Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Eurovelo 15 lähtölaskenta, eli valmistautuminen 1300 kilometrin pyöräretkeen - Haavematkoja
Pallontallaajat.net
Valikko

Eurovelo 15 lähtölaskenta, eli valmistautuminen 1300 kilometrin pyöräretkeen

Perjantaina alkaa vajaan kolmen viikon mittainen reissu, jonka aikana poljemme ystäväni kanssa kahden naisen voimin 1300 kilometria Alankomaiden Rotterdamista Sveitsin Churiin, Rein-jokea myötäilevää Eurovelo 15 -pyöräreittiä pitkin. Reitti kulkee asuttuja seutuja pitkin, yövymme hostelleissa sekä b&b:ssä, ja jokivarren reitti pitäisi olla Sveitsin päätä ottamatta hyvin tasaista. Kyseessä on kuitenkin pisin matka, mitä kumpikaan meistä on koskaan noin lyhyessä ajassa polkenut. Miten tällaiselle reissulle ollaan sitten valmistauduttu?

Kuva alun perin: eurovelo.org

Talvi hullua treeniä ja viimeiset viikot hiilarien tankkausta?

Ei sentään. Kyseessä on toki pitkä matka, mutta retkivauhti pidetään sellaisena, että syke pysyy pääosin peruskuntoalueella, jolloin polkemista jaksaa todellakin jatkaa pitkään. Olemme suunnitelleet poljettavaksi 80-100 kilometrin päivämatkoja, mikä ei ole tasaisessa maastossa ja kohtuullisella vauhdilla ajettuna tottuneelle, paljon arkipyöräilyä harrastavalle liikkujalle erityisen kuormittavaa (saattaahan toki olla, että kerron tästä aivan toisenlaista tarinaa kolmen viikon kuluttua!). Matkalle on aikataulutettu muutama lepopäivä, jotka pidetään todennäköisesti fiiliksen mukaan silloin, levon tarve on kasvanut tarpeeksi suureksi ja ollaan mielenkiintoisten, lepopäivän ohjelmaksi sopivien nähtävyyksien äärellä.

Sen lisäksi, että talvipyöräily on kivaa, sen etuna on, että kesällä hankittu pyöräilykunto ei katoa talven aikana. Sen sain huomata tänäkin keväänä. Viime talvena olen pyöräilyn lisäksi lenkkeillyt viikoittain, ja käynyt ensimmäistä kertaa elämässäni säännöllisesti bodypumpissa hankkimassa lihaskestävyyttä. Huhtikuun alusta kesäkuuhun treenasin joukkuetriathlonin pyöräilyosuutta varten – arkipyöräilyn lisäksi ohjelmaan kuului 3-4 kertaa viikossa peruskuntotreeniä, intervalliharjoituksia ja punttisalia. Täytyy silti tunnustaa, että vedin aika löysästi tuon siskoni laatiman treeniohjelman. Loppukeväästä ja kesällä olen tehnyt työpaikkani innostuneen pyöräporukan kanssa olen myös muutamia yksittäisiä, vähän nopeatempoisempia 50-70 kilometrin mittaisia pyörälenkkejä. Viime kesäisellä Islannin pyöräretkellä avainongelmaksi tuntui nousevan rankkojen pyöräilypäivien jälkeinen hidas palautuminen. Tulevina viikkoina nähdään, oliko tämän vuoden monipuolisemmasta liikunnasta apua nopeampaan palautumiseen!

Pyörälenkillä Kuusijärvellä ennen kesäkuista joukkuetriathlonia

Ja siitä tankkauksesta: ihan tavallista ruokaa, sitä pitää pyöräilijän syödä. Sitä ollaan syöty tähän asti ja sitä tullaan retkelläkin syömään paljon. Lisäksi energiaa pääsee tietysti ottamaan ylimääräisistä välipaloista, glukoosipastilleista, välillä myös suklaasta ja kekseistä. Mielestäni yksi pyöräretkeilyn parhaita puolia onkin se, että voi hyvällä omallatunnolla syödä ihan mitä haluaa, ja oikeastaan ihan kuinka paljon haluaa.

Varusteet

Jos varustelistausten lukeminen ei erityisesti nappaa, tämä osio kannattaa hypätä yli. Viimekesäiselle Islannin reissulle tuli varustauduttua sen verran perusteellisesti, että suurempia lisähankintoja ei ole ollut tänä vuonna tarpeen tehdä. Mukaan lähtevät tällä kertaa vain pyörän takalaukut sekä tankolaukku, joista jälkimmäisen täyttää suurelta osin järkkärikamerani.

Takalaukkuin pakataan kahdet pehmustetut ajohousut, kahdet niiden päälle vedettävät trikoot, muutamat sukat, kaksi merinovillaista toppia ja ajopaitaa, pyöräilykengät, buffi, sormelliset ja sormettomat ajohanskat, ajolasit, tuulitakki, gore-tex -takki, jalkoja sateelta suojaavat rainlegsit sekä pyöräilykenkien sadesuojat. Pyöräilystä vietettyä vapaa-aikaa ja nukkumista varten muutama kerta alusvaatteita, muutama eripituisilla hihoilla varustettu merinovillatrikoopaita ja toppi, hame ja legginsit, tennarit, flip flopit ja uimapuku. Hygieniatarvikkeet, matkapyyhe, läppäri, lukemista, otsalamppu, pyörälamppu, pyöränhuoltotarvikkeet, korvatulppia, silmälaput nukkumiseen. Sekä tietysti energiaa patukoiden, glukoositablettien ja pienen kuivaruokavaraston muodossa. Passi ja hammasharja, tietenkin.

Pyörä lennolla

Jotkut polkevat pitkiäkin retkiä vuokrapyörillä, mutta minä sijoitin vähän enemmän retkipyörään siksi, että se lentäisi tällaisille matkoille mukanani. Lennämme Brysseliin Tukholman kautta SAS:lla, jolla pakatusta pyörästä maksetaan lisämatkatavaran hinta, eli 51 euroa. Meidät Zürichistä kotiin lennättävä Swissair veloittaa saman verran, mutta he tarjoavat laatikot pyörän kuljettamiseen yhtiön puolesta. Jos tämä osoittautuu todeksi, olemme todella onnellisia, ettei meidän tarvitse kiertää Zürichin pyöräliikkeitä kuljetuslaatikoita etsien. Paluulennosta ja siitä, miten se pyörän kanssa sujuu, kuulette sitten retken lopuksi.

Pyörän pakkaamista laatikkoon lentoa varten harjoittelin Islannissa. Polkimet, eturengas, ohjaustanko ja satula irti rungosta, suojat napoihin ja takavaihtajaan. Muun osasin itsekin, mutta polkimien irtivääntämiseen tarvitsisi näillä voimilla melkoisen pitkän vipuvarren. Paljon kuplamuovia ympärille, ja pyörä pahvilaatikkoon. Lopuksi vähän lisää kuplamuovia. Pyöräreissujen aloitus poikkeaa muista matkoista siinä, etten matkusta lentokentälle lempibussillani eli numerolla 615, vaan kotiovelle joutuu tilaamaan ison tilataksin. Jostain on tingittävä pyörän vuoksi.

Kesäkuun alussa testailtiin, mitä kaikkea pyörälaatikkoon mahtuu. 

Pyöräretkifiilis

Enpä voi loppuun olla vielä hehkuttamatta, etten jaksaisi odottaa sitä, kun lämmin kesätuuli henkäilee vasten kasvoja, saan nähdä uusia paikkoja, aistia keskieurooppalaista maaseutua viidellä aistilla keskellä luontoa, sekä nukahtaa väsyneenä ja tyytyväisenä sympaattisen b & b:n pehmeään sänkyyn. Todellisuus voi olla kipeine polvineen, sateisine tai yltiöhelteisine kesäsäineen, rikkoutuneine pyöränrenkaineen sekä rauhattomine dormeineen aivan toinen, mutta antakaa minun pitää tämä kuvitelma vielä hetkisen itselläni, jooko?

Siskoni pyöräretkifiiliksiä Pulkkilanharjulla toukokuussa. 

Tällä kertaa mukanani reissussa kulkee läppäri, ja jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, saatte tulevien viikkojen aikana lukea ihan reaaliaikaisia kuulumisia Eurovelo 15 -reitin varrelta. Pysykää siis mukana, nää lähtis nyt polkemaan!

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Veera Bianca. Minut löydät Instagramista nimimerkillä @haavematkoja.

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

27 Kommentit

 • Vastaa Ansku Bcn 2.7.2015 09:51

  Ooooh, siistiä! Toivotaan mukavia säitä ja ehjiä renkaita 🙂

  • Vastaa Arja 2.7.2015 19:02

   Kiitos! Toivotaan, että molempia siunaantuu koko reissun ajaksi 🙂

 • Vastaa Jenni / Globe Called Home 2.7.2015 10:05

  Ei vitsi miten upean kuuloista! Ehdottomasti jään seuraamaan… ja odottamaan etenkin tuota Alsacen osuutta. 🙂 Hemmetti, sinä ja Satuhan saatte tässä aikaan pyöräkuumeen!

  • Vastaa Arja 2.7.2015 19:03

   Heh, no sittenhän me ollaan onnistuttu hyvin, jos pyöräkuume tosiaan leviää 🙂

 • Vastaa Mirje / Kotona kaikkialla 2.7.2015 10:11

  Kuulostaa kyllä ihan mahtavalta reissulta! Jään innolla odottelemaan päivityksiä ja myös sitä, miten tuollainen retki onnistuu läppärin kanssa. Myötätuulta matkaan!

  • Vastaa Arja 3.7.2015 06:50

   Kiitoksia! Itseänikin vähän jännittää tuo läppärin kanssa matkustaminen, siitäkin kuuluu lisää sitten muutaman viikon kuluttua 🙂

 • Vastaa Tiina, Kinttupolulla 2.7.2015 11:38

  No nyt on suunnitelmat kohdillaan! Niin tuttuja fiiliksiä ja ajatuksia, että nyt alkoi taas pyöräreissailu houkuttamaan 😀 Islannin ympäriajolla näkyi paljon reissupyöräilijöitä ja vaikka välillä oli huono sää, niin tuli hieman haikea olo autossa istuessa….

  Jään seurailemaan teidän tulevaa reissua innolla 🙂

  • Vastaa Arja 3.7.2015 07:01

   Islannissa pyöräilijät tosiaan herättää monenlaisia fiiliksiä – bussin ikkunasta joskus itsekin katsellessani kovassa ja laavapölyisessä tuulessa taivaltavia pyöräilijöitä en hirveästi kadehtinut mutta sitten, kun itse polki, niin olihan se sääoloista riippumatta aivan mieletöntä 🙂

 • Vastaa Teea / Curious Feet 2.7.2015 12:50

  Mahtavat suunnitelmat! Ja mikä reitti! Nyt on niin kivoja paikkoja teillä matkan varrella, että seuraan erityisen suurella mielenkiinnolla :). Olin kevään Karlsruhessa, joten monet sitä ympyröivätkin paikat tulivat tutuksi. Oikein hauskaa ja leppoista matkaa :)!

  • Vastaa Arja 3.7.2015 07:03

   Kiitos, Teea! Odotukset reitin suhteen ovat tosiaan korkealla 🙂 Pitääkin kurkkailla sulta vinkkejä Karlsruhen ympäristöön. Ei me tuosta reitiltä kauheasti toki voida poiketa, mutta kaupungeissa olisi kiva ehtiä katsella vähän muutakin kun pelkkää pyörätietä 🙂

 • Vastaa säppä 2.7.2015 13:27

  Vau, huikeaa reissua! 🙂 Jään seuraamaan!

 • Vastaa Johanna Hulda - Discovering Sunbeams 2.7.2015 13:57

  Mahtavalta kuulostaa! Pidemmälle pyöräretkelle hingun itsekin, ja kyllä se vielä joku päivä järjestyy. Loistokasta reissua, jään odottelemaan postauksia tien päältä! 🙂

  • Vastaa Arja 3.7.2015 07:22

   Kiitos! Varmasti järjestyy, ja onneksi pyöräreittivaihtoehtoja on Suomi, Eurooppa ja maailma pullollaan, joten jokaiselle löytyy varmasti myös ne mieluisimmat 🙂

 • Vastaa Jenna 2.7.2015 14:08

  Nyt on kyllä mahtavan kuuloinen reissu edessä! Oli kiva lukea tuosta reissuun valmistautumisesta. Voi että, tuosta pyöräreissusta tulee takuulla siisti.

  • Vastaa Arja 3.7.2015 23:59

   Odotukset on ainakin reissun suhteen korkealla 🙂 Kiva kun kävit kommentoimassa, Jenna!

 • Vastaa Kea / Deep Red Blues 2.7.2015 18:24

  Huikea suunnitelma! Colmar näyttäisi olevan teidän reitin varrella… mun hyvä ystävä asui siellä useamman vuoden ja se on kyllä kaunis paikka. 🙂

  • Vastaa Arja 4.7.2015 00:06

   Okei, pistetäänpä Colmar mieleen ja pysähdytään sinnekin vaikka hetkeksi! Kovasti toivotaan, että toteutus pysyy edes jotakuinkin suunnitelman tasolla 😉

 • Vastaa Satu VW I Destination Unknown 2.7.2015 21:18

  Teillä on varmasti upea reissu tulossa, jään mielenkiinnolla seuraamaan! Ja kuulostaa siltä että kuntokin on kovempi kuin meillä viime vuonna Irlannin reissulla, missä mäkiäkin riitti ihan tarpeeksi 2500km matkalle. Siinä se kunto kasvoi…. 🙂 Ihanaa reissua!!!! <3

  • Vastaa Arja 4.7.2015 00:07

   Kiitos, Satu! 🙂 Varmasti kasvaa kunto tuollaisella reissulla. Itsekin olin viime kesän pyöräreissun jälkeen paljon paremmassa kunnossa, kuin reissulle lähtiessä. Lepo, ruoka ja liikunta, ne tekevät tehtävänsä vaikkei etukäteen olisikaan erityisesti treenannut!

 • Vastaa Sini 3.7.2015 13:14

  Ihanan kuuloinen reissu teillä tiedossa! Itse ajattelin muutaman viikon kuluttua mennä laivalla yli Saksaan ja polkea sieltä takaisin Tanskan ja Ruotsin kautta. Matkalla olisi ainakin tarkoitus käydä lisäksi Öölannissa ja Gotlannissa sekä Ahvenanmaalla rundaamassa.

  Seurailen mielenkiinnolla miten matkanne etenee:)

  Ps. Eletään tosiaan siinä haavekuvassa, että kaikki menee kuin Strömsössä eikä vettä tule vaakatasossa ja rengazs puhkea juuri silloin;)

  • Vastaa Arja 4.7.2015 00:29

   Hyvältä kuullostaa sinunkikn reissusi! Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa on kyllä aivan mielettömiä maisemia. Öölanti ja Gotlanti on itseltäni ihan näkemättä, mutta pyöräilijöiden kehuja olen ainakin Gotlannista kuullut kovasti. Toivotaan meidän molempien reissuille tosiaan hyviä säitä ja ehjiä renkaita 🙂

 • Vastaa Pirkko / Meriharakka 3.7.2015 17:06

  Äskettäin pyöräilimme Mallorcalla vuokrapyörillä ja kieltämättä hiukan tuli omaa pyörää ikävä, sillä aika raskaita nuo vuokrapyörät olivat, ylämäissä etekin. Mutta onneksi tuollakin rantatiet ovat tietysti aika tasaisia. Noin pitkää matkaa pyörällä en ole koskaan edes harkinnut!

  • Vastaa Arja 4.7.2015 00:32

   Vuokrapyöriä on tosiaan aika monen laisia – harmi että sinun kohdalle osui huonompi vaihtoehto. Pyöräily, pidempi tai lyhyempi, on kuitenkin onneksi aina ihan mahtava matka-aktiviteetti 🙂

  • Vastaa Juha 25.4.2017 12:52

   Useaan kertaan Mallorcalla käyneenä voin todeta, että sieltä löytyy ihan minkälaisia pyöriä tahansa. Itselläni on aina ollut hyvätasoinen maantiepyörä, jonka vuokra ei ole ollut kovin kummoinen, n. 100 €vko. Hiilikuiturunkoinen on hieman kalliimpi. Jos maantiepyöräily ei kiinnosta, niin useasta vuokraamosta löytyy esim sähköavusteisia pyöriä, joilla peruskuntoinenkin voi lähteä kiipeämään vähän mäkisempääkin maastoa. Monenlaisia reittejä saarelta löytyy paljon ihan jokaiseen makuun.

 • Vastaa Rimma-matkablogi 5.7.2015 21:50

  Oo wau! Kuulostaa ihan huikealta reissulta! Tsemppiä kovasti koitokseen!

  • Vastaa Arja 6.7.2015 12:40

   Kiitos kovasti! Toivotaan, että tulee hienoa 🙂

  Jätä vastaus