminen kiinnostaa itseänikin. Snorklaus riittää näin alkuun, mutta nälkä varmasti kasvaisi syödessä kun siellä pinnan alla on niin mieletön maailma 🙂

 • Vastaa jyka 26.2.2015 20:26

  Filippiinit on kyllä kiva kohde, varsinkin jos tykkää vedestä ja biitseistä 🙂
  Filippiiniläisillä on upea luonto mutta harmi ettei niitä tunnu kiinnostavan itseään kamalasti sitä suojella. Roskat mätetään metsiin ja mereen =( Tosin taitaa olla kaikissa kehitysmaissa samaa ongelmaa.
  BTW, ei kovin yllättävää että filippiineilläkin ne on juuri muslimit ketkä eivät osaa elää sovussa..

  • Vastaa Arja 26.2.2015 21:00

   Kyllä vaan, vettä siellä tosiaan riittää! Itse en ole niiden suosituimpien biitsien perään, mutta onneksi sieltä löytyi runsaasti rauhallisempiakin, aivan ihania paikkoja kun vaan jaksoi matkustaa. Se on ikävä kyllä totta, että roskaa löytyi sieltä sun täältä, ainakin asutusalueiden liepeiltä :/

 • Vastaa Laura/Urbaani viidakkoseikkailijatar 27.2.2015 01:42

  Terkkuja Malesiasta! Filippiinit on varmasti kaunis ja kiinnostava maa, multa jäänyt toistaiseksi tutkimatta. Toi “Pinland” huvitti, just katsoin tääl kentällä jonkun filippiiniläisen passin kantta, jossa tais lukea “Pilipinas”. Nauti siellä, mä nautin täällä! 🙂

  • Vastaa Arja 27.2.2015 07:06

   Kiitos Laura! Kyllä mekin siitä Pinlandista saatiin monesti huvittua, parasta tosin oli kun ne ihanat ihmiset vaan nauroi meidän mukana. Aivan valloittava kansa! Multa taas on Malesia näkemättä ja kokematta, josko ensi kerralla toisin päin 🙂

 • Vastaa Mari 1.3.2015 13:38

  Hieno ja mielenkiintoinen kooste Filippiineistä! Mullakaan ei ole kovin vahvoja mielikuvia kyseisestä maasta, muuta kuin ehkä juuri palvelukulttuurin erinomaisuudesta. Ja jotenkin mulla on sellainen käsitys, että Filippiineillä puhuttaisiin myös melko usein espanjan kieltä? Voi olla harhaluuloja, mutta tulipahan mieleen 🙂

  Jään innolla odottelemaan lisäpostauksia!

  • Vastaa Arja 1.3.2015 15:40

   Kiitos Mari! Hämmentävää kyllä, vaikka Filippiineillä on paljon paikkoja ja ehkäpä ihmisiäkin (tästä en ole varma) nimetty espanjankielisillä nimillä, ja maalla on paljon pidempi historia Espanjan kuin USA:n siirtomaana, espanjaa ei puhuta. Ilmeisesti vasta USA pystytti laajemman koulujärjestelmän ja alkoivat opettaa kieltään kaikille. En tavannut yhtäkään espanjaa puhuvaa filippiiniläistä, mutta toisaalta enpä tullut kysyneeksikään olisiko joku osannutkin, kun en itse kyseistä kieltä osaa 🙂

 • Vastaa Inka 2.3.2015 21:53

  Ah, mitä palmuterapiaa! Ihan superkiva että matka oli onnistunut ja Filippiinit vaikuttaa kyllä ainakin näiden kuvien perusteella aikamoiselta paratiisilta.

  • Vastaa Arja 2.3.2015 22:12

   Palmuterapiaa ja paratiisimaisemia siellä kyllä riitti, ja kun samassa paketissa oli tällaiselle aktiivisemmalle matkailijallekin sopivaa tekemistä niin eihän sitä voinut kuin hullaantua 🙂

 • Vastaa Pirkko / Meriharakka 3.3.2015 17:31

  Meillä Filippiinit ei ole päässyt vielä edes listoille tuon vähän kyseenalaisen turvallisuusmaineen takia, mutta kaipa sielläkin selviäisi 🙂 – tosin nyt on taas kuitenkin ainakin parikymmentä kiinnostavampaa kohdetta sitä ennen jonossa 🙂 Mutta kivoja kuvia Sinulla sieltä!

  • Vastaa Arja 3.3.2015 18:40

   Kiitos, Pirkko! Kyllä siellä selviäisitte, oikein mainiosti. Tai kaipa sitä voi jotakin sattua ihan missä tahansa (kotonakin) mutta minulle jäi kyllä kuva ihan tavallisen turvallisesta aasialaisesta maasta, ja uskaltaisin matkustaa Filippiineille Mindanaon saarta lukuun ottamatta yksinkin. Eli pistäkää ihmeessä Filippiinit sinne parinkymmenen kohteen perään jonoon, voisin melkein vannoa ettette tule pettymään 😉

 • Vastaa Miila 9.3.2015 21:26

  Oi, ihania kuvia 🙂 Tää oli hyvä postaus! Mullakaan ei oo ollu oikein mitään ennakkokäsitystä Filippiineistä. Ja just tuli jossain halvat lennot vastaan tonne enkä oikein tiennyt kannattaisiko sellaisiin tarttua, mutta tän postauksen jälkeen tiedän että ensi kerralla kannattaa niihin tarttua 😛

  • Vastaa Arja 9.3.2015 21:28

   Kiitos, Miila! Kyllä ehdottomasti kannattaa. Jos olisin tiennyt itse, olisin ostanut valmiiksi hinnoitteluvirheelliset lennot jo ensi talvellekin, mutta eipä ollut etukäteen aavistustakaan miten mainioon paikkaan olin matkalla 🙂

 • Vastaa Kari Linjamäki 16.3.2017 18:00

  Moikka…. Filippiinit on tosi mukava maa lomailla.. Mielestäni Espanja on turvattomampi maa kuin Filsut… Lomaillut 2 vko + 6 kk + 3kk + 3 vko ja seuraavaks toivottavasti monta kk.. Hlsingistä Cebuun ja takas lentää noin 650 € – 800 € jos ei valita lentoajasta… paikan päältä kannattaa vuokrata oma apartementos tai condo jos haluaa oleskella pitkään Filsuissa.. sieltäkäsin voi sitten tehdä retkiä minne haluaa.. Mullakin on vuokrattu oma apartementos 45 m2 ympäri vuoden Cebun saaresta Liloanista noin 15 km Cebu sitystä..Vuokra on noin 140 – 150 € kk sähköstä
  , vdestä, kaapelitvstä vähän lisää 20 – 40 € kk ranta vieressä..

 • Jätä vastaus