Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Liebster Award eli 11 reissukysymystä - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Liebster Award eli 11 reissukysymystä

Matkablogeissa on kiertänyt pitkin kesää ja alkusyksyä pienten blogien tunnustukseksi liikkeelle lähtenyt Liebster Award. Ehdin saada tämän hienon haasteen jo kolmestakin blogista, eli suuri kiitos awardista sekä kysymyksistä Discovering Sunbeams, Mangostania sekä Liikkeellä! Siinä on muuten kolme oikein mainiota matkablogia, eli käykää ihmeessä tutustumassa näiden naisten tarinoihin muutenkin. Oma kesäni vierähti blogissa hieman hiljaisempana pyöräilyjuttuja lukuunottamatta, joten haasteeseen vastaaminen jäi näihin syysruskan päiviin, kun pakkanenkin jo nipistelee pyöräilijän poskipäitä ja niiden viimeisten kesän lämpimien juttujen muistelua haluaa siirtää vielä vähäsen eteenpäin. Otin vapauden valita mieluisimpia kysymyksiä kaikista kolmesta minulle haasteen lähettäneestä blogista, yhteensä kuitenkin sen 11 kysymystä, kuten tässä haasteessa on ollut tapana.

 1. Pohjoisin ja eteläisin paikka, jossa olet käynyt? – Pohjoisin paikka on Tromssa, jonne liftasin Helsingistä kesällä 2009. Eteläisin on Mosambikin pääkaupunki Maputo, graduaineiston keräysmatkalla tammikuussa 2010. Luulin tähän mennessä eteläisimmän paikan olleen samalla reissulla nähty Krugerin kansallispuisto Etelä-Afrikassa, mutta tulipa kerrankin tarkistettua asia kartasta, ja kyllä Maputo näyttää olevan etelämpänä.Kuvissa tämän vuoden pohjoisin ja eteläisin paikkani: Saariselkä ja Pandan-saari Filippiineillä. Kuva Pandanilta on Aunin ottama.
 2. Missä menoissa säästät ensimmäisenä, kun on tarkoitus haalia reissubudjettia kasaan? – Olen talousasioissa ylipäänsä todella huono, ja arkiset menoni nousevat yleensä suoraan sitä mukaa, kun tulotkin. Minulle paras tapa säästää on pistää oikeasti rahaa sivuun ja yrittää elää lopuilla pihistellen tasaisesti kaikesta. Ylipäänsä en shoppaile hirveästi vaatteita, joskin saatan ostaa kalliimpaa ja laadukkaampaa silloin, kun ostan. Syön ja juon teetä ulkona useamman kerran kuukaudessa, käyn silloin tällöin leffassa ja liikuntaharrastuksista en tingi, mutta muuten en juurikaan tee kalliita ns. ylimääräisiä asioita. Paitsi tietysti matkustan.
 3. Pelottavin tai hämmentävin kokemuksesi matkojen varrelta? – Pelottavin lienee Euroopan liftausmatkalta kesältä 2010. Bemarimies lasketteli saksalaisella nopusrajoituksettomalla baanalla Hampurista Berliiniin parhaimmillaan 260 kilometrin tuntivauhtia. Kun kuskin kanssa ei ollut yhtäkään yhteistä kieltä, ei auttanut kuin tuntea käsien hikoavan kesähousuja vasten ja katsella kauhusta kankeana kovassa vauhdissa kaventuvaa näkökenttää. Tämän jälkeen en ole liftannut Saksassa, enkä aijo niin tehdä tulevaisuudessakaan.Euroopan reissu kesällä 2010 alkoi liftauksella Turkuun. Silloin oli rastat päässä ja muutenkin matkustelussa vähän eri meininki. Uteliaisuus ei ole vuosien varrella kadonnut mihinkään!
 4. Mikä on paras matkailuun tai muihin kulttuureihin liittyvä kirja, jonka olet lukenut? – Chimamanda Ngozi Adichien kirjat vievät aina mielettömiin afrikkalaisiin tunnelmiin. Ensimmäinen ja myös paras lukemani kirja häneltä oli Puolikas keltaista aurinkoa. Raadollinen kaunis ja haikea tarina Länsi-Afrikasta jättää lukijaan jälkensä ja tuohon kirjaan pitää aina silloin tällöin tarttua uudelleen.
 5. Oletko koskaan myöhästynyt lennolta? Miten tilanne ratkesi? – En ole myöhästynyt, mutta Johannesburgissa jäimme shoppailemaan ihanaa käsityöhenkistä tavaraa Out of Africa -putiikkiin niin pitkäksi aikaa, että jatkolentomme oli jo boardattu täyteen, meitä odotettiin portilla ja oli kuulemma useamman kerran kuulutettukin, ja saimme ostoskasseinemme nuhteet lentoemännältä. Sori South African Airways, olet kärsivällisyyden lisäksi muutenkin yksi parhaista lentoyhtiöistä, jolla olen lentänyt.Ei ihan Johannesburgin lentokentältä, mutta saman valtion sisältä Krugerin kansallispuistosta
 6. Oletko päässyt jossain maassa vierailemaan perinteisessä kodissa? Kerro unohtumattomin kokemuksesi. – Olen vieraillut ihmisten kodeissa mm. sohvasurffauksen merkeissä, mutten kovin eksoottisissa maissa. Eksoottisin kokemukseni lähes kodista lienee keskibosambikilaisesta kylästä Morrumbalan läheltä. Naiset viettivät päivää puun alla lapset sylissään, kanat tepastelivat vapaina pihalla, vuohet laidunsivat viereisellä niityllä ja kun kyläkoulussa tuli välitunnin aika, tutkimushaastattelijamme päätyivät aikamoisen lapsilauman ympäröimäksi. Tutkimushaastattelut Mosambikilaisessa kylässä kiinnostivat lapsia
 7. Mikä on kaunein maa, jossa olet käynyt? – Ehdottomasti Islanti. En ole edes kylmien paikkojen ystävä, mutta ei sille mitään voi, Islanti vie sydämen.Jökulsarlon eli jäätikkölaguuni. Mielestäni ei kaikesta hypetyksestä huolimatta Islannin kaunein paikka, mutta silti hyvin erityinen.
 8. Mieluisin kotimaan kohde Suomessa? – Lappi, koska se on minulle Etelä-Suomen kasvatille niin erilainen ja eksoottinen. Olen käynyt Kilpisjärvellä, Inarissa ja Saariselällä, viimeisimmässä sekä kesällä että talvella. Tykkäsin kaikista.
 9. Paras pakkausvinkkisi? – Valitsin tämän kysymyksen kai kertoakseni teille, miten epäjärjestelmällinen pakkaaja olen. Pyörälaukkuihini sullon aina summittain vaatepusseja, ja pengon niitä yksitellen ulos kunnes löydän tarvitsemani. Useampikin retkikaverini on säätämistäni seurattuaan hyväntahtoisesti ehdottanut läpinäkyviä pusseja, joista saa puristettua ilman pois. Ei huono vinkki yhtään. Omat vinkkini taitavat olla Lushin palashampoo sekä tuulettamalla useiden päivien peräkkäistä käyttöä kestävät merinovillavaatteet.
 10. Jos muuttaisit ulkomaille, minne lähtisit? – Hollantiin tai Sveitsiin. Näin päätin tänä kesänä. Hollantiin maailman parhaiden pyöräteiden sekä gluteenittomien ruokien saatavuuden ja Sveitsiin maisemien vuoksi.Sveitsi. Kyllä muuttaisin.
 11. Oletko kiinnostunut matkakohteesta elokuvan, kirjan tai TV-sarjan ansiosta? – Nähtyäni The Secret Life of Walter Mitty eli Walter Mittyn Ihmeellinen Elämä -leffan ja kuultuani, että kaikki sen Islanti, Grönlanti ja Afganistan -kohtaukset on kuvattu oikeasti Islannissa, tuosta tuliperäisestä maasta tuli minulle pieni pakkomielle. Reilun puolen vuoden kuluttua istuinkin jo Iceland Airin koneessa matkalla sinne. Jos on yhtään niin innostuvaa sorttia kuin minä, kannattaa varoa mitä katsoo!

Liebster Awardiin kuuluisi myös uusien blogien mukaan haastaminen ja kysymysten keksiminen näitä varten. Haaste on kuitenkin kiertänyt matkablogeissa jo hyvän tovin ja monet ovat siihen vastanneet, eikä aktiivisella seurantalistallani ole tällä hetkellä muita kuin matkablogeja. Jos joltakin blogilta tämä haaste vielä puuttuu, nämä mainiot kysymykset saa mieluusti ottaa vastattavaksi myös oman blogin puolelle!

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

6 Kommentit

 • Vastaa Johanna Hulda - Discovering Sunbeams 11.10.2015 14:04

  Kiva että lähdit mukaan haasteeseen, näitä vastauksia oli mukava lueskella!

  Nyt alkoi tosin vähän jännittää nuo Saksan autobaanat, sillä joulukuussa olisi tarkoitus liftata juuri Saksan läpi. Toivotaan että saadaan rauhallisia kuskeja, sillä ei sitä maata Pariisiin mennessä oikein helposti voi kiertääkään. Tuli mieleen eräskin liftikuski Kroatiasta, joka ajeli “vain” 160 km/h, mutta 80 km/h nopeusrajoitusalueella. Tyyppi puhui samaan aikaan puhelimeen ja poltti tupakkaa ketjussa, ja kertoili kuinka alkoi käyttää heroiinia sodan aikana ja kuinka kerran ajoi juuri tässä kohdassa kolarin. Siinä vaiheessa alkoi kyllä odottaa ihan tosissaan sen auton pysähtymistä. 😀 Pitäisi varmaan alkaa kysymään ennen kyytiin menemistä, että kuinka lujaa kyseinen tyyppi yleensä ajaa, sitä kun ei oikein voi päätelläkään mistään.

  • Vastaa Arja 14.10.2015 21:07

   Kiitos sulle vielä haasteesta! Siihen tarttuminen hiukkasen kesti, mutta kysymyksiä oli kiva saada 🙂 Niin, voishan sitä tietenkin kysyä että kuinka kovaa aikovat ajaa (etenkin jos sattuu osaamaan saksaa… 😉 ), hupsuintahan tossa oli se, että 260 km on ihan sallittu nopeus siellä baanoilla. Hullua hommaa, sanon minä! Jos pelottaa liikaa, niin Saksassa on käsittääkseni edelleen olemassa semmonen sunnuntaijunalippu, että muistaakseni 30 eurolla enintään 5 ihmistä matkustaa sunnuntaipäivän aikana taajamajunissa niin paljon kuin haluaa. Hitaampaa menoa se on kun autobaanalla, mutta voi päästä edullisesti mutta turvallisesti Saksan läpi päivässä!

 • Vastaa Päivi Kaarina 12.10.2015 13:20

  Hei, kiva kun vastailit! Tämän luettuani alkoi tehdä mieli Afrikkaan – vaikka juuri tuollaiseen kyläkouluun! 🙂

  • Vastaa Arja 14.10.2015 21:09

   Kiitos sinullekin vielä haasteesta! Mosambikilaisen kyläkoulun sisällä ei tosiaan päästy käymään, mutta oppilaskirjo näyttäytyi meille tossa ihan vieressä jokaisen välitunnin aikana, joka kerta entistä kiinnostuneempana. Kovaäänisimmät naurut siinä lapsiporukassa taisi aiheuttaa muuten se, kun levitin aurinkorasvaa! Näyttää varmaan aika friikiltä touhulta paikallisten silmään, että valkoihonen levittää itseensä jotain vielä valkoisempaa 🙂

 • Vastaa Maarit Johanna 15.10.2015 15:11

  Sulla on ollut ihan huikeita seikkailuja! Filippiinit ja Islanti, hui <3
  Walter Mitty-leffa oli yksi minunkin matkainspissuosikeistani! En tiennytkään, että jopa Afganistan-kohtaukset on kuvattu Islannissa!

  • Vastaa Arja 16.10.2015 20:15

   Siinä on kyllä kaksi huikeeta paikkaa, tuliperäisiä mutta niin erilaisia. Joo, ne leffan kohtaukset on tosiaankin kaikki kuvattu Islannissa, Afganistan-kohtaukset kuulemma Vatnajökull National Parkissa. Arvaa vaan menenkö seuraavalla Islanninreissulla sinne, kun se jäi käymättä 🙂

  Jätä vastaus