Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Cagsawa - tulivuori Mayonin syleilyssä tuhoutunut kylä - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Cagsawa – tulivuori Mayonin syleilyssä tuhoutunut kylä

Cagsawan kylän raunioilta on kaunis näkymä kohti Mayon-tulivuorta. Kuvan katselupaikan toisella puolella odottaa vähän erilainen maisema.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Matkustaessamme Islannissa elokuussa alkoi maa tulivuori Bárðarbungan alla järistä, ja vuoren varoitustasoa nostettiin. Koin ensin huonoa omaatuntoa toivoessani tulivuoren purkautuvan vielä matkamme aikana, mutta kun majoituspaikkamme emäntä alkoi itse eräänä aamuna suunnitella menevänsä katsomaan purkausta sen alettua (koska edellisellä kerralla hän ei ollut viitsinyt mennä), tajusin että toiveeni on ihan ok. Islantilaiset tietävät tulivuoriensa purkautuvan aika-ajoin, ja varotoimien vuoksi purkaukset eivät ole aiheuttaneet kuolonuhreja kymmeniin vuosiin. Filippiineillä tulivuoret aiheuttavat aivan toisenlaisen vaaran, sillä maa on paljon tiheämmin asuttu, ja vaikka vuoria monitoroidaan, eivät varoitusjärjestelmät ja turvatoimet ole samaa luokkaa.

Cagsawan kylän rauniot löytyvät Legazpin kaupungin läheltä Filippiinien Kaakkois-Luzonilta. Kylästä, kuten Legazpin lähialueilta muutenkin, on esteetön näkymä täydelliseksi tulivuoreksi muodostuneelle Mayonille. Tuon vaarallisen kauniin näkymän voi hyvin kuvitella houkutelleen kupeilleen asumaan. Asutaanhan siellä tänä päivänäkin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kylästä katsottuna Mayon näyttää olevan melko kaukana – tulivuoren huipulle onkin reilun kymmenen kilometrin matka. Vuonna 1814 tapahtui kuitenkin hyvin agressiivinen, Mayonin tiettävästi eniten ihmishenkiä vienyt purkaus, jossa kuoli yli 1200 ihmistä. Tarina kertoo, että tulivuoren purkauksen alettua Cagsawan kirkon pappi pyysi kirkon kelloja soitettavan varoitukseksi. Ihmiset juoksivat kirkkoon turvaan, mutta menehtyivät tulivuoren syöksemään pyroklastiseen tuhkapilveen ja purkauksen aiheuttamaan mutavyöryyn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kylästä on jäljellä kirkon torni ja joitakin muureja. Maasta on 200 vuodessa ehtinyt kasvaa uutta, rehevää kasvillisuutta. Kuten muutkin mielenkiintoiset kohteet, Cagsawan rauniot ovat nykyisin matkailijaryhmien, myyntikojujen ja aasialaisturistien selfiekeppien luvattu paikka. Paikalla kierrellessä voi kuitenkin löytää aavistuksen raunioiden alle kätkeytyvästä hiljaisesta surusta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAEhkä huomasittekin, että blogilla on nyt uusi ulkoasu. Pieniä korjauksia siihen on vielä tulossa, mutta kommentteja ja parannusehdotuksiakin siitä saa mielellään esittää jos sellaisia tulee mieleen!
 

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

2 Kommentit

  • Vastaa Susanna 8.4.2015 22:24

    Mielenkiintoista, tuli vähän Pompeiji mieleen

    • Vastaa Arja 9.4.2015 16:04

      Näitä vastaavia tarinoita taitaa tosiaan löytyä maailmalta sieltä täältä tulivuorten kupeilta!

    Jätä vastaus