Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Vihreä, vuoristoinen Sveitsi lumosi pyöräilijän - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Vihreä, vuoristoinen Sveitsi lumosi pyöräilijän

Terveisiä Helsingistä! Eurovelo 15 -retkemme päättyi tiistaina, mutta upeasta pyöräilyreitistä jäi vielä monta tarinaa kerrottavaksi. Viimeisessä kirjoituksessani olimme juuri ehtineet Sveitsiin. Vaikka Schengenin alueella valtioiden rajan ylitystä ei välttämättä edes huomaa, Sveitsiin saapuessamme äkisti muuttunut ympäristö paljasti meidän pyöräilevän taas uudessa maassa. Ranskan Alsacen tasaiset lehtomaisemat muuttuivat vihreiksi mäennyppylöiksi Rein-joen ympärillä, ja jo toisena Sveitsin päivänä tiet haastoivat pyöräilijän reisiä kiipeämään kunnollisia mäkiä ensimmäistä kertaa koko retkellä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kauniit, koristeelliset rakennukset muodostivat sympaattisia pieniä kyliä, joiden keskeltä kohosi vihreää ja vuoristoista maisemaa vasten aina kirkon torni. Jokaisen talon ikkunassa oli kukkalaatikoita, ja Rein oli syvän turkoosin värinen. Kaikki oli kuin postikortista, ja jos matkalle sattuikin jokin vähemmän kaunis teollisuusalue tai romuvarasto, senkin takaa pilkotti vihreää vuoristoa tai idyllisiä rakennuksia. Kaikki maailman joutsenet olivat ilmeisesti noina päivinä uimassa juuri Sveitsin lammissa. Polkiessani taisin vain hymyillä ja miettiä, voiko noin kauniissa maassa asua kuin onnellisia ihmisiä? Hollannin pyöräilyinfra oli vertaansa vailla, ja Saksasta ja Ranskasta löytyi mukavia pyöräteitä. Heti Sveitsiin saavuttuamme oli kuitenkin selvää, että kyseessä olisi ehdoton suosikkimaani Eurovelo 15 -reitillä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERASveitsissä Eurovelo 15 on merkitty osittain kansallisin kakkospyörätien merkein, joiden lisäksi osaa reitistä viitoittavat Eurovelo 6 -viitat. Koolla näitä merkkejä ei ole pilattu, ja minulta maisemien taivastelijalta olisi jäänyt huomaamatta yksi jos toinenkin kyltti ilman tarkkasilmäistä matkakaveria…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJokaisesta sveitsiläiskylästä näytti löytyvän vähintään yksi kylmää, raikasta juomavettä tarjoava lähde

OLYMPUS DIGITAL CAMERALuomulimuja ja -energiapatukoita kaupitteleva itsepalvelukioski pohjoisen Sveitsin riekaleiden keskellä Saksan puolella. Kylmä inkiväärijuoma maistui pyöräilijälle 30 asteen helteessä!

Ensimmäisen Sveitsin-yömme vietimme Rheinfeldenissä joen pohjoispuolella todella hyvän hinta-laatusuhteen Gasthaus Schwarzer Adlerissa, huoneistossa jonka tilavassa ja uudessa keittiössä kelpasi keitellä illallispastaa. Rheinfeldenistä poljin seuraavan päivän ajan yksin Eglisauhun T:n ottaessa iisimmin junan kyydissä. Omaan tahtiin pyöräily on pienissä annoksissa mukavaa meditatiivista ajatteluaikaa, mutta tietenkin minulta puhkesi juuri tuon iltapäivän aikana rengas. Vaihdettuani sisäkumin kahdesti ja hajotettuani yhden venttiilin T:n pumpulla jota en osannut käyttää (oma pumppuni oli tässä vaiheessa jo hajonnut) jouduin siirtymään tienvarteen viittomaan neitona hädässä, ja pyytämään apua ohikulkevalta lenkkipyöräilijältä. Näillä pyörämekaanikon taidoilla minun lienee paras pyöräillä tulevaisuudessakin jonkun kanssa tai jossakin, missä on helposti saatavilla apua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAYksin matkalla Rheinfeldenistä Eglisauhun

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEglisau

Eglisaussa uimme ensimmäistä kertaa Reinissä (oli kylmää!) ja jatkoimme seuraavana päivänä upeiden Reinin putousten kautta Bodenjärven etelärannalle Kesswiliin – tai niinhän me heikot suunnistajaparat jälleen kerran luulimme. Reinin alajuoksulta tullessa joki nimittäin levenee järveksi vaivihkaa, ja jossain vaiheessa huomasimme ajaneemme kaksi jyrkkää ylämäkeä sisältäneen ja lähes tunnin aikaa vieneen 12 kilometrin pätkän väärällä puolella järveä. Niinpä tuostakin pyöräilypäivästä tuli eksymisineen yli 110 kilometrin mittainen, mutta olimme sentään perillä jo illalla kymmenen jälkeen. Onneksi varaamamme loistavan B&B:n Daniela’s Sonnengartenin emäntä oli ihana ja lämmin ihminen. Hän antoi meidän kokata illallista keittiössään vielä iltamyöhälläkin, ja tarjosi väsyneille matkaajille punaviiniä sekä kipeille polville homeopaattista suihketta. Bodenjärvi tarjosi jälleen uudenlaisia, tasaisen kauniita maisemia, ja järven paikallaan seisova vesi oli minunkin mielestäni riittävän lämmintä hellepäivän uinnille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAReinin putouksen kuohuja

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAStein am Rhein, josta olisi pitänyt jatkaa järveksi muuttuvan joen eteläpuolta

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERABodenjärvi

Jätettyämme Bodenjärven ja suunnattuamme vaalean siniharmaana virtaavan Alppi-Reinin mukana kohti etelää, meidät yllätti koko reissun ainoa ukkonen ja pahin vastatuuli. Ensimmäistä kertaa Islannin jälkeen koin niin kovan tuulen, ettei eteensä meinaa nähdä ja tuulen mukana lentävä hiekkapöly värjää kaiken vaatteiden ja pyöräilylasien ulkopuolelle jääneen ihon harmaaksi. Siinä Widnaun ja Oberrietin välissä, seitsemän aikaan illalla rehkiessämme pyöriämme eteenpäin, tuijoitin 8 km/h näyttävää pyörän nopeusmittaria ja yritin laskea, kauanko jäljellä olevaan 21 kilometrin matkaan kuluisi aikaa. Onneksi pyörätie muutti loppumatkasta suuntaa, ja ehdin jopa nauttia Hotel-Gasthof Löwenin iltasaunasta. Myös hotellin runsas aamiainen gluteenittomine leipineen oli mukava yllätys. Itävallan hintataso on muuten Sveitsiä sen verran edullisempi, että maiden rajoilla liikkuessa nukkumiset ja ruokaostokset kannattaa ehdottomasti tehdä Itävallassa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUkkosmyrskyn jälkeisessä vastatuulessa

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viimeinen pyöräilypäivämme Feldkirchistä Churiin kulki lähes huomaamattamme myös Lichtensteinin läpi. Tuona päivänä Sveitsin Alppien pohjoisreunan jylhät maisemat antoivat retkipyöräilijälle parastaan, ja saimme ajaa muutaman kymmenen kilometrin pätkän vaaleansiniharmaan Alppi-Reinin vierellä vuorten syleilemissä laaksoissa. Ennen Churia nousimme vielä vehreille vuorenrinteille viiniviljelmien yläpuolelle – emme aivan liian korkealle sentään, mutta sen verran kuitenkin, että hellepäivänäkin sai hieman ponnistella. Voisinko mahdollisimman pian päästä näihin maisemiin uudelleen, kiitos?

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

38 Kommentit

 • Vastaa Elina | Vaihda vapaalle 24.7.2015 21:16

  No nyt on kyllä mun makuun kaikkein makeimmat maisemat teidän kaiken kaikkiaan upealla reitillä. 🙂

  • Vastaa Arja 24.7.2015 22:51

   Kiitos, niin oli minunkin 🙂 Tai no, ehkä vielä astetta makeampaa seuraa junamatkalta Alppien yli Bernina Expressin kyydissä, mutta kyllä nämä Sveitsin maisemat olivat pyöräilemämme reitin ehdoton kruunu!

 • Vastaa omppuliini2015 25.7.2015 10:15

  Mahtavia maisemia ja kuvia!

 • Vastaa sarrrri 26.7.2015 13:38

  Aivan IHANAT maisemat! Suorastaan hengästytti tämä postaus, kun aina seuraava kuva oli vieläkin edellistä ihanampi. Mahtava reissu, tätä on ollut mukava seurata, toivottavasti materiaalia riittää vielä moneen moneen postaukseen. <3

  • Vastaa Arja 26.7.2015 13:54

   Kiitos kivasta kommentista, Sari! Mukava kuulla että kuvat ihastuttavat myös siellä ruudun takana, niitä on kyllä luvassa vielä lisää, niin Sveitsistä kuin alkureissustakin 🙂

 • Vastaa Sofia / Liikkeellä 26.7.2015 15:08

  Ai että miten upeita kuvia! Sun pyöräjutut- ja kuvat on saanu mut kiinnostumaan pyöräilystä ja oon vähän jo suunnitellut esim. ensi kesälle jotain pientä kokeilua 🙂 Kiitos siis näistä!

  • Vastaa Arja 26.7.2015 20:52

   Kiitos, Sofia! Mahtavaa kuulla, että juttuni ovat onnistuneet vähäsen levittämään pyöräilyinnostusta 🙂 Suomestakin löytyy upeita pyöräilyreittejä, eli rohkeasti kokeilemaan vaan!

 • Vastaa Tiia 26.7.2015 17:42

  Sveitsi on kyllä niin kaunis maa! Upeita kuvia kertakaikkiaan. 🙂
  Haaveilen vähän jonkinlaisen maantiepyörän ostosta jossain vaiheessa, ehkäpä uskaltaisin myös ulkomaille polkemaan.

  • Vastaa Arja 26.7.2015 20:54

   Kiitos, Tiia! Maantiepyöränkin kanssa lomailu on varmasti huippua vaikken ole sellaista kokeillut, silloin voi kokeilla päivän aikana pidempiäkin reittejä kun tavarat joutuu kuitenkin jättämään majoituspaikkaan. Minä innostuin samalla konseptilla vähäsen maastopyöräilyloma-ajatuksesta, kun näin maastopyöräilijöitä Alpeilla. Varmasti uskaltaisit lähteä myös ulkomaille 🙂

 • Vastaa Heidi 26.7.2015 19:39

  No vauuu! Pyöräreissunne kuvat muuttuvat aina vaan upeammiksi. Mielellään minäkin lähtisin tällaisiin maisemiin pyöräilemään.

  • Vastaa Arja 26.7.2015 20:55

   Kiitos Heidi ihanasta kommentista! 🙂

 • Vastaa Reetta 26.7.2015 19:46

  Nautinnollisia kuvia tosiaan! Tämän jutun myötä alkoi pitkästä aikaa sittenkin houkutella nuo vuoristomaat lähietäisyydelläkin (yleensä kun olen tupannut Eurooppaa välttelemään)… 🙂

  • Vastaa Arja 26.7.2015 20:56

   Kiitos, Reetta! Itsekin mietin, että olen tainnut dissata Eurooppaa pidemmän aikaa (vaikka tiesin kyllä, että Alpit ovat hienot), kun talvella sitä haluaa usein lämpimään ja tulee siksi tähyiltyä kauemmas. Mutta tosiaan, kyllä tästä meidänkin mantereelta löytyy aika mielettömiä paikkoja 🙂

 • Vastaa Virpi /Täynnä tie on tarinoita 26.7.2015 20:47

  Sanoinkos edellisen kerran kommentoidessani postaustasi etten ole pyöräilyihmisiä!? Näiden maisemien vuoksi voisin ehkä harkita! 😀 Aivan mahtavat maisemat on, voi että sentään! Ei voi kuin huokailla ihastuneena!

  • Vastaa Arja 26.7.2015 20:57

   Kiva kuulla, jos maisemakuvani houkuttelevat pyöräilyn pariin, sitten olen ainakin onnistunut yhdessä tehtävässäni tämän blogin kanssa 🙂 Kiitos kommentistasi!

 • Vastaa Jenni / Globe Called Home 26.7.2015 23:45

  Mielettömän upean kuvasaaliin olet reissusta napannut! Etenkin nuo Reinin kuohut… Ihana myös tuo itsepalvelukioski, ja vielä ihanampaa, että moinen konsepti toimii. 🙂 Olen ollut noissa maisemissa vain talvella, mutta selvästi kesällä kannattaisi palata.

  • Vastaa Arja 27.7.2015 23:36

   Kiitos, Jenni! Kyllähän nuo hienot kohteet tosiaan auttoi kuvasaaliin haalimisessa aika paljon, sitä oli ihan hämillään kun eteen tuli toinen toistaan upeampia maisemia ja välillä olisi pitänyt taittaa kilometrejäkin polkien eikä vaan koko ajan kuvata…ehdottomasti kannattaa tosiaan palata kesälläkin! 🙂

 • Vastaa Mikko Nurminen 27.7.2015 10:04

  Hienolta näyttää! Itse en ole varsinaisesti pyöräilijätyyppiä, mutta muutamissa maissa olen vuokrannut pyörän päiväksi ja lähtenyt liikkeelle. Sillä tavalla näkee kyllä niin paljon enemmän kuin vain hitaasti kävelemällä ympäriinsä! Tuollainen pitkän reitin ajaminen pyörällä on kyllä varmasti todella antoisaa!

  • Vastaa Arja 27.7.2015 23:39

   Kiitos! Olen samaa mieltä, että pyörä on päiväretkillekin mainio kulkuväline. Sillä pääsee sopivassa tahdissa näkemään vähän enemmän kuin kävellen, mutta kuitenkin sopivan hitaassa vauhdissa jotta ehtii kokea kaiken kunnolla. Pitkä reissu oli rankkuudessaan hyvinkin antoisa 🙂

 • Vastaa Pirkko / Meriharakka 27.7.2015 15:22

  Taitaa Sveitsi monella tavalla kelvata monen suosikkimaaksi! Siis tietysti muutenkin kuin vain pyöräilymielessä. Itsekin olen ainakin puolivakavissani miettinyt, että eläköityäni voisi Sveitsissä viettää ainakin joskus pidempiä aikojakin.

  • Vastaa Arja 27.7.2015 23:42

   Kyllä vaan, Sveitsistä on vaikka mihin, ja itsekin lähtisin sinne mielelläni viettämään enemmänkin aikaa (joskin taitaisin käydä ruokaostoksilla Itävallassa tai Saksassa). Kuullostaa kerrassaan mahtavalta eläköitymissuunnitelmalta! 🙂

 • Vastaa Annika | Travelloverblogi 27.7.2015 21:32

  Mitä kuvia! Mikä seikkailu! Olen kateudesta vihreä, varsinkin kun ajatus 110 kilometrin pyöräilystä on tälle ruholle täysin mahdoton. Sveitsi on sulattanut minutkin, mutta sen hintataso on vain niin pöyristyttävä, että sitä voi nauttia vain pieninä annoksina.

  • Vastaa Arja 27.7.2015 23:44

   Olen kyllä aika varma, että sinäkin pystyisit taittamaan sellaisen matkan pyörällä, jos ei päivässä niin ainakin useammassa 🙂 Vaan onneksi Sveitsistäkin pystyy nauttimaan myös monella muulla kulkuvälineellä – ehkä jopa parhaiten tosiaan sellaisella, jolla pääsee nopeasti syömään tai yöpymään johonkin edullisempaan naapurimaahan. Kiitos kommentistasi!

 • Vastaa Terhi / Muru Mou 28.7.2015 10:31

  Aivan huippua lukea tällaisesta reissusta! Itse tuskin tulen koskaan tekemään tällaista pyörämatkaa, mutta en pistä pahakseni olla reissussa mukana blogitekstien välityksellä 🙂 Ja nuo maisemat – VAU!

  • Vastaa Arja 28.7.2015 23:58

   Kiitos, Terhi! Mukavaa, että virtuaalipyörämatkailu kuitenkin kiinnostaa 🙂 Maisemat olivat kyllä aivan huikeat.

 • Vastaa Maarit Johanna 28.7.2015 17:36

  Upeat putoukset, kauniit rannat ja muutkin kuvat on niin silmäkarkkia!!
  Sveitsi on mieletön. Olispa minunkin pikkuretkellä ollut noin upeat kelit ja osaisin käyttää kameraa kuin sinä 🙂

  • Vastaa Arja 29.7.2015 00:04

   Voi kiitos, Maarit! 🙂 Näiden kuvien salaisuus taisi olla se, että kun heiluu tarpeeksi upeassa maisemassa kameran kanssa vähän jokaisessa kulmassa, löytyy joukosta aina niitä onnistuneempiakin kuvia – Lightroom hoitaakin sitten loput. Toivottavasti saat paremmat kelit seuraavalle retkelle!! (Ja toivottavasti saatais paremmat kelit tänne Suomeen muutenkin.)

 • Vastaa Lotta Watia | Unagidon 29.7.2015 11:55

  Toi pyöräreissu kuulostaa (ja näyttää) tosi upeelta! Kyllä kelpaisi noissa maisemissa pyöräillä. Kelitkään ei yhtään hullummat oo. 🙂

  • Vastaa Arja 29.7.2015 22:25

   Kiitos, Lotta! Ei tosiaankaan ollut hullummat kelit, ei 🙂

 • Vastaa Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar 30.7.2015 09:25

  Tosi kauniilta näyttää! Kyllä on kelvannut pyöräillä noissa maisemissa. Tuo kioski inkiväärijuomineen on erityisen söpö :)!

  • Vastaa Arja 30.7.2015 18:15

   Kiitos, kyllähän siellä kelpasikin! 🙂 Kioski oli aivan ihana, olisipa tuollaista itsepalvelutoimintaa enemmänkin ja toimisipa se!

 • Vastaa Kohteena maailma / Rami 30.7.2015 13:26

  Matkan ollessa Saksan puolella, niin automatkailu vei ajatusmaailmassa voiton pyörän päällä istuessa. Nämä kuvat sitä vastoin laittoi leikittelemään ajatuksella, josko lähtisi joskus pyöräilyreissulle Sveitsin. Muistui mieleeni maa juuri tuollaisina kuin kuvissa sen kerroit ja Rheinin putousten kuohut toi mukavia muistoja maasta mieleen. Kerrassaan hieno maa ja tuolla jos missä olisi kiva pyöräillä!

  • Vastaa Arja 30.7.2015 18:18

   Hei ihan mahtavaa, jos Sveitsi sai sinutkin innostumaan pyöräilyajatuksesta 🙂 Se on kyllä järjettömän kaunis maa ja näin reissun jälkeen karttaa katseltuani vähän kaduttaa ettei menty Andermattiin asti – ehkä seuraavalla lomareissulla sitten. Sveitsissä oli meidänkin matkalla merkittyinä useita kansallisia pyörätiereittejä, ja lisäksi siellä on tietenkin Alppien maastopyöräilyreitit, jotka kieltämättä alkoivat vähän houkutella itseäni.

 • Vastaa Miika ♥ Gia | matkakuume.net 31.7.2015 10:00

  Ihania maisemia! Jos jotain täällä matkalla kaipaan, niin pyöräilyä! Tällainen matka olisi omallakin to do -listalla. Miten, oliko teillä kaikki kamat mukana, vai kuskattiinko ne jotenkin aina seuraavaan yöpymispaikkaan? Sellaisia reissuja tehdää ilmeisesti ainakin Ranskassa.

  • Vastaa Arja 31.7.2015 22:21

   Kiitos! Kyllä me oltiin ihan omatoimisella pyöräretkellä tavaroiden kanssa (näkee noista joistakin kuvistakin jos tarkemmin katsoo, että pyörälaukut siellä killottaa tarakassa kiinni) ja suunniteltiinkin matkojen pituus aina päivä kerrallaan jaksamisen mukaan. En ole koskaan ollut ns. järjestetyllä pyörämatkalla jossa tavaroita ei tarvitsisi itse kuljettaa, mutta Ranskan pyörätiet sopisivat ainakin tämän kokemuksen mukaan mainiosti sellaisen reissun järjestämiseen.

 • Vastaa Anna Koskela 1.8.2015 15:09

  “Voisinko mahdollisimman pian päästä näihin maisemiin uudelleen, kiitos?”

  Voistiko ottaa minut sitten pyörälaukkuun mukaan, kiitos ! : )

 • Vastaa Sanna I Siveltimellä 2.8.2015 00:32

  No todellisissa postikortti-maisemissa olettekin saaneet pyöräillä, wau! Huikea suoritus kaiken kaikkiaan. Hienoa! 🙂

 • Jätä vastaus