Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Kasvisruoka Filippiineillä ja kaksi ravintolavinkkiä Manilaan - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Kasvisruoka Filippiineillä ja kaksi ravintolavinkkiä Manilaan

Olin hyvin ennakkoluuloinen siitä, pystyisikö Filippiineillä matkustamaan syömättä lihaa, mutta maistellen silti hyvää, paikallista ruokaa. Osittain ennakkoluuloni osoittautuivat todeksi, ja osittain eivät. Filippiinit ei ole monen mielestä kulinaarisessa mielessä kummoinenkaan matkailumaa, sillä perinteiset ruoat koostuvat lähinnä riisistä ja lihasta, eikä mausteitakaan käytetä kovin paljon. Tälle matkalle lähdettiin kuitenkin luontoelämysten, ei ruoan vuoksi. Manilassa saimme lisäksi herkutella kahden eri kasvisravintolan ruoilla – uudet vegeravintolakokemukset ovatkin mielestäni aina yksi parhaista hetkistä kaupunkilomilla.

Kasvissyöjä ja gluteeniton ruokailija Filippiineillä

Filippiinit eroaa muusta Kaakkois-Aasiasta siinä, että buddhalaisia ei juuri ole: 90 % filipiiniläisistä on kristittyjä, 5 % muslimeja ja yhteensä 5 % edustaa muita uskontoja. Kun valtaväestön uskonto ei millään tapaa ota kantaa lihansyöntiin, loistavat perinteiset kasvisruoatkin poissaolollaan. Yleensä, kun kysyimme lihatonta ruokaa, meille tarjottiin ensimmäiseksi naudanlihaa – lihattomuus kun tarkoittaa Filippiineillä yleensä muslimiväestön noudattamaa sianlihatonta ruokavaliota. Ruokalistoilta löytyi yleisesti kasviksista valmistettuja ruokia ja tofuakin, mutta huolimatta siitä, että ne oli laitettu ruokalistalle kasvisruoat-otsikon alle, niissäkin oli usein lihaa mukana. Filippiiniläiset ruoat eivät usein sisällä kasviksia lainkaan, ja näin ollen kasvisruoka tarkoittaa sitä, että ruoassa on lihan ja riisin lisäksi myös kasviksia.

Kuvassa runsas bicolilainen lounasbuffet Legazpissa. Ruokalajeista kaksi oli pelkkää riisiä, kolmessa oli kalaa, ja lopuissa oli seassa lihaa. Tarjolla oli myös tofua – sianlihaan sekoitettuna tietenkin.

Onneksi paikallisväestön ruokatottumuksista riippumatta lämpimässä maassa on aina saatavilla tuoreita kauden kasviksia. Nehän ovat nimittäin lähes aina herkullisia, vaikkei niitä erityisen mielikuvituksellisesti valmistaisikaan. Filippiinien ruoka on muutenkin pääosin mietoa, yleisimmin suolalla, soijakastikkeella ja pippurilla maustettua. Ruokakulttuurissa on suuriakin alueellisia eroja saarien välillä, ja Bicolin alueelta Kaakkois-Luzonilta löytyy jopa herkullisia chilillä ja kookosmaidolla maustettuja ruokia. Söimme siellä jopa vihreistä lehdistä tehtyä mausteista muhennosta niemeltä Laing tai Natong, jota sai joissain paikoissa ilman lihaa (tässäkin ruoassa saatetaan tosin käyttää kala- tai katkaraputahnaa mausteena). Yleisin ruokavalintamme oli alun perin kiinalainen ruokalaji chopsoy, jota sai niin Luzonilta kuin Mindoroltakin. Myös chopsoy valmistetaan yleensä lihan kanssa. Onnistuimme kuitenkin tilaamaan useimmiten lihatonta chopsoyta, joka on haudutettuja vihanneksia miedossa, yleensä suurustamattomassa maustekastikkeessa.

Kasvissyöjän pelastus Filippiineillä, chopsoy.

Tätäkö lihaa välttelevän sitten pitäisi syödä? Kuvassa yksi harvoista perinteisistä lihattomista Bicolin alueen ruoista. Vihreä, aivan käsittämättömän pahanmakuinen vihannes karvaskurkku maistuu nimensä mukaisesti ainoastaan karvaalle.

Vegaanilla jää proteiinin saanti Filippiineillä matkustaessa vähäiseksi. Jollet pärjää pelkillä kasviksilla, hedelmillä ja viljalla muttet syö eläinkunnan tuotteita, kannattaa tuoda proteiinipatukoita mukana tai ostaa isommista kaupoista esim. pähkinöitä. Lautaseltani löytyi kasvisten ja riisin lisäksi päivittäin jotakin kananmunaruokaa keitettyjen munien tai munakkaan muodossa, ja usein myös kalaa. En tosiaan ole oikea kasvissyöjä, sillä syön kalaa silloin, kun muuta proteiinia ei ole tarjolla. Mieluitenkin söisin matkoillakin kasvisruokaa mahdollisimman vegaanisena, mutten pärjää pelkällä riisillä ja vihanneksilla.

Kasviscurrya Donsolissa. Mietoa mutta kookosmaidon ansiosta herkullista. Raaka-aineina kuitenkin pelkkiä kasviksia, sieniä ja perunaa.

Gluteenittomuuden kanssa minulla meni kaksiviikkoinen reissu pääosin aivan mainiosti yhtä (onneksi ei kovin suurta) vahinkoa lukuun ottamatta. Pääosa filippiiniläisistä ruoista on muun Kaakkois-Aasian tapaan gluteenittomia. Keliaakikoille ja vehnäallergisille vinkiksi, että vehnäjauho tuodaan Filippiineille Euroopasta pienissä pusseissa, joissa lukee “all purpose flour”. Vehnäjauho onkin filippiiniläisten hyvästä englannin kielitaidosta huolimatta aivan tuntematon käsite, kun “purpose flour” kertoi useimmille tarjoilijoille heti, mistä tuotteesta on kyse. Patamaisia ruokia ei pääosin suurusteta, mutta aina kannattaa kysyä etukäteen, onko ruoassa “purpose flour” vai ei, sillä jokainen kokki valmistaa ruokaa omalla tavallaan.

Sympaattinen ravintola Greens piileksii Quezon Cityn sivukujalla

Ensimmäinen kasvisravintola, jota pääsimme Manilassa kokeilemaan, oli Quezon Cityssä sijaitseva Greens. Ravintola löytyi T Morato Avenuen pieneltä sivukadulta Scout Castor Streetiltä, emmekä olisi missään tapauksessa päätyneet sinne, jollemme olisi etsineet ravintolaa tarkoituksella. Viikon kasvis-, hedelmä-, muna-, riisi- ja kaladieetin jälkeen oli mukavaa saada vaihtelua ruokavalioon, vaikka tämä tunnelmallisesti sisustettu ravintola tarjosi hyvin samanlaisia makuja kuin muutkin filippiiniläiset ravintolat. Monia oikeasti lihaa sisältäviä paikallisia ruokia tarjottiin nimittäin kasvisversioina, eli liha oli korvattu tofulla tai seitanilla ja kasvikset loistavat ruokalajeissa poissaolollaan. Ravintolassa myytiin myös erilaisia lihankorvikkeita.

Valitsin listalta norilevällä päällystettyjä ja kikhernejauhokuoren kanssa friteerattuja kasvistikkuja, sekä tofusta ja siitakesienistä valmistetun adobon eli viinietikalla, soijakastikkeella ja balsamicolla marinoidun Filippiinien epävirallisen kansallisruoan. Syön mielelläni paljon vihanneksia, ja ateria oli makuelämyksenä aika tunkkainen. Joka tapauksessa oli mukava kokeilla vähän erilaisia ruokia ja perinteistä filippiiniläistä makumaailmaa. Aunin tofuwrapeissa oli enemmän tuoreita vihannesmakuja mukana, mutta wrapit eivät tietenkään kuulu perinteiseen filippiiniläiseen keittiöön. Jälkiruoista ei löytynyt gluteenittomia vaihtoehtoja, joten jatkoimme pääruokien jälkeen matkaa Quezon Cityn ruokakauppoihin makeiden herkkujen toivossa.

Makatin helmi Corner Tree Cafe 

Toisen kasvisravintolakokemuksemme oli Corner Tree Cafe. Täällä ruokailimme palatessamme Manilaan minun reissuni viimeisenä iltana. Lonely Planetin Filippiinit-opas nostaa Manilan ravintoloiden TOP 5:een tämän Makatin kaupunginosassa sijaitsevan tunnelmallisen ruokapaikan, joten pitihän sinne lähteä taksilla majapaikastamme Malaten kaupunginosasta. Ravintola osoittautui kalleimmaksi, mutta myös yhdeksi parhaimmista ruokakokemuksista koko matkan aikana. Suosittelen lämpimästi vierailua tässä ravintolassa, jos matkustat Manilaan.

Listalla oli gluteenittomaksi merkittyjä vaihtoehtoja ihan kivasti, ja alkuruoaksi maistelin todella hyvää kinoasalaattia. Pääruokina kokeilin kunnolliseen filippiiniläiseen tunnelmaan päästäkseni kasvisversiota filippiiniläisestä padasta eli kare-kareng gulaysta. Syömässäni kasvisversiossa oli maapähkinätahnaa sisältävää vihanneskastiketta, joka tarjoiltiin punaisen riisin ja fermentoidun mustapapukastikkeen kanssa. Aivan järkyttävän hyvää, eikä Aunin valitsema arroz a la cubana jäänyt siitä paljoa jälkeen. Jälkiruoaksi nautiskeltiin gluteenitonta vegaanisuklaakakkua ja banoffeepiirakkaa.

Palvelu oli ravintolassa vähäsen outoa. Meidät siirrettiin isomman seurueen tieltä ensimmäisestä meille annetusta pöydästä toiseen pöytään ennen alkuruokamme saapumista. Lisäksi pääruoat tuotiin alkuruokien ollessa vielä kesken. En hirveästi pahastu tällaisesta kohtelusta edullisissa paikoissa, mutta ravintolan hintataso oli Filippiinien yleiseen hintatasoon nähden kuitenkin sen verran kallis, että palvelunkin odottaisi toimivan paremmin. Suomeen nähden kalliista ei toki voida silti puhua – kolmen ruokalajin illallinen maksoi 15 euroa/ruokailija, pääruokien hintojen ollessa 4-5 euroa ja jälkiruokien 3-4 euroa.

Corner Tree Cafe on jälleen ehdottomasti ravintola, jota suosittelen Manilaan matkustavia kokeilemaan, vaikkei olisi erityinen kasvisruokien ystävä. Lonely Planet ei ole suotta nostanut tätä kaikkien ravintoloiden TOP 5:een, ja väitän, että nämä mielikuvitukselliset ruoat maistuvat kaikille ruokatottumuksista riippumatta.

 

Millainen merkitys ruoalla on sinulle matkoilla? Valitsetko tai jätätkö jopa matkakohteita väliin ruoan vuoksi?

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

4 Kommentit

 • Vastaa Meri 6.5.2015 00:26

  Ruoan perässä usein mennään matkalla kuin matkalla. Outoa, että Filippiineiltä puuttuu sellainen herkullinen ruokakulttuuri kuin mihin Aasian maissa on tottunut, vrt. esimerksiki Thaimaa tai Malesia. Onko Filippiinit Aasiassa sama kuin Suomi Euroopassa? 😀

  • Vastaa Arja 6.5.2015 07:57

   Näinhän se taitaa olla 🙂 Filippiinien pitkät siirtomaa-ajat Espanjan ja USA:n alla on vaikuttaneet ruokakulttuuriin ilmeisesti ainakin sen verran, että ruoka poikkeaa muusta Aasiasta aika paljon. Ruoan perässä tulee itselläkin reissattua, mutta Filippiineistä oli niin vähäiset odotukset, että yllätyin sitten kuitenkin positiivisesti 🙂

 • Vastaa Tiina, Kinttupolulla 6.5.2015 10:59

  Minäkin kuvittelin, että Filippiineillä olisi hyvä tarjonta kasvissyöjälle, kun Aasiasta tulee mieleen heti ruuan värikkyys ja erilaiset vege-erikoisuudet. Hyvä tietää, niin ei ainakaan pety! Nyt alkoi tekemään mieli tuota suklaakakkua 😛

  • Vastaa Arja 6.5.2015 22:18

   Tuota kakkua kannattaakin tehdä mieli, oli sen verran hyvää. Että jos joskus Manilaan eksytte niin maistamaan vaan, olisi varmasti tuo paikka muutenkin teidän mieleen 🙂 On kieltämättä aika vaikea ymmärtää, miksi lämpimässä maassa, jossa kasvaa jos minkäväristä vihannesta, syödään pääasiassa riisiä ja lihaa. Minun kuvista nuo Greens-ravintolan ruoat taitaa vastata parhaiten sitä, minkänäköistä ja -väristä ruokaa Filippiineillä yleisimmin syödään.

  Jätä vastaus