Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Tagaytay ja retki Taal-tulivuorelle - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Tagaytay ja retki Taal-tulivuorelle

Tulivuoret ovat yksi niistä asioista, joihin Filippiineillä kannattaa ehdottomasti tutustua. Maassa, jossa on 25 aktiivista ja satoja epäaktiivisia tulivuoria, niiltä on toisaalta mahdotonta välttyäkään. Meidän ensimmäinen tulivuoriretkemme suuntautui Taal-tulivuorelle. Taal-tulivuori on itse asiassa tulivuorisaari keskellä Taal-järveä. Vuoren pääkraateri on täyttynyt vedellä muodostaen kraaterijärven, ja kraaterijärvessä on pieni laavasaari.

Maisema tulivuorisaarelta Taal-järvelle vuoren pienempää kraateria kohti

 

Taal-järvelle on mahdollista tehdä päiväretki Manilasta, mutta me tulimme suoraan Mindorolta ja yövyimme järven pohjoispuolella Tagaytayssa kaksi yötä. Matka Batangasista Tagaytayhin ei ollut illan hämärtyessä satamaan saapuneen lauttayhteyden jälkeen ihan yksinkertainen, ja päädyimme vuokraamaan muutamalla kymmenellä eurolla minibussin päästäksemme suorinta tietä perille. Vaihtoehtona olisi ollut lähteä bussilla Dasmariñasiin ja odottaa sieltä jeepney Tagaytayhin. Matka olisi saattanut kestää useita tunteja.

Tagaytay on manilalaisten suosittu viikonlopunviettopaikka, ja ystävänpäivänä kaupunki oli täyttynyt kukkakimppujen ja pehmolelujen kanssa vaeltelevista nuorista pariskunnista. Kaupunki tarjoaa 600 metrin korkeudesta mielenkiintoisimman kuvakulman jotakuinkin merenpinnan tasolla olevalle Taal-järvelle sekä itse tulivuorelle. Pääkraaterin järveä ei näe Tagaytayhin, mutta sen edessä avautuu Binitiang Malaki -kraateri.

Näkymä Tagaytaysta Taal-järvelle

Jo 600 metrin korkeudessa on muuten oikeasti merenpinnan tasoa viileämpää – tämän olen unohtanut useamman kerran pakatessani vaatteita tropiikkiin. Seuraavalle reissulleni lähtee mukaan ohut tuulitakki, jolle olisi ollut käyttöä Tagaytayn viileässä ja sateisessa illassakin.

Maisema tulivuorisaarelta kohti Tagaytayta. Korkeat rakennukset ovat uusia hotelleja kaupungin laidalla.

Matka Tagaytaysta alas järven rannalle Talisayn kylään oli kyllästetty upeilla maisemilla, joita ihailimme tricyclen kyydistä. Kuljettaja vei meidät resortin pihaan, jossa meille tarjottiin veneretkeä tulivuorisaarelle. Matkaoppaassamme kerrottiin Talisayn yleisestä satamasta, jossa retken hinnasta voisi neuvotella kymmenien veneilijöiden kanssa, mutta pyynnöistämme huolimatta kuljettaja ei suostunut viemään meitä sinne. Resortilta tarjottiin veneretken pakettiin opasta, hevosajelua ja ties mitä, mutta viisaasti otimme vain veneretken.

Matka Tagaytaysta alas Talisayhin oli täynnä jyrkkiä mutkia. Onneksi tricycle-kuljettajamme ajoi rauhallisesti.

Matka Tagaytaysta alas Talisayhin oli täynnä jyrkkiä mutkia. Onneksi tricycle-kuljettajamme ajoi rauhallisesti.

Taal-järvellä tuuli paljon, ja veneen kuljettajan mukaan sää on järvellä usein tuulinen. Vaatteet ja kangaslaukku kastuivat suojanamme olleesta pressusta huolimatta, mutta onneksi saarella oli lämmin. Rantauduimme kylään, johon monet perheet ovat asettuneet asumaan matkailun tuomien tulojen vuoksi – henkeään uhmaten. Taal on purkautunut viimeksi vuonna 1977, ja se on 16 muun tulivuoren tavoin mukana kansainvälisen vulkanologiajärjestön (International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth’s Interior) “Decade volcanoes” -projektissa. Projektiin on valittu aktiivisia ja asutuksen lähellä olevia tulivuoria, ja sen avulla pyritään ehkäisemään mahdollisia katastrofeja mm. tukemalla mukana oleviin tulivuoriin liittyvää tutkimus- ja tiedotustoimintaa.

Näkymä Talisaysta kohti tulivuorisaarta

Tulivuorisaaren satamarannassa on asutusta. Saari on suosittu retkikohde niin filippiiniläisten kuin ulkomaalaistenkin keskuudessa, ja matkailijoiden tuoma toimeentulo houkuttelee asettumaan saarelle tulivuoren aiheuttamasta riskistä huolimatta.

Tulivuorisaaren satamarannassa on asutusta. Saari on suosittu retkikohde niin filippiiniläisten kuin ulkomaalaistenkin keskuudessa, ja matkailijoiden tuoma toimeentulo houkuttelee asettumaan saarelle tulivuoren aiheuttamasta riskistä huolimatta.

Ylös kraaterin näköalapaikalle voi ratsastaa ilmeisen suositulla hevoskyydillä. Hevosten kunto ja kohtelukin näytti asiaa tarkemmin tuntemattoman mielestä kuitenkin siltä, ettei moraalini antaisi myöten sellaisen selässä matkustamiseen. Hevosraukkojen kantamalle kuormalle ei näyttänyt olevan myöskään painorajaa. Hevosta ei tälle matkalle olisi tarvinnutkaan, sillä kiipesimme hiekkaisen ja pölyisen polun kraaterin reunalle noin puolessa tunnissa.

Maan uumenista nouseva savu muistuttaa, että ollaan tulivuorella

Itse kraaterin reunan näköalapaikka oli aikamoinen turistirysä, siellä myytiin kaikenlaista (mm. pääsyä viereiselle penkereelle jossa oli punaista laavakiveä harmaan sijaan) eikä näköala kraaterijärvelle ollut mitenkään erityinen. Kraaterin vesi oli toki luvatun turkoosia ja alhaalta lehahti välillä aavistus rikin hajua. Tulivuorisaaren parasta antia olivat kuitenkin selkää edellisen päivän istumisjumituksista irrottava kiipeäminen sekä vuorella laiduntavat vuohet.

Kraaterijärven keskellä on pieni laavasaari

Kraaterijärven keskellä on pieni laavasaari


Kannattiko reissu? Matka Batangasin satamasta Tagaytayhin yksityisbussilla oli tietenkin kalliimpi kuin matka Manilaan tavallisen bussin kyydillä tai päiväsaikaan taitettu matka Batangasista Tagaytayhin bussilla ja jeepneyllä. Koska Manila ei ollut mielestämme erityisen miellyttävä kaupunki, kannatti kalliimmasta hinnasta huolimatta mennä suoraan Tagaytayhin ja yöpyä siellä. Mieleenpainuvimmat hetket olivat Tagaytayn ja Talisayn välinen maisemareitti tricyclen kyydissä, tuulinen venematka Taal-järvellä sekä järvinäköala Tagaytayn Leslie’s -ravintolasta, johon menimme syömään retken jälkeen. Jos menisin Taal-järvelle nyt, jättäisin turistimassaojen täyteisen retken väliin ja etsisin käsiini oppaan, jonka kanssa voisi tehdä pidemmän retken alas kraaterijärvelle tulivuorisaaren eteläpuolelta käsin – Lonely Planetin matkaoppaassa kerrottiin tämän olevan mahdollista. Ennen retkeä tarkistaisin tulivuoren aktiivisuuden vuorta tarkkailevalta Talisayn Philvolcs-tutkimusasemalta

 

 

Taal-tulivuoren retken hinta Tagaytaysta kahdelta:
-Tricyle Tagaytay-Talisay ja takaisin 500 PHP eli 10 euroa (Otimme tricyclen kadulta. Hotellista tilattuna se olisi maksanut 700 PHP)
-Vene Talisaysta tulivuorisaarelle ja takaisin 1500 PHP eli 31 euroa
-Environmental fee saarella 50 PHP/henkilö ja satamamaksu 50 PHP/vene, yhteensä 150 PHP eli 3 euroa.
Yhteensä 44 euroa

 

 

 

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

2 Kommentit

  • Vastaa Maarit Johanna 29.3.2015 11:48

    Näiden tulivuorten takia pelkästään voisin tuonne lähteä! Huomaan melkein aina vahingossa etsiytyväni vulkaanisiin kohteisiin joten Filippiinit vois olla ihan hyvä vaihtoehto tulevaisuutta ajatellen. Pikkuisen on kaunista!

    • Vastaa Arja 29.3.2015 14:31

      Heh, mustakin tuntuu että Islannin jälkeen etsiydyn ihan tarkoituksellakin tulivuorten luo. Kun se Bárðarbungan purkauskin jäi näkemättä! Mutta Filippiinit on kyllä tulivuorituristin luvattu maa, siellä saa tutkia tulivuorta tulivuoren perään eikä ne ihan heti lopu 🙂

    Jätä vastaus