Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Kuvankaunis Reininlaakso, eli pyöräillen Bonnista Koblenziin ja Bingeniin - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Kuvankaunis Reininlaakso, eli pyöräillen Bonnista Koblenziin ja Bingeniin

Upper Middle Rhine Valley, eli Bingenistä Koblenziin ulottuva Reininlaakson keskiosa tai Reinin rotko, tarjoili kesän Eurovelo 15 -pyöräretkellä ehdottomasti Saksan kauneimpia maisemia. Laaksoa ei suotta ole listattu Unescon maailmanperintökohteeksi (Unscon tarkemman kuvauksen kohteesta voi lukea täältä). Eurovelo 15 -pyöräreitti oli Hollannista Saksan puolelle siirryttyämme aluksi karua, teollisuusalueiden täyttämää, ja sen verran sekavasti merkitty, että eksyimmekin reitiltä useamman kerran. Jo Bonnin jälkeen reitti muuttui kuitenkin kauniin vehreäksi, joenrantaa mukailevaksi pyörätieksi jolla oli helppoa ja mukavaa suunnistaa. Koblenzin jälkeen varsinainen Reininlaakson keskiosa lunasti kaikki alueelle asettamamme odotukset: kauniisti mutkittelevan joen rantoja koristavat idylliset kylät ja pikkukaupungit, vihreitä penkereitä viiniviljelmät ja mäennyppylöiden päällä tönöttää satoja vuosia vanhoja linnoja. Reissun päältä kuvailemani katastrofaalisen pyöräilypäivän jälkeen jokilaakso tarjosi kaivattua kauneutta silmälle ja lepoa hermoille.

Jokilaakson alueella voi liikkua pyörien tai auton lisäksi myös risteilylaivoilla. Emme tutustuneet risteilyihin tarkemmin, mutta aikatauluoppaat kertoivat laivamatkan olevan mahdollista aloittaa ja lopettaa lähes jokaisen isomman jokivarren kylän kohdalla. Pyöräretkeily tuolla 65 kilometrin (Bonnista Bingeniin laskettuna 130 kilometrin) mittaisella matkalla on kuitenkin helppoa ja vaivatonta, ja reitti sopii todella mainiosti mukavuudenhaluisemmankin lomailijan pyöräilykohteeksi. Idyllisiä joenrantakyliä ja pikkukaupunkeja on muutaman kymmenen kilometrin välein, joten päivämatkoiksi on helppoa valita itselle sopiva, lyhyempikin etappi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kylien rannat pursuavat hotelleja ja majataloja sekä ravintoloita ja kahviloita. Evästä ei pyöräretkeilijän tarvitse siis tällä etapilla lähteä kovin kaukaa varsinaiselta reitiltä etsimään, mutta sesonkiaikana majoitukset voi olla hyvä varata ajoissa. Me teimme varaukset aina samana aamuna, eikä valinnanvaraa ollut silloin enää paljon jäljellä – pääsimme kuitenkin joka yö sisään nukkumaan. Monista hotelleista voi vuokrata pyöriä päiväretkille, ja pyöräilylomia järjestäviltä matkatoimistoilta voi kysyä pidempiaikaista vuokrapyörää, jonka voi noutaa yhdestä kohteesta ja palauttaa toiseen. Koblenzin ja Bingenin välillä näkyi todella paljon pyöräretkeilijöitä, ja alue vaikutti olevan erityisesti iäkkäämpien pyöräilijöiden suosiossa. Bilelomalaista ei rauhallinen jokilaakso todennäköisesti kiinnosta, mutta muuten se on mielestäni hieno kohde nuoremmillekin matkailijoille kulkuvälineestä riippumatta.

Remagenin maisemissa kelpasi nauttia retken ainoa kuohuviiniaamiainen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yövyimme Bonnin ja Bingen välisellä alueella Remagenissa johon poljimme Kölnistä, sekä Boppardissa josta jatkoimme Mainziin. Reininlaakson keskiosan hintataso oli ainakin heinäkuussa hiukkasen kalliimpi kuin Hollannissa ja pohjoisemmassa Saksassa. Remagenista olimme varanneet Rhein Hotel Arte:sta twin-huoneen. Kun hotellissa ei oltu huomioitu erillisten sänkyjen toivetta eikä sellaisia ollut enää illansuussa tavallisissa huoneissa vapaana, meille annettiin kahden makuuhuoneen huoneisto hotellin yläkerroksesta – tässä hotellissa taisikin olla lopulta koko loman paras hinta-laatusuhde! Boppardissa yövyimme sympaattisen isäntäpariskunnan pitämässä vanhassa majatalossa Pension Haus Wellerissä, joka vinoine lattioineen oli kuin suoraan Roald Dahlin novellista. Boppardin kävijöille suosittelisin tämän tunnelmallisen majapaikan lisäksi myös tuolihissimatkaa upean jokimaiseman äärelle:

Pysyttele Haavematkojen mukana facebookissa, bloglovinissa tai instagramissa!

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

53 Kommentit

 • Vastaa Anna Koskela 27.9.2015 09:06

  Pari vuotta sitten käytiin tuolla autolla ajelemassa, ja silloin satoi kaatamalla monta päivää. Jäi kaihertamaan, kun maisemat oli ihan harmaat…

  Nyt lähdetään kahden viikon kuluttua uudestaan tuonne. Toivotaan, että aurinko nyt jaksaisi valaista viiniviljelmiä ja jokea vähän enemmän.

  • Vastaa Arja 27.9.2015 13:41

   Harmi juttu että viime reissullenne ei osunut parhaat säät, toivottavasti tällä kertaa on parempi sääonni. Mukavaa matkaa, hieno paikka se on etenkin kirkkaalla säällä 🙂

 • Vastaa Tiia/ReiseReise 27.9.2015 18:23

  Oioioi, miten mahtavia maisemia! Hyvä tuuri, että pääsitte aina kuitenkin nukkumaan. 🙂

  • Vastaa Arja 28.9.2015 22:33

   Kiitos, mahtavia kyllä oli 🙂

 • Vastaa Elina | Vaihda vapaalle 27.9.2015 20:06

  Näyttää tosi mukavalta paikalta. Minä tosin taittaisin tuon matkan mieluummin siellä risteilyaluksen kyydissä, mutta teille parempi kuntoisille näyttää pyöräreitit mahtavilta. 🙂

  • Vastaa Arja 28.9.2015 22:34

   Risteilyalus ei varmasti olisi ollenkaan huono vaihtoehto tuon alueen katseluun – joskin täytyy todeta, että se on pyöräretkikohteenakin ihan kaikille sopiva, kun siellä voi polkea vaikkapa päivän aikana 20 km hotellilta seuraavalle ja nauttia tällä tavalla upeasta seudusta useammankin päivän ajan 🙂

 • Vastaa Ansku Bcn 27.9.2015 20:20

  Upeita maisemia! Varmaan oli etureidet kipeinä iltaisin, näyttää nimittäin aika kumpuilevalta 🙂

  • Vastaa Arja 28.9.2015 22:35

   Upeaa oli tosiaan. Rannassa kulkevat pyörätiet olivat hyvinkin tasaisia (senkin puolesta suosittelisin täällä pyöräilyä niillekin joilla ei pyöräretkeiykokemusta ole), kummut ja mäet nousevat sitten vähän kaueampana joenrannasta!

 • Vastaa Miika ♥ Gia | matkakuume.net 27.9.2015 22:03

  Ihania maisemia! Pyöräilyä kaipaan matkan päällä jatkuvasti. <3

  – Gia

  • Vastaa Arja 28.9.2015 22:36

   Kiitos! Teilläkin on sitten jotain mitä odottaa, vaikka matkan loppuminen ei varmasti olekaan kaikilta osin mukava juttu 😉

 • Vastaa Henna /suurin onni 28.9.2015 11:32

  Oih onpa hienoja maisemia! Erityisen ihania on nuo loppupään kuvat joen mutkista 🙂 Minusta ei tuohon pyöräreissaamiseen olisi, mutta kiva lukea erilaisista reissuista kuin mitä itsellä on tapana tehdä.

  • Vastaa Arja 28.9.2015 22:37

   Kiitos! Tuo Boppard oli tosiaan ihan erityisen kaunis kohta joesta. Jos joskus pyöräreissailu alkaakin kiinostaa, tässä on oikein mainio ja helppo paikka aloittaa se 🙂

 • Vastaa Laura / My Passport Pages 28.9.2015 13:30

  Tuo on aivan upeaa seutua kyllä. Muutaman kerran on viime vuosina tullut käytyä Koblenzissa työmatkalla ja aina junamatkalla olen noita maisemia ihaillut, samalla kun olen harmitellut sitä, ettei ole ollut aikaa pysähtyä tutkimaan aluetta tarkemmin.

  • Vastaa Arja 28.9.2015 22:38

   Tuo on varmasti tosi kiva reitti myös junan kyydistä katseltuna, mietittiinkin että raide kulkee niin mukavan lähellä rantaa että sieltäkin täytyy olla upeat näkymät!

 • Vastaa Toimistotarvikkeet 28.9.2015 13:42

  Komeet maisemat kyllä! Minkälaista “perusvarustusta” muuten suosittelisitte aloittelevan pyöräreissaajan laukkuihin? Onko kokemuksesta tullut jotain “ai hitto, olisinpa tajunnut ottaa mukaan”-hetkiä?

 • Vastaa Terhi / Muru Mou 28.9.2015 18:30

  Samaa mieltä muiden kanssa, että maisemat ovat todella upeita! Kelpais noissa maisemissa minullekin kuohuviiniaamiainen!

  • Vastaa Arja 28.9.2015 22:41

   Kiitos, ja kuohuviiniaamiainen kelpaa tosiaan aina, mutta ihan erityisesti tietysti nätillä jokiterassilla 😉

 • Vastaa Mia / Elämää ja Matkoja 29.9.2015 10:45

  Kaunista! Jokiristeily näissä maisemissa on käynyt monta kertaa mielessä, pitänee vielä löytää sopiva aika toteuttaa se!

  • Vastaa Arja 29.9.2015 23:20

   Ehdottomasti kannattaa, alue on mielettömän upea varmasti myös laivan kyydistä katseltuna 🙂

 • Vastaa Lotta Watia | Unagidon 29.9.2015 11:09

  Oi että, kyllä sulla vaan on niin ihania pyöräretkiä. Suht jees tuo upgrade kahden makuuhuoneen huoneistoon! Kannatti tulla vähän myöhemmin paikalle. 😉

  Otatko aina reissuun oman pyörän mukaan vai vuokraatko kohteista?

  • Vastaa Arja 29.9.2015 23:22

   Juu, tuolla kertaa kannatti tosiaankin olla myöhässä 😉 Mulla on oma retkipyörä aina mukana, mutta monet kaiketi myös vuokrailee pyöriä…itse satsasin parempaan pyörään alunperin just siksi, että lentelen sitten maailmalle sen kanssa ja hyvin se on ainakin nämä pari ensimmäistä kertaa mennyt!

 • Vastaa Annika | Travelloverblogi 29.9.2015 11:34

  Eipä tässä voi kuin kompata muita, eli mielettömän kaunista. Taas yksi alue, jonne pitäisi mennä. Saksalainen maaseutu ja luonto ovat vielä täysin käymättömiä.

  • Vastaa Arja 29.9.2015 23:22

   Kiitos, ja ehdottomasti kyllä kannattaa mennä! Pyörällä, autolla, laivalla, junalla…ihan millä kulkuvälineellä vaan on ehdottomasti katsomisen arvoinen alue 🙂

 • Vastaa Heidi 29.9.2015 14:19

  Jostain syystä Saksassa ei ole tullut käytyä koskaan, mutta tästä Reininlaaksosta Saksaan tutustumisen voisi varmasti aloittaa, niin kauniilta maisemat näyttävät. Itse olen nyt vähän haaveillut, jos pääsisi myös pyöräilemään syksyn Espanjan reissulla pitkin maaseutua, mutta saa nähdä, miten käy…

  • Vastaa Arja 29.9.2015 23:24

   Tämä on oikein hyvä aloituspaikka Saksaan tutustumiseen. Hienoja paikkoja on varmasti muuallakin Saksassa, mutta Rein-joen varrelta tämä oli kyllä ihan ehdottomasti se kaunein 🙂 Pyöräily Espanjan maaseudulla kuulostaa huikealta, toivottavasti haaveesi toteutuu!

 • Vastaa Jenna 30.9.2015 11:48

  Näyttää niin kauniilta tuolla seudulla. Pyöräilyreissu noissa maisemissa kelpaisi itsellekin. Meillä on jo pari vuotta ollut puheissa reissun Reininlaaksoon.

  • Vastaa Arja 3.10.2015 09:32

   Kaunista siellä on, toivottavasti teidänkin reissu toteutuu pian 🙂

 • Vastaa Venla 30.9.2015 14:24

  Upeat maisemat ja hauskan erilainen tapa reissata. Näkee varmaan ihan eri tavalla, kuin bussilla tai autolla kulkiessa. Plussaa varmasti myös siitä, että voi pysähdellä milloin siltä tuntuu, tosin (kuvaus)taukoja saattais ainakin itsellä kertyä jopa liikaa. 😀 Toi ekan kuvan linna on kans upeen näkönen!

  • Vastaa Arja 3.10.2015 09:34

   Kiitos! Kyllä vaan, juuri tuon takia olen pyörämatkailusta innostunutkin – kaiken näkee ja kokee ilman että tarvitsee välttämättä edes pysähtyä. Kuvausstopeilta suurinpiirtein jokaisen mutkan kohdalla en toki pystynyt itsekään välttymään 😉

 • Vastaa AnnKat 30.9.2015 18:18

  Aivan mielettömiä maisemia!
  Saksaa on tullut kierrettyä julkisten kyydissä ja silloin ei kyllä näe tätä kaikkea upeutta. Tekisi mieli lähteä joskus kiertämään Saksan kaikkia söpöjä pikku kyliä auton kanssa… ehkä sitten joskus. 🙂

  • Vastaa Arja 3.10.2015 09:35

   Kiitos! Itsekin suosin julkisia useimmiten silloin, kun en ole pyörän selässä, mutta omalla kulkuvälineellä tosiaan näkee enemmän…tässä Reininlaaksossa on tosin aika kivasti rantaa pitkin kiertävä junarata 🙂

 • Vastaa Sini 1.10.2015 14:54

  Saksa on kyllä yllättävän kiva.

 • Vastaa Virpi /Täynnä tie on tarinoita 1.10.2015 19:27

  Kuulostaa upealta reitiltä ja kuvatkin sen kertoo, että kauniissa maisemissa olette ajelleet! 🙂

  • Vastaa Arja 3.10.2015 09:39

   Kauniissa maisemissa saimme kyllä pyöräillä!

 • Vastaa Pirkko / Meriharakka 1.10.2015 22:26

  Pari kertaa olemme noilla seuduilla viettäneet enemmän tai vähemmän aikaa.
  Juuri Koblenzissa satuimme joskus saamaan aikaiseksi pienen riidan majoituksen valinnasta, kun olimme ilman varauksia liikkeellä eikä sopivaa meinannut heti löytyä – mutta jäipähän paikka niin mieleen, lopulta kyllä paikkana ihan positiivisena sellaisena, että sinne piti seuraavalla kerralla vielä palata, kun oltiin sopivasti kulmilla. Saksa on kyllä helppo alue, vähän kuin kotona (tai Pohjoismaissa) olisi.

  • Vastaa Arja 3.10.2015 09:43

   Välillä reissukohteet jää mieleen juurikin kommelluksista, onneksi tämä paikka teille lopulta kuitenkin positiivisena 🙂 Tuo on ihan totta, että helppoudessa Saksa ei eroa pohjoismaista mitenkään. Joskin itse en osaa kieltä, mikä tuotti välillä haasteita. Toki jostakin löytyi aina joku englantia osaava paikalle.

 • Vastaa Jenna |Journey Diary -matkablogi 2.10.2015 18:01

  No on kyllä kaunista! Mielettömiä maisemia 🙂

  • Vastaa Arja 3.10.2015 09:43

   Kaunista tosiaan oli! 🙂

 • Vastaa Mikko Nurminen 3.10.2015 10:32

  Todella kivan näköistä! Pyörällä pääsee ja näkee kyllä niin hyvin, vaikka mun pyöräilyt rajoittuvatkin yleensä muutaman tunnin kaupunkipyöräilyyn.

 • Vastaa Jenni / Globe Called Home 3.10.2015 14:47

  Niin kauniita nuo maisemat! Katselin noita usein Luxemburgissa asuessa kun junailin Koblenziin tai Kölniin, mutta ikinä en saanut aikaiseksi lähteä matkaan pyörällä. Nyt ehkä vähän harmittaa… vaikka eipä sitä kaikkea ikinä ehdi tekemään mitä haluaisi. 🙂

  • Vastaa Arja 5.10.2015 00:14

   Onneksi noita ihania maisemia näkee aika hyvin siitä rantaa kiertävältä junaradaltakin 🙂

 • Vastaa sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi 3.10.2015 18:06

  Ihanaa, erityisesti tuo sinisenä kimmeltelevä vesi! Tämä on ollut kiva reissu seurata, eikä vähiten juuri noiden maisemien vuoksi. Tuolihissimatka olisi kiva käydä istumassa itsekin, ainakin tuolla säällä… <3

  • Vastaa Arja 5.10.2015 00:15

   Kiva kuulla, että reissun mukana on ollut kiva pysytellä. Alsacen maisemat tulevat vielä blogiin tässä syksyn mittaan, mutta muuten tuon reissun postaukset alkaakin olla aika lailla tehty 🙂 Tuolihissiin kannattaa ehdottomasti mennä, jos Boppardiin joskus päädyt!

 • Vastaa Kohteena maailma / Rami 3.10.2015 23:03

  Itsellekin tuttuja maisemat nuo, ja verraten kauniita onkin! Toi on kyllä upea paikka, minne mennään tuolihissillä ihasteleen tuota mutkaa 🙂 Tonne on kyllä mentävä uudestaan, kaiken kaikkiaan kivaa aluetta. Varmasti on ollut upeaa pyöräillä tuolla!

  • Vastaa Arja 5.10.2015 00:18

   Boppardin tuolihissimatka oli kyllä mahtava, etenkin aurinkoisella säällä 🙂 En tosin ihan tajunnut missä ne luvatut neljä järveä näkyy (four lakes view) me onnistuttiin näkemään enintään kolme. Upeaa oli pyöräily, ei käy kieltäminen!

 • Vastaa Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 4.10.2015 12:43

  Viinimatkaiu alueella kyllä kiinnostasi kovasti!

 • Vastaa Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia 6.2.2016 13:38

  Upeita kuvia ja nuo Boppardin kuvat ihan erityisesti! Uskaltautuisikohan sitä pikkasen korkeanpaikankammoisena moiseen tuolihissiin….

  • Vastaa Arja 18.2.2016 00:02

   Kiitos! Mieletön paikka tosiaan, tuolihissiä myöten!

 • Vastaa Janne Kauranen 29.2.2016 15:14

  Moro! Upeita kuvia upeista maisemista! Itse suunnittelen lähteä Juhannukseksi tuonne ja pyöräillä Mainzista Kölniin, yöpyen matkalla Boppardissa. Mainitsit tuossa tekstissä, että jotkut matkailutoimistot järjestävät pyörän vuokrausta siten, että voi noutaa yhdestä paikasta ja jättää toiseen…Oisko sulla vinkkejä noista toimistoista?

  • Vastaa Arja 22.3.2016 13:13

   Hei! Kiitos 🙂 Anteeksi vastauksen viipyminen, tämä kommentti oli jäänyt multa huomaamatta. Mulla ei ole valitettavasti sen tarkempaa tietoa, kuin että monesti kuulin tourist officien yleisesti vuokraavan pyöriä tuolla alueella. Törmättiin myös joihinkin, jotka oli vuokrapyörillä matkalla vain yhteen suuntaan. Siellähän kulkee myös hyvät junaradat molemmin puolin jokea, ja junan avulla pyörän palauttaminenkin voi tarvittaessa käydä mukavasti – toisaalta tuolla polkiessa mietittiin, että ihan hyvin olisi voinut tulla toista puolta jokea takaisin päin ja katsella maisemat toisesta suunnasta, senverta hienot ne oli 🙂

   • Vastaa Janne Kauranen 26.3.2016 10:26

    Moi!
    Kiitos paljon 🙂 Nuo tiedot ovat myös hyödyllsiä! Ei muuta kuin matkaan vaan 🙂

  Jätä vastaus