Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Alppien yli Bernina Express -junalla - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Alppien yli Bernina Express -junalla

Se oli ollut mielessäni toisesta reilireissustani eli kesästä 2006 asti. Nimittäin Alppien ylitys Bernina Express -junalla, Italian Tiranosta Sveitsin Churiin. Matka 2 253 metrin korkeuteen Ospizio Berninan asemalle kirkkaiden, suoraan jäätiköltä sulavien alppijärvien luo oli piirtynyt mieleni syövereihin yhtenä hienoimmista kokemuksistani Euroopassa. Ehkä hienoimmista kokemuksistani missään. Kun kesän pyöräilyreitiksi varmistui Eurovelo 15 ja sen loppupuolelta löytyi Chur, oli myös selvää, mitä haluaisin reissun lopuksi tehdä – retkipyörällä kun ei varusteiden kanssa jaksaisi Alpeille kiivetä kuitenkaan. Pelkäsin etukäteen, näyttäisikö reitti kaikkien näiden yhdeksän vuoden reissujen ja mielettömien maisemien jälkeen enää miltään, mutta pelko oli aivan turha. Alpit lunastivat paikkansa tälläkin kertaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liput ostimme jo Saksasta, meno-paluu Churista Tiranoon maksoi 110 euroa/henkilö. Matka yhteen suuntaan kestää noin neljä tuntia, ja vuoroja on päivittäin useita. Tiranosta on mahdollista jatkaa Bernina Expressin bussilla Luganoon, ja Churista on luonnollisesti junayhteyksiä muualle Sveitsiin. Suurin osa junan vaunuista on panoraamavaunuja, joihin pitää ostaa erikseen 14 CHF:n hintainen paikkalippu. Jos haluaa varmistaa pääsyn tiettylle junavuorolle, paikkalipput kannattaa ostaa turistisesonkina ajoissa. Me saimme samana aamuna hyvällä tuurilla viimeiset paikat vaunusta, jonka muut penkit täytti Thusiksen asemalla ranskalainen ryhmä. Junan etuosassa on muutama tavallinen vaunu, joiden etuna ovat pienemmät, mutta aukeavat ikkunat. Pitihän sitä tietysti roikottaa päätä ulkona ikkunasta koko paluumatka, ja välillä kameraa.

Junarata välillä Thusis-Tirano on löytynyt vuodesta 2008 saakka Unescon maailmanperintökohteiden listalta. Juna onkin mainiosti turisteja varten suunniteltu: matkustajan pitää kartalla tärkeimpien paikkojen edellä tulevat saksan- ja englanninkieliset kuulutukset, ja vaunuihin jaettavista opaskirjoista löytyy tietoa reitin varrella olevista kylistä. Menomatkalla juna teki 20 minuutin pysähdyksen Alp Grümille, reitin toiseksi korkeimmalla olevalle asemalle.


Jos jotain uutta opin yhdeksän vuoden takaisesta, niin Alpit ovat mielettömän upeat, vaikka sitä olisi ehtinyt nähdä enemmänkin kuin vain Euroopan vuoristoja. Ja siellä on upeita vaellus- ja maastopyöräreittejä. Ensi kerralla voisin mieluusti jäädä matkan varrelle majailemaan ja tekemään unelmieni alppipäiväretkiä maastopyörällä.

 

Eurovelo-reissulta riittää vielä tarinoita kerrottavaksi, ja viime viikonloppuna ehdin käydä Virossakin pitkän viikonlopun pyöräretkellä. Juttuja on siis tulossa lisää, ja blogin mukana voit pysyä vaikkapa Facebookissa.

 

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

14 Kommentit

 • Vastaa Tiina, Kinttupolulla 12.8.2015 00:07

  No huhheijaa mikä reitti! Taas yksi juttu mikä pitää nähdä omin silmin 😀

  • Vastaa Arja 12.8.2015 00:45

   Suosittelen tosiaan 🙂 eikä taida edes olla ihan hullun kaukana teidän nykyisestä asuinpaikasta! (no ainakaan ei jos Helsinkiin vertaa)

 • Vastaa Pingviinimatkat 12.8.2015 07:25

  Tätä lukiessani pääni sisältä kuului pelkästään huutoa: mä haluun kans! Mielettömän näköistä ja aivan ihanat kuvat 🙂 Täytyy ehdottomasti ujuttaa jonkun reissun yhteyteen. Aikoinaan reilatessa Alppien ylitys (tai oikeammin läpi meno) oli yksi ikimuistoisimmista ja juurikin vain niiden lyhyiden hetkien ansiosta mitä ikkunasta näki junan kulkiessa taivasalla eikä tunnelissa. Junalla matkustaminen on kyllä ihan parasta! Ja pyöräily on tiettu myös pop 😀

  • Vastaa Arja 12.8.2015 08:24

   Kiitos! Ehdottomasti kannattaa ujuttaa tämä jollekin reissulle, reitin hienous kun on tosiaan se, ettei tunneleissa mennä kovin paljon vaan maisemia pääsee ihan oikeasti katselemaan 🙂 Suosittelen lämpimästi!

 • Vastaa Maarit 12.8.2015 09:11

  Voi juku miten upean näköistä! Tuonnehan olis kiva lähteä itsekin. Tosi kauniit kuvat. 🙂

  • Vastaa Arja 12.8.2015 22:15

   Kiitos, Maarit! Ehdottomasti suosittelen tätä reittiä 🙂

 • Vastaa Johanna Hulda - Discovering Sunbeams 12.8.2015 11:15

  Nyt on maisemat kohdillaan! Alpit ovat muutenkin houkutelleet jo pidemmän aikaa, mutta nyt tuli sellainen olo että tuonne on kyllä aivan pakko päästä juna-ajelemaan ja patikoimaan, ja mahdollisimman pian! 🙂

  • Vastaa Arja 12.8.2015 22:16

   No sanoppa muuta, tuolla oli kyllä näkymät kohdillaan ihan riippumatta siitä, mihin suuntaan junasta päänsä oikein pisti! Patikointireititkin näytti siellä ihan mielettömiltä, itsekin toivon pääseväni seuraavalla kerralla kokeilemaan myös niitä 🙂

 • Vastaa Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar 12.8.2015 16:17

  Voitko uskoa, että olin kahtena päivänä menossa tuolle reitille, mutten koskaan päässyt? Toisena päivänä tajusin olevani jo aamusta alkaen liian myöhässä, koska minulle oli neuvottu, että Como-järveltä pääsee Tiranoon. Ei muuten päässyt. Seuraavana päivänä pääsin Tiranoon asti ajoissa vain huomatakseni, että jatkoyhteydet eivät enää toimisi viedäkseen minua takaisin samaksi yöksi italailaiseen pikkukylään, jossa sohvasurffasin. Ehkä vielä joku päivä, kova on ollut yritys tsekata tuo kauniilta vaikuttava reitti! 🙂

  • Vastaa Arja 12.8.2015 22:17

   No voi hitsi, sulla on kyllä käynyt huono tuuri tämän kanssa! Itse olen kyllä mennyt Tiranoon ensimmäistä kertaa juuri Como-järveltä, Leccon kautta mielestäni. Onkohan ne yhteydet sittemmin muuttuneet, kun se oli tosiaan vuonna 2006? Tämä on kyllä sellainen reitti että sitä kannattaa odottaakin, toivottavasti sinuakin onnistaa viimein kolmannella yrittämällä 🙂

 • Vastaa Rimma - matkablogi 12.8.2015 18:58

  Wow!!!! Pakko päästä! 😀

  • Vastaa Arja 12.8.2015 22:18

   Kovasti suosittelen kyllä, kun tulee mahdollisuus lähteä 🙂

 • Vastaa Jenni / Unelmatrippi 13.8.2015 16:46

  Tämä reitti on omalla pakko päästä tuonne -listallani aika korkealla! Olen käynyt Alpeilla monta kertaa autolla, mutta toistaiseksi junamatka on kokematta. Maisemat ovat aivan uskomattoman hienoja jo näissä kuvissasi!

  • Vastaa Arja 13.8.2015 22:25

   Kiitos, Jenni! Oi, Alpit on varmasti ihanat auton kyydistäkin katseltuna 🙂 Itse en ole autoillut siellä koskaan, mutta patikointi tai maastopyörä voisi olla minulla se seuraava kulkuneuvo Alppien ihmettelyyn, toivottavasti!

  Jätä vastaus