Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Parasta Istanbulissa: turkkilainen saunakokemus hamamissa - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Parasta Istanbulissa: turkkilainen saunakokemus hamamissa

Rakastan saunaa ja kuumia altaita ja tiesin, että rakastuisin myös turkkilaiseen hamamiin. Valitsimme kaverini sekä matkaoppaan suositusten perusteella Istanbulista kylpypaikaksemme Çemberlitaş Hamamin. Vuonna 1584 rakennettu, yhdeksi kaupungin kauneimmista hamameista tituleerattu rakennus osoittautui täydelliseksi valinnaksi. Kylpyhetki 15 minuutin mittaisella pesulla ja hieronnalla maksoi n. 30 euroa, ja kokemus oli todellakin hintansa väärti. Kokeilimme hamamia viimeisenä matkailtanamme, mutta jos olisimme menneet sinne aiemmin, uskon, ettei kylpeminen olisi jäänyt vain yhteen kertaan.

Kuva: cemberlitashamami.com

Maksamme sisäänpääsymaksun kassalle, josta meille annetaan pienet, läpinäkyvät kangaspussit. Pussissa on housut joihin hamamissa pukeudutaan, pesijälle annettava poletti sekä karkeaa kangasta oleva kinnas. Meidät ohjataan naisten puolelle pukuhuonekerrokseen. Rakennus on sisustettu yksinkertaisen kauniiksi ja viihtyisäksi. Jätämme tavarat lukolliseen kaappiin ja palaamme alakertaan.

Nainen ohjaa meidät kädestä pitäen lämpimään huoneeseen. Lämpimän huoneen, jota kutsutaan turkin kielessä sanalla hararet, keskellä suuren kupolikaton alla on suuri pyöreä koroke, göbek taşı. Korokkeen alla on huoneen lämpölähde, joten se on mukavan lämmin, ja nainen levittää kangaspyyhkeemme sen reunalle. “Ten minutes” nainen toteaa ja osoittaa meidät makaamaan pyykeiden päälle. Alusta on sopivan lämmin, arvelisin että noin 50-asteinen. Juuri täydellinen lämpötila, ja vatsalla maatessani silmät alkavat painua kiinni. Viereisen asiakkaan vierellä häärii pesijänainen, mutten jaksa kiinnittää tapahtumaan enempää huomiota.

Kuva: howtoistanbul.com

Hetken kuluttua luokseni tulee pesijä, joka pyytää polettia ja kinnasta. Pesun ostaneet asiakkaat pestään hienojakoisen karkealla kintaalla päästä varpaisiin ensin pelkällä vedellä. Kun pesijä pyytää kääntymään, huomaan ihostani irronneen sellaisen määrän kuollutta pintakerrosta, etten tiennyt sen olevan edes mahdollista. Huuhtelun jälkeen käännyn taas. Pesijä valmistaa vaahtoa liinan sisällä ja valuttaa sen päälleni. Naurattaa. Seuraava, vaahdontäyteinen pesukierros viimeistelee ihon sileäksi, ja lopuksi on selän, hartioiden ja niskan hieronnan vuoro. Hiukset pestään erikseen huoneen reunalla olevan lähteen luona. 

Kuvat: cemberlitashamami.com

Pesun jälkeen pesijä kehottaa siirtymään göbek taşın keskelle. Nukahdan hetkeksi kevyesti, ja voisin maata siinä tuntikausia. Ajatus vaeltaa. Arvailen, mitä kaikkea rakennus on ehtinyt 430 vuoden aikana nähdä. Katselen korkealle katon pyöreitä, sammalen vihertäväksi värittämiä ikkuna-aukkoja rentoutuneempana kuin pitkään aikaan. Ajatuksen reunoilta kuuluu pesuääniä ja puhetta, jostain suomeakin. En yhtään ihmettele, että juuri tätä hamamia on suositeltu oppaissa ja tänne on löytänyt muitakin matkailijoita.

Hamamin kuuman huoneen ulkopuolella olisi myös suihku, mutta peseydymme lopuksi lähteen luona – nykyaikainen suihku kun ei oikein sopisi tunnelmaan. Hararetin ulkopuolelta saa vartalo- ja hiuspyyhkeen, ja jäämme viileään lepohuoneeseen juomaan kupilliset turkkilaista teetä. Iho tuntuu vielä viikon kuluttuakin sileämmältä.

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

4 Kommentit

 • Vastaa Maarit Johanna 2.7.2015 20:46

  Kaunis postaus ja kertomus! Hamam olisi varmasti upea kokemus. Käyttäytymisetiketti vain mietityttää, mutta tuskin sekään on niin turhan tarkkaa. Ihanaa, että teillä oli noin rentouttavaa.

  • Vastaa Arja 4.7.2015 00:37

   Kiitos, Maarit! Upea kokemus se oli, eikä käyttäytymisetiketistäkään tarvitse huolehtia, kun siellä neuvottiin ihan kädestä pitäen 🙂 Rohkeasti vaan, jos päädyt jonnekin, jossa on mahdollisuus mennä hamamiin!

 • Vastaa Tuija 31.7.2015 13:39

  Hei! Aivan mahtava kokemus kirjoituksen perusteella. Ehkä hiukan erilaista kuin monessa turistirysässä, asiakkaat sisään ja ulos meinigillä. Suunnitelmissa Istanbulin vierailu, taidanpa mennä piipahtamaan tuolla. Kiitos vinkistä !

  • Vastaa Arja 31.7.2015 22:18

   Kyllä se oli minusta ihan ehdottomasti paras kokemus Istanbulissa! En toki tiedä löytyykö vieläkin parempia Hamameja, mutta pidin itse tästä niin kovasti, että menisin itsekin samaan mielelläni uudelleen.

  Jätä vastaus