Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Lomailua ja snorklausta Pandan Island Resortissa - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Lomailua ja snorklausta Pandan Island Resortissa

Näytin teille palasen Pandan-saaresta muutama viikko sitten Instagram Travel Thursday -postauksessani. Olen jo useamman kerran kertonut blogissa ja Instagramin puolella, miten haltioissani tuosta saaresta olen, joten näihin tunnelmiin on aina mukava palata.

Viidentoista-kahdenkymmenen minuutin bangka-venematkan jälkeen saavumme saarelle. Sen ranta ei ole ehkä valkoisinta hiekkaa, mutta se on mukavasti luonnontilassa. Rannoilla on lehtiä ja kiviä, mutta roskia tai lasinsiruja ei tällä rauhallisella saarella tarvitse pelätä. Baarin työntekijät kysyvät, mitä haluaisimme tervetulojuomaksi. Verensokerimme on koko päivän kestäneen matkan aikana laskenut, ja siemailemme mango- ja anansmehujamme tyytyväisinä. Alusta asti on selvää, että matkanteko, joka oli itsessään jo kokemus, todellakin kannatti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pandan Island Resort muodostuu saaren pohjoispäätyyn rakennetuista bungaloweista, työntekijöiden asunnoista ja muista rakennuksista joissa ruokaillaan, käytetään nettiä, vietetään iltaa ja niin edelleen. Rakennukset on sijoiteltu kauniisti puiden ja pensaiden väliin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saari on yksityisesti omistettu, ja siellä on vain yksi resortti. Resortissa majoittuu kerrallaan kymmeniä ihmisiä, joten ruuhkaa saarelle ei pääse syntymään. Me majoituimme budjettihuoneessa, jossa oli kaksi erillistä leveää sänkyä. Joissain budjettihuoneissa näytti olevan vain yksi sänky, mikä on hyvä huomioida varausta tehdessä. Budjettihuoneiden lisäksi saarelta löytyy erilaisia bungaloweja, joista muutama on määritelty luksustasoisiksi. En tiedä mitä tämä tarkoittaa, sillä en katsonut tällaisten bungalowien sisään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budjettihuoneessamme on ihana nukkua, enkä kaipaisi huoneelle yhtään enempää varustelutasoa. Maja on katonrajasta auki niin, että yöllä lämpötilan laskiessa lähemmäs 20 astetta hyttysverkon alla tarvitsee jo ohuen peiton. Aallot kohisevat muutaman kymmenen metrin päässä rantaan. En malta laittaa korvatulppia ja heräilen joka yö meren suloiseen ääneen. Jonakin yönä seinän yläreunalle istahtaa lintu, joka rääkäisee meidät kaikki hereille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viiden budjettihuoneen kompleksin molemmista päädyistä löytyy yhteiset vessat ja kylpyhuoneet suihkujen virkaa toimittavine vesiastioineen. Ensimmäisenä snorklauspäivänä hirvittää, riittäisikö vettä illalla kaikille hiusten ja ihon pesuun suolaisesta merivedestä. Vesi ei kuitenkaan lopu sen kolmen päivän aikana, jonka Pandanilla vietämme. Suola ei tahdo peseytyä kylmässä vedessä hiuksista kovin hyvin, mutta muuten en kaipaisi suihkultakaan tämän enempää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pandanilla majoittuminen on edullista. Maksoimme kahden hengen budjettihuoneesta yhteensä 800 PHP eli noin 17 euroa yöltä. Saarella on kuitenkin vain yksi ruokailupaikkamahdollisuus, resortin keittiö, ja kaikilla on velvollisuus ostaa keittiöstä yksi buffet päivittäin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että iltaisin kaikki kokoontuvat syömään yhtä aikaa buffetaterian, joka maksaa 470 PHP eli noin 10 euroa. Ateria on Filippiinien hintatasossa kallis, mutta hinnan maksaa saarella oleskelusta mielellään. Aamiainen ja lounas tilataan edullisemmalta listalta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iltaisin, päivän uinneista nälkäisinä, odotamme ruokakatoksen valojen syttymistä. Se on merkki siitä, että buffet on katettu. Ruoka on yksinkertaista – riisiä, pastaa, lihaa, kalaa, kypsennettyjä ja raakoja kasviksia sekä jälkiruoaksi hedelmiä. Pyynnöstä saa erityisruokavalion perusteella muutakin, mutta vegaanilla proteiinin saanti jäisi filippiiniläiseen tyyliin tälläkin saarella aika kehnoksi. Itse elän Pandanilla munakkailla, riisillä, kasviksilla ja hedelmillä, sekä otan iltabuffetista kalaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minulla ei ollut aiempaa kokemusta snorklaamisesta, mutta olin lukenut etukäteen tästä saaresta myös kokeneemman snorklaajan paratiisina. Paratiisi se oli aloittelijallekin. Snorklausvälineet saa vuokrattua saarelta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ensimämiset snorklausyritykseni ovat aika mahdottomia. Hengitysrytmi tihenee heti, kun kasvot osuvat veteen. Eihän tässä ole mitään järkeä! Keuhkojen rauhallinen ja perusteellinen tyhjentäminen jokaisella uloshengityksellä auttaa, ja pian olen valmis lähtemään syvemmälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mökkimme edustalla vedessä kasvaa meriruohoa. Meriruohon perässä paikalle tulevat merikilpikonnat joita ei voi olla löytämättä, kun rannassa kiertelee hetkisen. Konnia pääsee seuraamaan paitsi meren pohjassa, myös silloin, kun ne nousevat pintaan hengittämään. Nuo ainakin metrin mittaiset eläimet ovat ihmeellisiä. Ihmetykseni vain kasvaa, kun siirrymme värikkäille riutoille katselemaan kaloja ja meritähtiä. Ensimmäisenä päivänä matkallemme osuu myös hyvin koralliksi naamioitunut mustekala. Pandanin ympäristön merenpohjaa jaksaisi katsella viikkoja.

Saaren ympäri voisi snorkalata koralleja katsellen, mutta meille riitti kahdeksi päiväksi hyvin katseltavaa resortin puoleisella osalla saarta. Pandanilta on mahdollista tehdä myös yhden tai useamman päivän retkiä läheiselle Apo Reef -riutalle haikalojen ja muiden isompien merenelävien joukkoon. Kuulin kuitenkin näiden retkien olevan selvästi edullisempia ostettuna Mindoron puolelta Sablayanista kuin Pandanilta. Apo Reefiä povataan yhdeksi seuraavasti Filippiinien suurista sukellus- ja snorklauskohteista – saa nähdä, pitääkö tämä ennustus paikkansa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Snorklauksen lisäksi lomailijat kuluttavat aikaa Pandanilla lepäillen, maisemia ihmetellen, joogaten ja kirjoja lukien. Resortin baarista saa edullisia drinkkejä ja sieltä löytyy biljardipöytä. Baarissa vietti iltaisin aikaa kourallinen ihmisiä, mutta bilettäjän lomapaikka tämä saari ei ole. Lämpötila pysyi meidän vierailumme aikana noin 30 asteen tietämillä, niin että rantahiekka poltti jalkoja keskipäivällä, mutta auringossakin pystyi hyvin viettämään aikaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pandanilla pääsee muuten elämään hetken täysin ilman rahahuolia – kaikki ostokset ja vuokrat kirjataan huoneen numerolla, ja rahat laitetaan säilöön toimiston tallelokeroon. Kuten aiemminkin kerroin, saaren maijoituspaikkoja ei saa lukkoon lainkaan. Fiilis onkin ennen kaikkea kuin kesämökillä – vain vähän eksoottisemmissa maisemissa.

 

Lopuksi vielä yhden hengen kustannukset matkasta Pandanilla, kun majoituimme kahdestaan kahden hengen budjettihuoneessa:
-Yöpyminen (3 yötä) 25 euroa
-Illalliset (3 kpl) 30 euroa
-Aamiaiset (3 kpl) ja lounaat (2 kpl) 20 euroa
-Baarilasku eli vedet, muutama mehu, sipsipurkki ja yksi drinkki 13 euroa
-Snorkkelin ja räpylöiden (2 pv) sekä märkäpuvun (1 pv) vuokra 14 euroa
-Venematka saarelle ja takaisin 5 euroa (hinta riippuu matkustajien määrästä)
Yhteensä 107 euroa

 

Kiitos Aunille kuvausavusta! Tässä vaiheessa joudun myöntämään, etteivät vedenalaiset kuvauskokeiluni onnistuneet aivan odotetulla tavalla. Katsotaan, saanko tehtyä Pandanin ympäristöstä kuvaamistani kilpikonnista ja koralleista blogikelpoisia kuvia! Jutut Filippiineiltä jatkuvat joka tapauksessa, ja blogin mukana voit pysytellä vaikkapa tykkäämällä siitä Facebookissa

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

11 Kommentit

 • Vastaa Meri 19.3.2015 15:44

  Upeita kuvia ja hyvä postaus muutenkin kaikinpuolin! Tahtoo Filippiineille!

  • Vastaa Arja 19.3.2015 15:52

   Kiitos Meri! Sinne vaan, en voi muuta kun kannustaa ja tuun sitten ihailemaan sun kuvia! 🙂

   • Vastaa Meri 19.3.2015 16:14

    Vielä joskus… 😀

 • Vastaa Marimente 20.3.2015 13:51

  Ihana fiilistelyä ja lisäksi kattavan informatiivinen postaus, kiitos tästä Anja! Aivan upean rauhllisen ja rentouttavan näköinen paratiisikohde, pitää pistää vinkit korvan taa 😉

  En ole muuten vielä koskaan elämässäni kokeillut snorklaamista, vaikka monessa kohteessa siihen olisi ollut mahdollisuus. Jotenkin mua vähän hirvittää painaa pää veden alle ja hengitystaktiikan miettiminen epäilyttää. Ehkä joku kaunis päivä vielä rohkeisen mieleni! 🙂

  • Vastaa Arja 20.3.2015 23:03

   Kiitos, Mari! Suosittelen kokeilemaan, sillä snorklaaminen on kyllä aivan ihanaa siellä, missä riittää katseltavaa. Yllätyin, miten hankalaa se oli aluksi, mutta kun muutamia minuutteja jaksoi hengitella ulos rauhallisesti, niin sitten ei olisi enää halunnut nostaa päätä pinnalle ollenkaan. Varsinkin, kun veden alla oli vielä pintaakin hienommat maisemat 🙂 Lattariamerikastakin löytyy varmasti aivan ihania snorklauspaikkoja, eli ei muuta kun kokeilemaan vain!

 • Vastaa Stau 20.3.2015 16:58

  Näyttää aivan ihanalta ja rauhalliselta paikalta. Tuolla on varmaan helppo pysähtyä ja unohtaa aika. 🙂 Ja vesi näyttää oikein kutsuvan snorklaamaan!

  • Vastaa Arja 20.3.2015 23:04

   Tämä saari oli kyllä ihana yhdistelmä rauhaa ja mielenkiintoista tekemistä – niin paljon että kaltaiseni aktiivilomailusta innostuvakin kaipailee takaisin! Kiva kun kommentoit 🙂

 • Vastaa Elina | Vaihda vapaalle 20.3.2015 18:43

  Ihana paikka. Mä niin tahtoisin tuonne kilppareiden kanssa snorkailemaan! Snorklaaminen muuten on aluksi tosi vaikeaa, mutta sitten kun sen oppii, se sujuu kuin pyörällä ajo 😀

  • Vastaa Arja 20.3.2015 23:07

   Se on totta että snorklaamisessa kävi vähän niin kuin pyörällä ajossa – onneksi oppiminen taisi tapahtua vähän nopeammin. Se oli kyllä kummallinen refleksi, ettei muka pystyisi hengittämään pää vedessä. Ehkä näin kävi siksikin että olin nähnyt snorkkeli päässä hengittämisestä pari painajaista etukäteen kun tiesin meneväni snorklaamaan. Sitten kun hengitys alkoi kulkea normaalisti, eihän sieltä vedestä olisi nostanut päätä ylös ollenkaan 🙂

 • Vastaa Anna / Muuttolintu 21.1.2016 01:29

  Hm, Pandan kuulostaa hyvältä! Ollaankin mietitty mihin Filippiineillä seuraavaksi. Eniten kiinnostaa just hiljaiset luonnontilaiset rannat ja hyvät snorkkelimahdollisuudet. Täytyy pistää korvan taakse, kiitos vinkistä!

  • Vastaa Arja 21.1.2016 13:29

   Pandan on tosiaankin ihana, suosittelen lämpimästi. Kannattaa vaan varata majoitus etukäteen ettei reissaa sinne asti turhaan!

  Jätä vastaus