Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Millainen on pyöräilymyönteinen kaupunki? - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Millainen on pyöräilymyönteinen kaupunki?

Moni ehkä tietääkin keskiviikkona Helsingin Töölössä tapahtuneesta teosta: autoilija töytäisi tahallisesti pyörällä liikkunutta miestä, joka kuoli. Kyseessä oli törkeä rikos. Karu totuus taitaa kuitenkin olla, että kuka tahansa Helsingissä pyöräilevä olisi voinut joutua pyörätien puuttuessa autoilijoiden keskelle kohtalokkain seurauksin. Kun kaikille kulkuneuvoille ei ole rakennettu kaupunkiin omaa liikkumatilaa, liikenneruuhkassa ärsytyskynnys laskee ja ihmiset alkavat nähdä muut “niinä toisina”: pyöräilijöinä, autoilijoina, kävelijöinä ja niin edelleen. Olemme kaikki kuitenkin pyöräileviä, autoilevia, joukkoliikennettä käyttäviä, käveleviä ja ties millä muulla välineellä liikkuvia ihmisiä, jonakin päivänä yhtä ja toisena päivänä toista. Keskiviikosta asti olen jälleen kerran miettinyt, montako vaaratilannetta vielä tarvitaan, jotta Suomeenkin rakennetaan kaupunkeja, joissa on aukoton ja oikeasti toimiva pyöräilyinfrastruktuuri? Ensimmäistä kertaa (hassua kyllä) tajusin vasta nyt, miten epäreilua on, ettei pyörillä liikkuville ole muiden kulkijaryhmien tapaan osoitettu aina omaa kulkuväylää.

Onnettomuuspaikalle Helsingin Tullinpuomiin tuotu ghost bike. Toivottavasti viimeinen laatuaan Helsingissä, Suomessa, missään.

Kesän Eurovelo 15 -reissun varrelle sattui parempia ja huonompia pyöräilykaupunkeja. Ei liene yllätys, että ne parhaimmat löytyivät Hollannista, ja Brysselissäkin oli aivan kelvolliset liikennejärjestelyt pyöräilijälle. Vaikka Hollannissa pyöräilijöitä on toki huomioitu tavoin joista en ollut osannut edes uneksia, kapunkisuunnittelun pyöräilymyönteisyydessä on kysymys jostain niinkin yksinketaisesta asiasta, kuin samojen oikeuksien antamisesta kaikille liikkujaryhmille. Pyöräilymyönteisyydestä kirjoittaessa voisi yhtä hyvin kirjoittaa liikkujamyönteisyydestä: siitä, että kaikille on liikenteessä tilaa. Mitä kaikkea pyöräilymyönteisestä kaupungista ja maasta voisi löytyä?

1. Autoilijoille, pyöräilijöille ja kävelijöille omat kaistat sekä omat liikennevalot. Kaikkialta.

Pyöräilymyönteisessä kaupungissa kaikkialta, missä on autotie ja kävelytie, on myös pyörätie tai -kaista. Pyöräilijöiden ahtaminen vilkkaalle jalkakäytävälle on vaarallista sekä jalankulkijoille että pyöräilijöille, ja pyöräilijöiden laittamista vilkasliikenteiselle kadulle autojen sekaan ei liene tarvitse tässä vaiheessa enää edes ehdottaa. Pyöräilymyönteisessä kaupungissä pyörätie tai -kaista on aina selkeästi eriväriseksi merkitty ja yhtä hyvin kunnossa pidetty kuin ajo- ja kävelyväylätkin. Jos autoilla on liikenneympyrä, pyöräilijöillä on sen ulkokehällä myös ympyrä. Jos autoilijoilla on risteys ja viitat, myös pyöräilijöillä on risteys ja viitat. Jos viereisellä väylällä kulkevilla kävelijöillä on liikennevalot, pyöräilijöillä on omat liikennevalot. Ja jos edessä on tietyömaa, autoilijoiden ja kävelijöiden lisäksi myös pyöräilijöille on selkeästi merkitty väliaikainen ajoväylä. Aika simppeliä, eikö?

Ykkösluokan pyöräilymyönteistä liikennesuunnittelua Rotterdamissa

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVaikka Brysselissä ei ole jokaisella tiellä erillistä pyöräkaistaa, kaikille lienee selvää, missä pyörien oikeus ja velvollisuus on kulkea

2. Joukkoliikenteen solmukohtien vieressä pyöräparkit

Hollannissa on ilmeisen selvää, että ihmiset liikkuvat pyörällä myös junalle. Jokaisen juna-aseman vierestä löytyy pyöräparkit, niin vartioimaton kuin vartioitukin – ja paikoitellen jälkimmäinenkin on ilmainen. Kalliimmankin pyörän uskaltaisi päivän ajaksi liityntäasemalle, jos tietäisi sen olevan turvassa.

Arnhemin juna-aseman pyöräparkki Hollannissa

3. Junissa tilaa myös pyörille

Mitäpä siihen lisäämään. Kun pääsääntöisesti kaikista junista löytyy reilusti tilaa ja oma merkitty paikka pyörien kuljettamiseen, pyöräily näyttäytyy houkuttelevana liikkumismuotona myös matkoilla. (Vihreää liikkumista mainostavan VR:n politiikka tilata 1990- ja 2000-luvulla Pendolinoja joihin en mahdu yhtäkään pyörää, on muuten mielestäni aika käsittämätön.)

Pyörävaunussa matkalla Brysselistä Rotterdamiin

4. Pyörällä pääsee kätevästi myös kaupunkien ulkopuolisiin tärkeisiin kohteisiin, kuten lentokentälle

Brysselin lentokentän autoparkkialueella on runkolukittavat pyörätelineet, eli pidemmänkin matkan voi turvallisin mielin aloittaa yksityisautoilun tai bussin sijaan myös polkaisemalla pyörällä lentokentälle. Lisäksi lentokentälle vie keskustasta asti selkeät, hyvin merkityt pyörätiet ja -kaistat. Nyt kun se pisararatakin on saatu, voisiko seuraava Helsinki-Vantaalle suuntaava liikenneinvestointi olla hyvät pyörätiet?

Brysselin lentokentältä poistumassa

Bonukset: juna-asemilta löytyy edullinen pyöräkorjaamo ja pyörät ovat tervetulleita myös liukuportaisiin.

Hollannin suuremmilta juna-asemilta löytyy OV-Fiets, jonka kaikki toiminnot jäivät meille hieman epäselväksi, mutta tuossa pyöräparkinkin sisältävässä pyörien palvelupisteessä tunnin verran kestänyt pyörän korjaus varaosineen (osat korjaaja muuten haki toisesta liikkeestä – pyörällä tietysti) maksoi 10 euroa. Varsin kohtuullista siis. Liukuportaita ihmettelimme OV-Fietsin edessä Rotterdamissa. Pitihän niitä kokeilla itsekin!

Rotterdamin juna-aseman OV-Fietsillä

 

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

46 Kommentit

 • Vastaa Jussi 16.8.2015 17:03

  Tämän on helppo vastata yhdellä sanalla. Kööpenhamina.

  • Vastaa Arja 16.8.2015 21:22

   Se on yksi hyvä vastaus 🙂

 • Vastaa Tiina, Kinttupolulla 16.8.2015 17:06

  Niin täyttä asiaa!

  • Vastaa Arja 16.8.2015 21:24

   Kiitos, Tiina. Listalta puuttuu varmasti monia juttuja, mutta mitä?

 • Vastaa Heidi 16.8.2015 18:30

  Suomi on todellakin niin kaukana pyöräilymyönteisesä maasta! Talvisin useampaan kertaan olen kironnut sitä, että täällä kotikaupungissani autotieltä aurataan lumet kevyenliikenteen väylälle. Aja siinä sitten pyörällä, kun tiellä on puolisen metriä lunta!

  • Vastaa Arja 16.8.2015 21:25

   Lumien auraaminen myös kevyenliikenteen väylältä olisi ehdottomasti ihan ensimmäisiä juttuja pyöräilymyönteisyydessä. Hyvä ja tarpeellinen lisä listalle!

 • Vastaa Miika ♥ Gia | matkakuume.net 17.8.2015 09:04

  Aargh, tästä aiheesta voisin kirjoittaa kilometrin pituisen postauksen itsekin tai vaikka ihan tämänkin kommentin.

  Kööpenhamina. Berliini. Amsterdam. Jopa Melbourne. Siitä mallia.

  Ja kuten eräässäkin lehtijutussa tutkijaprofessori totesi: pyöräilystä puhutaan kauniisti mutta toteutus on usein toinen infran puolesta – olisi aika nostaa pyöärilijät _edes_samalle_tasolle_ muiden kahden liikenneryhmän kanssa. Hommaa ei myöskään usein katsota koknaisuutena vaan tehdään pieni juttu siellä ja toinen täällä, ja kokonaisuus on yhtä sillisalaattia.

  • Vastaa Arja 18.8.2015 00:15

   Noita mallikaupunkeja varmasti riittää. Oli aika euforinen olo pyöräillä Rotterdamissa, sielläkin olisi voinut pyöräillä päivätolkulla ihan vaan siitä ilosta että se on tehty niin mukavaksi ja helpoksi 🙂 Toivottavasti Suomestakin löytyisi sellaisia kaupunkeja vielä joskus. Eihän ne pienet pyörätien pätkät tosiaan paljon auta, jos välissä pitää aina poiketa autojen joukkoon uhmaamaan henkeään…

 • Vastaa Anne | Metallia Matkassa 17.8.2015 17:28

  “Vihreää liikkumista mainostavan VR:n politiikka tilata 1990- ja 2000-luvulla Pendolinoja joihin en mahdu yhtäkään pyörää, on muuten mielestäni aika käsittämätön.”

  Joo ja sellainen natsipolitiikka, että kun pyörää ei saa kuljettaa lähijunassa 15-18 välillä, vaikka koko junassa ei ole kuin kourallinen asiakkaita, niin voi hyvää päivää. Työkaverilta oli kumi puhjennut aamulla matkalla töihin (bussikuski oli onneksi antanut ottaa pyörän kyytiin, ettei tarvinnut kaupunkiin asti taluttaa). Työt loppuivat 17, mutta virkaintoinen konnari ei päästänyt junan kyytiin pyörän kanssa vaan käski odottamaan klo 18 asti, vaikka vaunuissa oli ihan hyvin tilaa.

  Itse en juuri pyöräile, mutta heikosti pyöräilijöitä kyllä huomioidaan. Ehkä kaupunki alkaa pikkuhiljaa heräämään tähän asiaan ja toivottavasti pian saataisiin pyöräilijöillekin “paremmat oltavat”. Jo ihan vain senkin takia, että itseäni riepoo, kun jalkakäytävällä pyöräillään. Kuten sanoit, se on molemmille osapuolille vaarallista – pyörillä ja jalankulkijoilla pitää ehdottomasti olla omat kaistat.

  • Vastaa Arja 18.8.2015 00:22

   Kattavan pyörätieverkoston puuttuminen risoo kyllä kaikkia osapuolia – kävelijöitä varmasti myös, ja se näkökulma jäi toki kirjotuksestani pois, että kun kävely- ja pyörätiet on välillä tosi epäselvästi merkitty vaikka erillään olisivatkin, niin kävelijöitä myös heiluu siellä pyörien puolella ja sitäkin saa pelätä. Parannettavaa siis on, monessa suhteessa. Tuo lähijunien ruuhkakielto pyörille on tosiaankin älytön ja vähentää varmasti monien pyöräilyinnokkuutta – siinä olisi ainakin yksi ihan konkreettinen ja aika yksinkertainen juttu, millä kaupungin pyöräilymyönteisyyttä voisi parantaa. Mielestäni myös bussit voisivat ottaa vastaan pyöriä silloin kun tilaa on (ihan siinä, missä lastenvaunujakin), itsekin olen nimittäin ollut huonossa tilanteessa puhjenneen renkaan kanssa eikä bussi ottanut kyytiin.

 • Vastaa Terhi / Muru Mou 17.8.2015 18:05

  Suomessa asuessani en tykännyt pyöräillä lainkaan ja mieluummin kävelin parin kilometrin matkan kouluun kuin oisin mennyt hetkessä pyörällä: pyöräily keskustan läpi vaan oli tehty niin hankalaksi. Tai toisin sanoen sitä ei oltu yritettykään tehdä yhtään helpommaksi. Nyt Kööpenhaminassa asuessani pyöräilen joka paikkaan, koska se nyt vaan on se helpoin tapa liikkua täällä. Pyöräilijöillä on yleensä omat kaistat ja liikennevalot vilkkaimmilla alueilla. Kypäräpakkoa ei ole, koska ensisijaisesti pyöräily-ympäristön pitäisi olla niin turvallinen, että onnettomuuksia ei satu (tästä kypäräasiasta olen itse eri mieltä, mutta toimii hyvänä lähtökohtana parantaa jatkuvasti pyöräilijöiden turvallisuutta). Liikennevaloissa autojen pysähdysviiva on monta metriä pyöräilijöiden viivan takana: vihreän vaihtuessa pyöräilijät ehtii lähteä ylittämään risteystä ennen autoja eikä tule tilannetta, että autoilija yrittää ehtiä kääntyä oikealle siinä ajassa kun pyöräilijät on vasta poikaisemassa itsensä vauhtiin. Pieni muutos, mutta on tilastollisesti vähentänyt onnettomuuksia huimasti. Muutama vuosi sitten Melbournessa asuessani puhuttiin jatkuvasti Kööpenhamina-mallista, kun haluttiin kaupunkia pyöräilijäystävällisemmäksi. Jopa siellä asti otetaan Kööpenhaminasta mallia, miksei sitten Suomessa?

  • Vastaa Arja 18.8.2015 22:25

   Sanopa muuta, tässä ollaan sentään aika lähellä Kööpenhaminaa, joten mallia sopisi kyllä ottaa! Kypärä ei tosiaankaan ole olennainen tekijä onnettomuuksien vähentämisessä (vaikka itse käytänkin sitä _aina_, kypäräkeskustelu onnettomuuksien ohessa on mielestäni järjetön – vai puhutaanko usein siitä, oliko auton tönäisemällä kävelijällä kypärää?) vaan infran pitäisi olla sellainen, ettei niitä onnettomuuksia vain tapahdu. Edellisestä Kööpenhaminan-reissustani alkaa olla jo vuosia aikaa, mutta haluaisin lähteä sinne lomalle ihan vaan pyöräilemään mukavasti ympäri kaupunkia, kun se olis niin järjettömän helppoa ja mukavaa 🙂

 • Vastaa Annika | Travelloverblogi 17.8.2015 20:11

  Polvivaivaisena en itse pyöräile, joten tällaisiin asioihin ei ole tullut oikeastaan kiinnitettyä huomiota. Réunionilla juuri kuitenkin kiinnitin huomiota maantien varressa pyöräkaistoihin. Ne taitavat kiertää koko saaren.

  • Vastaa Arja 18.8.2015 22:30

   Sielläkin, voi hienoa! Oliskohan Reunionin pyöräretki siis joskus mahdollinen… 😉

 • Vastaa Jenni / Globe Called Home 18.8.2015 00:37

  Mä asun tällä hetkellä yhdessä Yhdysvaltojen pyöräilymyönteisimmästä kaupungista, jossa kaikilla on pyörä ja työmatkoista jopa puolet saatetaan taittaa pyörällä (ihan käsittämättömiä lukuja USAn mittakaavassa), ja täällä tuntuu olevan vähemmän pyöräilyspesifistä infraa kuin esim Helsingissä. Juuri tänä aamuna mietin, että kirjoittaisin itsekin tästä aiheesta, mutta mun pyöräilymyönteisen kaupungin tärkein muuttuja olisi asenne, siis kaikkien liikennevälineiden kuljettajien. Hyvää sellaista löytyy roppakaupalla täältä Boulderista.

  • Vastaa Arja 18.8.2015 22:32

   Totta, asenne ja huomaavaisuus liikenteessä _kaikilla_ kantaisi tässä jo tosi pitkälle. Luulen että se oikea asennekin olisi helpompi saavuttaa jos kaikille olisi oikeasti rakennettu liikenteeseen tilaa, mutta tosiaan, uskon kyllä että Yhdysvaltoihin verrattuna Suomessa ollaan tosi pitkällä. Joskus taannoin luonani oli kaksi Kanadalaista sohvasurffaajaa jotka ihmettelivät talomme pyöräkellaria suut ammollaan – silloin tajusin, ettei monessa paikassa ole tosiaan pyöräilyasiat näinkään hyvin. Mukavaa että olet siis päätynyt kuitenkin sellaiseen kaupunkiin jossa edes voi pyöräillä 🙂

 • Vastaa sarrrri 18.8.2015 17:15

  Pyöräilen itse huvin vuoksi paljon, mutta työmatkat (56km/suunta) joudun valitettavasti taittamaan autolla, ja vielä ajamaan Helsingin keskustan läpi ruuhka-aikoina. Tämän “kokemukseni” perusteella kannattaisin aivan ehdottomasti pyöräilijöille omia kaistoja ja liikennevaloja, mutta toivoisin myös että näiden noudattamista valvottaisiin (yhtä lailla kuin toivoisin valvottavan autojen punaisia päin ajamistakin!), ja ettei pyöräilijöillä siten olisi mahdollisuutta valita aina tilanteen mukaan sitä heille itselleen parhaiten sopivaa ratkaisua (kävelytiellä, suojatiellä, pyöräilykaistalla tai autotiellä puikkelehtien sen mukaan mistä nopeimmin pääsee).

  Viimeksi tänä aamuna olin vähällä saada pyöräilijän auton kylkeen siksi, että pyöräilijä ajoi liikennesääntöjen vastaisesti. Kuitenkin, jos tämä pyöräilijä olisi törmännyt minuun ja kuollut, niin eipä minua olisi tippaakaan lohduttanut se, että “olin itse oikeassa”, sillä jokainen liikenneonnettomuus ja liikennekuolema on turha. Haluaisin voida luottaa siihen että liikenteessä liikutaan sääntöjen mukaisesti aivan riippumatta siitä, millä kulkuvälineellä ollaan liikenteessä. Omalta osaltaan pyöräilyinfran kehittäminen varmasti parantaisi tilannetta ja vähentäisi turhaa vastakkainasettelua.

  Toisaalta moni pyöräilijä heikentää omaa uskottavuuttaan tällaisten parannusten neuvottelutilanteissa ajamalla surutta punaisia päin, ylittämällä teitä mistä sattuu ja puikkelehtimalla hengenvaarallisesti milloin autojen, milloin kävelijöiden seassa. Tämä on hirveä sääli, minusta ainakin olisi ihanaa jos voisin taittaa työmatkani pyöräillen siten, että se olisi turvallista eikä minun tarvitsisi pelätä jonkun toisen pyöräilijän suututtamia autoilijoita. Itse pyöräillessäni en tosin ole koskaan nähnyt yhdenkään auton käyttäytyvät pyöräilijää kohtaan huonosti, ja maantielläkin ainakin porvoolaiset ohittavat ihan kunnollisen matkan päästä. 🙂

  • Vastaa Arja 18.8.2015 22:39

   Mielenkiintoinen näkökulma Helsingissä autoa ajavalta, kiitos siitä Sari! Uskon kyllä että pyöräilijöiden toilailut häiritsee autoilijoita todella paljon (tiedän itsekin, että sitä tapahtuu) mutta jotenkin luulen että sitä tekevät pyörällä liikkuvat juurikin tuon tilanpuutteen ja ahtaalleajamisen vuoksi. Jalankulkijoiden seassa on tosi hankalaa ajaa ja autotiellä noh, pelottavaa – mikä ei tietenkään annan kenellekään lupaa ajaa päin punaisia, millään kulkuvälineellä. Kiinnostaisi tietää, toilaillaanko polkupyöräillä yhtä paljon vaikka näissä ykköspyöräilykaupungeissa eli Hollannin kaupungeissa tai Köpiksessä, kun oma tila on pyöräilijöillekin annettu – ihan mutua tässä heitän mutta voisin kuvitella että ei ainakaan niin paljon. Kiva kuulla, että sinulla on ollut pyöräillessä hyviä kohtaamisia autolla liikkuvien kanssa 🙂

   • Vastaa sarrrri 20.8.2015 07:03

    Mä uskon myös, että kun tilaa on niin toilailutkin jäävät vähemmälle. Siksi kannatan hyvin lämpimästi kaikkia näitä pyöräilyn edistämiseen tähtääviä juttuja, ja samalla haaveilen että joskus pääsen itsekin niitä kattavasti hyödyntämään! 🙂

    • Vastaa Kohteena maailma / Rami 21.8.2015 10:03

     Täytyy myös kompata Sarrrrin näkemystä siitä, että ei ne pyöräilijät autoilijoiden oloa aina helpoksi tee omilla ajosuorituksillaan. Kaikista älyttömintä on ohittaa auto oikeapuolelta kaupunkialueelta lähellä risteysaluetta, koska kukaan autoilija ei seuraa oikealla puolella olevaa tapahtuvaa liikennettä. Tietysti jos pyöräilijöille olisi omat kaistat esim. Mannerheimin tiellä, niin tällainen ongelma poistuisi ruuhka-aikana hienosti. Se mistä löydetään raha kaikkiin pyöräkaistoihin mitä ympäri maata tarvitaan, niin se on se hankalin juttu. Itse olen siitä onnellisessa asemassa, että voin käytännössä pyöräillä koko matkan työpaikalleni Tampereen ydinkeskustaan pyöräteitä pitkin. Elokuuta lukuun ottamatta ympäri vuoden on ollut säiden puolesta silti mukavampi autoilla. Vaikka pääasiassa autoilen, olisin enemmän kuin mielissäni pyöräilyteiden ja kaistojen lisäämisestä kaupunkialuelle. Ja mieluiten vielä niin, että olisi sillä Ahvenanmaan punaisella asfaltillta, että kaikkien kulkuneuvojen käyttäjät näkisivät missä se pyöräkaista milloinkin kulkee. Olisi pyöräilijöidenkin helpompi noudattaa sääntöjä, kun tietäisivät missä pyöräkaista jatkuu 5o metriä edempänä eikä tarvitsisi pujotella kaikkia kävelijöitä pyörille suunnatuilla pätkillä.

     • Arja 22.8.2015 01:20

      Nyt täytyy Rami paljastaa, että pyöräilijä saa ohittaa auton oikealta puolelta, tämä löytyy tieliikennelain 17 §:sta. Autoille se on varmasti hankala juttu, kun kaupungissa ajaessa joutuu muutenkin seuraamaan joka suunnasta tulevaa liikennettä, eikä kaikki tosiaan tiedä tätä. Mutta, kaiken kattavat pyöräkaistat tosiaan ratkaisisivat tämänkin ongelman – juurikin ne Ahvenanmaan punaiset, jotka eivät jättäisi kenellekään tulkinnan varaa pyöräkaistan sijainnista 🙂 Kiva kuulla, että sinulla on Tampereella pyöräilijäystävällinen työmatkareitti!

     • Jenni / Globe Called Home 22.8.2015 02:57

      En tiedä missä sä Rami olet autokoulusi ajanut, mutta itsellä se oli Helsingin keskustassa, ja kyllä siellä joka kulmassa autokouluopettaja ja inssi tarkisti, että vilkaisin oikealle kääntyessä varmuudelta oikealle kuolleeseen kulmaan, etten teilaisi vahingossa pyöräilijää – ja teen näin vieläkin. Pyöräkaistathan eivät tilannetta muuttaisi, koska monessa paikkaa ne silti menisivät autoilijoiden oikealta puolelta, ellei oikealle kääntyville autoilijoille ole omaa kaistaa varattuna.

 • Vastaa lena / london and beyond 19.8.2015 11:51

  Tosi hyvä artikkeli. Olen mediasta seurannut tätä keskustelua viime aikoina ja onhan tuo nyt ihana kamalaa. Kaupunkiin pitäisi mahtua kaikk, autoilijat, jalankulkijat, pyöräilijät. Etenkin kun pyöräilyä yritetään kannustaa luontoystävällisenä asiana. Näyttää muuten, että Helsingisssä on kuitenkin selkeästi merkattu pyöräilijöiden oma kaista (ensimmäinen kuva), tapahtuiko onnettomuus tuolla kaistalla vai ajotiellä? Lontoossa pyöräillään paljon, täällä kuolee vuosittain satoja ihmisiä esim. työmatkaliikenteessä. Ihan kauhistuttaa, kun ihmiset menevät bussien kanssa samoilla kaistoilla, vaikka taitaa se pyörälinja olla usein merkittynäkin. Yksikin kuolema on liikaa, missään. Toivottavasti tuosta kamalasta tapahtumasta otetaan opiksi. Toisaalta, eikös sen pyöräilykulkueen ja bussin kanssa tullut jotain kärhämää jo pari päivää tapahtuneesta?

  • Vastaa Arja 19.8.2015 12:01

   Kiitos, Lena! Kuvassa on tosiaan pyörätie, mutta se alkaa juuri tuosta kohdasta (kuvauksellisista syistä otin kuvan tuonnepäin). Pari metriä taaksepäin on Tukholmankatu, kohtuullisen vilkasliikenteinen katu jolla ei pyörätietä ole. Autoilija töytäisi pyöräilijää ilmeisesti juuri ennen pyörätien alkua 🙁 Helsingistä tosiaan löytyy noita pyöräteitä, mutta verkosto ei ole ollenkaan kattava, eikä kata edes kaikkia pääväyliä. Ihan kamalaa tuo Lontoonkin tilanne, muistan kauhistelleeni siellä sitä pyöräilymeininkiä, ei tosiaankaan näyttänyt turvalliselta. Toivottavasti sekä sinne että tänne rantautuisi ajattelu, että kaupunkiin pitää rakentaa tilaa _kaikille_ liikkujille. Bussinkuljettajan ja pyöräilijöiden kohtaaminen muistokulkueessa oli tosiaan fiasko, vahinko kai kuskilta mutta kuvastaa hyvin tämänhetkistä ilmapiiriä puolin ja toisin.

 • Vastaa Pirkko / Meriharakka 19.8.2015 12:04

  Pyöräilijöiden määrän kasvu vaikuttaa myös mielestäni pyöräilijän turvallisuuteen: kun Kööpenhaminassa liikennevaloista on kerralla lähdössä 20 pyörää, niin autoilijat eivät oikein voi olla huomaamatta heitä!

  • Vastaa Arja 22.8.2015 01:21

   Kyllä vaan, tämä olisi varmasti sellainen positiivinen noidankehä – parempi pyöräilyinfra toisi enemmän pyöräilijöitä, ja turvallisuuskin paranisi kun pyöräilijöiden läsnäolo liikenteessä olisi sääntö eikä poikkeus!

 • Vastaa Saana · Live now - dream later 19.8.2015 12:34

  Minä pidän Suomea pyöräilymyönteisenä maana, mutta en asukaan pääkaupunkiseudulla. Pikkukaupungeissa on ihanat pyörätiet, ja fillarilla pääsee joka paikkaan huomattavasti nopeammin kuin autolla, ainakin täällä Raumalla. Harmi vaan, että paikalliset autoilijat eivät tunnu ymmärtävän, että suojatielle ei saa pysähtyä, siitä pitkä miinus. Mutta se ei liity infrastruktuuriin! 😉 Teinivuosina asuin Tampereella, joka myöskin on (tai ainakin oli silloin) pyöräilymyönteinen kaupunki, omasta mielestäni ainakin. Koulumatka taittui kätevästi Hervannasta Tullintorille päivittäin, enkä keskustaan muuton jälkeenkään kokenut pyöräilyä ongelmallisena. Helsingissä pyöräilystä mulla ei ole tosin pienintäkään kokemusta. Pyörä oli ensimmäisiä hankintoja myös Espanjaan ja Saksaan muuton jälkeen. Espanjassa pyöräilijät oli otettu hienosti huomioon. Düsseldorfissa tuli usein ikävä Suomen ihania pyöräteitä.

  • Vastaa Arja 22.8.2015 17:02

   Suomen pyöräteiden paremmuus tai huonommuus riippuu ilmeisesti aika paljon siitä, missä muualla on pyöräillyt. Minäkin tiedän kyllä ettei se huonoin mahdollinen ole, mutta Helsingistä ainakin löytyy kyllä näitä parannusta kaipaavia juttuja. Kiva kuulla, että olet kokenut Rauman ja Tampereen hyviksi pyöräilykaupungeiksi! Tampereelta muistan siitä keskustasta yhden sellasen asfalttiin kiinitetyn, kaikkien käytettäväksi tarkoitetun pyöränpumpun (en tosin huomannut katsoa mille venttiilille – ehkei siis hyödytä kaikkia), mikä oli sellaista upeaa pyöräilymyönteisyyttä, mitä en olisi uskaltanut edes toivoa! 🙂

 • Vastaa Annika - Tarinoita Maailmalta 20.8.2015 05:18

  Hyviä pointteja ja onhan tuo älytön tuo pyöräparkkikuva 😀 Siis loistava idea, mutta miten sieltä löytää tai saa irti omansa.. Pyöräilen täällä Kanadassa töihin joka päivä, tosin onneksi vain hetken aikaa tulee mentyä autojen seassa. Täälläkin on valitettavan monta kuolemantapausta pyörien ja autojen yhteentörmäyksissä ja valkoisia pyöriä näkee aika monta, vaikka Ottawa ei ole sinänsä yhtään hullumpi pyöräkaupunki, on esim noita omia kaistoja jne. Välillä kyllä pitää pyöräilijöide uhkarohkeudelle pyöritellä päätään, kun niitä näkee puikkelehtivan nopeasti autojen seassa..! Itse olen kovin arka pyöräilijä autojen seassa ja koitan välttää sitä minkä vain voin!

  • Vastaa Arja 22.8.2015 17:37

   Tylsä kuulla, että sieltäkin löytyy haamupyöriä :/ Isommissa kaupungeissa niiltä on varmasti vaikeaa välttyä. Itsekin oon tosi varovainen (ja viime viikolla muutuin vielä varovaisemmaksi) autojen seassa ajelua kohtaan, mutta eihän siltä voi välttyä, kun ne pyörätiet ja -kaistat ei tosiaan kata koko Helsinkiä.

 • Vastaa Anna Koskela 20.8.2015 10:14

  Ulkomailla pyöräillään kaupungeissa paljon, ja todellakin on pyöräilijöiden huomioinnissa paljon eroja…

  Mutta eroja löytyy ihan kotimaastakin. Ouluhan on kaupunki, jossa sanotaan olevan Suomen parhaimmat pyörätiet. Ja täällä liikutaan pyörillä läpi vuoden. Nuo pyörätiet tekevät sen, että autot ja pyörät pysyvät onneksi täällä hyvin erillään toisistaan. Eli turvallista on.

  Mitenkään pyöräilymyönteinen Oulu ei kuitenkaan ole. Lumet pyöräteillä pitkään, tai sitten renkaita puhkovaa sepeliä. Ei mitään kunnollisia pyöräparkkeja tai mitenkään kovasti muuten pyöriä infrassa huomioitu.

  Kun äitini tuli ensimmäistä kertaa Ouluun, hän oli jalankulkijana täysin kauhuissaan joka puolelta ohi suihkivista pyöräilijöistä. Itse en edes asiaan enää kiinnitä mitään huomiota. Pyöräilijöitä ja pyöriä on kaikkialla, ja kyllä ne väistä, kunhan itse ei tee mitään äkkinäistä liikkua 🙂

  Tämä taitaa olla sellainen asennekysymyskin. Oululaiset on melko tyytyväisiä siihen mitä on, koska luultavasti eivät edes tiedä paremmasta. Helsingin Baanat, vartioidut pyöräparkit, omat kaistat ja liikennesuunnittelu pyöräilijät huomioiden taitaisivat olla täällä ihan liikaa extraa 😀

  • Vastaa Arja 23.8.2015 00:09

   Hyvä, että Oulussa osataan olla tyytyväisiä 😀 Ehkä monet Helsinkiläisetkin on, en tiedä siitä, mutta paljon tästä on nyt viimeisen viikon aikana taas keskusteltu. Baana on tosiaan kiva, mutta se on yksi lyhyt pätkä isossa kaupungissa. Toivottavasti lisää vastaavia saadaan, ja etenkin ihan vaan tavallisille teille pyöräkastoja – niillä kaistolla ajavia pyöräilijöitä ei jalankulkijoidenkaan tarvitsisi muuten pelätä! Lumet ja sepeli on kyllä yksi meidän pohjoismaiden erityisongelma, siinä muutama tärkeä lisäys pyöräilymyönteisyyden listalle.

 • Vastaa Helena Arvio 20.8.2015 22:20

  Tärkeää asiaa, kiinnostava postaus,hyvät kuvat!

 • Vastaa Reetta 20.8.2015 23:26

  Todella hyvä juttu – lähtee jakoon!!! Eipä paljon lisättävää muiden kommentteihin tai tähän artikkeliin ylipäätään. Tässä pilkunnysväysmaassa näyttää olevan välillä päämääränä asioiden hankaloittaminen, eikä turvallisuus tai järkevyys. Itse pyöräilen kesät talvet Tampereella. Nyt kaupungissa 14 vuotta asuneena olen vihdoin suunnilleen oppinut keskustan infrastruktuurin pyörän kannalta (missä pyörätie yhtäkkiä loppuu korttelin ajaksi, missä se risteytyy kävelytien kanssa, milloin pitää vaihtaa kadun toiselle puolelle pysyäkseen edelleen laillisella pyörätiellä jne.). Ei ole ihan helpoksi nimittäin tehty sitä sääntöjen noudattamistakaan!

  • Vastaa Arja 23.8.2015 00:13

   Kiitos, Reetta! Sama fiilis tosiaan, että sääntöjä noudattaisi enemmän kuin mielellään, mutta helpoksi sitä ei ole aina tehty. Sitten jos onkin tuttu kaupunki jossa on pyöräillyt pitkään, voi käydä niin, että tulee tietyömaa eikä pyöräilijöitä ole ohjattu millekään uudelle reitille – onneksi on toki myös niitä tietyömaita, jossa ohjaus toimii hyvin. Tuossa aiemmassa kommenttivastauksessa totesinkin nähneeni Tampereella julkisen asfaltissa kiinni olevan pyöränpumpun – se oli minusta aika mainio juttu!

 • Vastaa Lotta Watia | Unagidon 21.8.2015 07:34

  Mä harvemmin pyöräilen kaupungissa (niin, ehkä juuri siksi, että se tuntuu turvattomalta…), mutta tuntuu, että viime aikoina monet suomalaiset kaupungit ovat petranneet pyöräteiden suhteen. Ainakin Jyväskylään ja Tampereelle on tullut ihan selkeitä pyöräväyliä ja toivottavasti tulisi enemmän yhä edelleen. Noita pyöräilijöille tarkoitettuja valoja en ole tosin vielä Suomessa nähnyt. Tai ainakaan en muista, missä niitä voisi olla.

  • Vastaa Arja 23.8.2015 00:14

   Helsingistä löytyy muutamat pyöräilijöille tarkoitetut valot, ja vaikka noita teitä ja kaistoja on tullut silloin tällöin lisää, ollaan vielä aika kaukana yhtenäisestä pyöräteiden ja -kaistojen verkostosta. Luulen että asia paranee pikkuhiljaa kaikissa Suomen kaupungeissa, mutta soisin kehityksen olevan vähän nopeampaa!

 • Vastaa Arna | Cocoa etsimässä -matkablogi 21.8.2015 08:24

  Erittäin hyviä pointteja! Itse pyöräilen sen verran vähän (säännöllisesti kesäkaudella kuitenkin), että en ole kaikkia näitä näkökuklmia tullut edes ajatelleeksi, mutta todellakin, tällaiset parannukset edistäisivät varmasti pyöräilyä liikkumismuotona. Oma elinpiirini (koti/koulu/työ/keskusta) täällä Helsingin keskustan tuntumassa on kohtuullisen pieni, ja omilla reiteilläni pyörätiet vievät aika hyvin kaikkialle. Tai siis itse asiassa reitilleni osuu myös paljon puhuttu Hämeentie (pätkä Sörnäisistä Hakaniemeen), jolla ei ole pyörätietä, mutta itselläni ei ole mitään ongelmaa ajaa Sörnäisten rantatien kautta, jossa taas on hyvä ja leveä pyörätie. Ja siis täytyy sanoa, että minä en uskalla ajaa autotiellä, joten jos vilkasliikenteiseltä tieltä puuttuu pyörätie, ajan röyhkeästi jalkakäytävällä. Kävelyvauhtia tosin, ja jalankulkijoiden ehdoilla. Ja tätä tapahtuu onneksi tosi harvoin, koska liikun lähinnä tutuilla reiteillä, joista pyörätiet löytyy.

  Mutta asenne on kyllä isoin turvallisuustekijä. Mä toivoisin, että ihmiset ottaisivat kaikkialla toisensa paremmin huomioon, liikkumismuodosta riippumatta.

  • Vastaa Arja 23.8.2015 00:16

   Minä teen ihan samaa, ajan jalkakäytävällä mm. silloin, kun tulee asiaa jaa Hämeentiellä Sörnäisistä Hakaniemeen, en todella uskalla ajaa siinä bussien seassa. Rantatie on tosiaan onneksi suht lähellä, mutta periaatteesta on minusta aika hassua, että yhden liikkujaryhmän pitäisi kiertää sivukadulta, kun autot ja kävelijät saavat mennä pääkatua. Tuossa ylhäällä Jennin mainitsemat kyltit voisivat ehkä olla kokeilemisen arvoinen juttu asennemuutoksen alullelaittamiseksi? Mukavaa, että sinun arkimatkoilta löytyy toimivat pyörätiet!

 • Vastaa Mirka/ Reason for a Season 21.8.2015 13:38

  En omista pyörää, joten en tule ajatelleeksi tällaista usein..mutta ei tämä homma kyllä ihan parhaalla mahdollisella tavalla Helsingissä toimi. Voihan olla, että se on alitajuisesti vaikuttanut siihen, että en halua pitää pyörää. Toinen syy on se, että pyöriä vaan varastetaan liikaa. Mahtavaa, että on kaupunkeja, joissa nämä jutut on järjestetty paljon paremmin!

  • Vastaa Arja 23.8.2015 00:19

   Musta tuntuu, että monet pelkää pyöräilyä esimerkiksi Helsingin keskustassa eivätkä sen vuoksi tee sitä. Se on tosi harmillista. Varasteluun voin kohta puolentoista vuoden kokemuksella kertoa tepsivän kunnollisen U-lukon, jolla pyörä kiinnitetään aina rungosta ja takarenkaasta johonkin pylvääseen, aitaan tms. (kop kop, nyt koputan puuta) 🙂

 • Vastaa Virpi /Täynnä tie on tarinoita 21.8.2015 21:05

  En ole omistanut pyörää moneen vuoteen, joten ei kauheasti ole tullut seurattua miten pyöräilijät on eri kaupungeissa huomioitu. Mutta ehdottomasti hyvää asiaa tuli tässä postauksessa ja jäi sellainen vaikutelma että monissa Euroopan kaupungeissa ollaan Suomea edellä näissä asioissa.

  • Vastaa Arja 23.8.2015 00:21

   Kiitos, Virpi! Euroopastakin taitaa löytyä tosiaan kaupunkeja joissa asiat on huonommin kuin Helsingissä (ja poljin toki itsekin sellaisissa kesällä mm. Saksassa). Eli ei Suomi taida ihan sitä alakastia olla, mutta mallia pitäisi mielestäni ehdottomasti ottaa juuri noista maista jossa pyöräilyyn ja sen turvallisuuteen on kunnolla panostettu!

 • Vastaa Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 25.8.2015 10:51

  Itse kun en aja (en pyörää enk’ autoa) niin olen kyllä hämmästyneenä kuunnellut herjausta autoilijoiden ja pyöräilijöiden välillä muutaman vuoden. Traaginen oli kyllä tuo Töölön tapaus…

  • Vastaa Arja 25.8.2015 11:10

   Se on hirveän typerää ja surullista, että tuota tapahtuu molemmin puolin… Tuntuu, että viimeisen parin viikon ajan kaikki on käyttäytyneet Helsingin liikenteessä jotenkin varovaisemmin ja lempeämmin, toivottavasti se olisi pysyvä muutos! Paranettavaa olisi kaikilla.

  Jätä vastaus