Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Kirjautuminen Pallontallaajien keskustelupalstalle päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Tukholman vegeruokatarjontaa - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Tukholman vegeruokatarjontaa

Tänä vuonna vierailin Tukholmassa kahdesti. Ensimmäinen visiittini oli heinäkuun alussa, kun lento EuroVelo 15 -retkemme alkuun Brysseliin kulki Tukholman kautta. Tuolloin ajoimme seitsemän tunnin välilaskun aikana paikallisbusseilla (niillä edullisimmilla, kun aikaakin oli) Tukholman keskustaan syömään. Samalla stop overilla muuten ostin uuden violetin pyöräilykypäränkin, kun T ihmetteli lentokoneen noustua Helsinki-Vantaalta, mihin olin pakannut kypäräni…no, eteiseenhän se oli tietenkin pakkauskiireessä jäänyt. Toisen reissuni Tukholmaan tein lokakuun alussa, lahden toiselle puolelle väliaikaisesti muuttanutta ystävääni tapaamaan ja Visit Swedenin ystävällisesti antaessa bloggaajalle käyttöön Tukholmakortin muutamaksi päiväksi. Kortilla pääsee paitsi kätevästi liikkumaan Tukholman julkisilla, myös tutustumaan useihin kaupungin nähtävyyksiin!

Mitä tämä ruoalle perso nainen sitten kaupunkilomilla ja -pysähdyksillä tekee? Jos joku ei jo tiedä, etsin ensimmäisenä mielenkiintoisimmat vegeravintolapaikat ja kokeilen niin monta kuin ehdin. Tässä muutamia ravintoloita, joihin ehdin näiden kahden vierailun aikana tutustua.

 

Seyhmus Vegetariska, Varvsgatan 29

Kurdistanista lähtöisin olevan miehen perustama, lähi-itähenkistä kasvisbuffetia tarjoileva ravintola Hornstullissa ei ole hinnalla pilattu: aikuisten buffet maksaa 120 kruunua. Jos pyöräilijämimmien ruokahalua yhtään arvaa, jokainen kruunu olisi tullut hyvään käyttöön keskinkertaistakin ruokaa tarjoilevassa ravintolassa. Seyhmusin ruoka oli kuitenkin huimasti keskitason yläpuolella, ja aivan erityisesti ravintola loisti maukkailla falafeleilla sekä tahnoilla! Myös gluteeniton ruokailija saa täällä valita runsaista vaihtoehdoista sekä syödä vatsansa täyteen – vain muutamassa buffein ruoassa oli vehnää. Jälkiruoka piti ostaa erikseen, ja buffetin hintaan kuuluvan runsaan teevalikoiman kanssa maistelimmekin vegaanista raakajäätelöä. Heinäkuisena perjantaina ravintola oli lähes tyhjä. En ymmärrä miksi, mutta emme ehkä olleet paikalla varsinaiseen lounasaikaan. Minä ainakin haluan ehdottomasti palata tänne syömään uudelleen!

 

Hermans, Fjällgatan 23

Hermansin sijainti Seyhmusia keskeisemmällä paikalla mm. Fotografiskan ja Viking Linen terminaalin läheisyydessä on varmasti syy sille, miksi tämä ravintola oli vierailumme aikana tupaten täynnä, eikä jonottamiseltakaan lauantai-iltapäivänä vältytty. Kesäaikaan ravintolalla on ihastuttava terassi merinäkymineen. Hintaa Hermansin lounasbuffetilla on lähemmäs 200 kruunua, ja paikka oli mielestäni vähän ylihinnoiteltu etenkin, kun buffetin valikoima oli selvästi Seyhmusia suppeampi ja gluteenittomia vaihtoehtojakin oli vähemmän. Jälkiruokia emme tässä ravintolassa erilliseen hintaan ostaneet, mutta lounaan päälle sai valita kupillisen teetä valikoimasta, joka sulatti ainakin tämän yrtti- ja mausteteen ystävän sydämen. Hermansiin voisin tulla uudelleen päiväristeilyn tiimoilta, mutta pidemmällä reissulla Tukholmassa valitsisin vegebuffetpaikaksi ehdottomasti ennemmin Seyhmusin.

 

Flippin’ Burgers, Observatoriegatan 8

Ruotsiin muuttanut ystäväni sattuu olemaan keliaakikko kuten minäkin, ja lokakuisen viikonlopun aikana halusimme löytää myös kaupungin parhaat gluteenittomat vegehampurilaiset. Google kertoi meille Tukholman parhaiden lihahampurilaisten löytyvän Flippin’ Burgersista, joten lähdimme kokeilemaan hampurilaisonneamme Observatoriegatanille. Parhaat hampurilaiset näyttivät olevan tiedossa monella muullakin, sillä lauantai-iltana reilua tuntia ennen sulkemisaikaa emme mahtuneet enää syömään. Palasimme gluteenittomien vegeburgerien toivossa paikalle uudelleen sunnuntai-iltapäivänä, ja noin 20 minuutin odottelun jälkeen saimme ruokailupaikat baaritiskiltä.

Valitsimme listalta Burgler-hampurilaiset. Vegepihvini oli oikeasti hyvä, listan mukaan sen raaka-aineina oli kolmea erilaista papua, kinoaa ja mausteita. Gluteeniton sämpyläkin kelpasi meille mainiosti. Hampurilainen oli todella hyvä, ehkä Tukholman paraskin, mutta majoneesia oli annosteltu sen verran varovasti että totesimme syöneemme Helsingissä vieläkin paremmat! Kasvissyöjälle tämä on mainio hampurilaispaikka, sillä minkä tahansa burgerin voi valita vegepihvillä. Ehkä Burgrelin sijaan olisi kannattanut kokeilla esimerkiksi kuukausittain vaihtuvaa erikoista, joka oli lokakuussa fetajuustolla ja tsatsikilla ryyditetty välimerellinen hampurilainen.

 

Kharazmi, Dalagatan 44

Päädyimme tähän tunnelmalliseen persialaisravintolaan syömään lauantai-iltana Flippin’ Burgersin ollessa täysi. Tämäkään ei ole erityisesti kasvisruokapaikka, mutta ansaitsee tulla mainituksi yksinkertaisen hyvän ruoan ja ehkä parhaan kokemani ravintolapalvelun vuoksi. Chévre chaud -salaatti valmistettiin meille molemmille pyynnöstä gluteenittomana ilman kuskusia ja Sallalle myös maidottomana eli ilman juustoa – juuston tilalle oli lisätty herkulliset grillatut kasvisvartaat. Spesiaaliruokatoiveinemme olimme niin otettuja näistä yksinkertaisen taidokkaasti tuunatuista annoksistamme, että totesimme paikan olevan uudenkin visiitin arvoinen. Ravintola oli loistava esimerkki siitä, miten erityisruokavaliotkin pystyy huomioimaan yksinkertaisella mutta hyvällä tavalla.

 

Olisiko sinulla lisää kasvisruokavinkkejä Tukholmaan? 

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus